încremenirea în blazare

Să vorbim niţel despre blazare, aşa, uşor exaltat şi puţin didactic :) N-o să-mi intitulez postarea „Blazarea la tineri”, aşa cum ar suna unul din sutele de referate care împânzesc Internetul, tocmai bune de a fi copiate şi servite drept creaţii proprii unor profesori mult prea naivi sau dezinteresaţi. Pentru că nu e un fenomen restrâns la adolescenţi, deşi, dacă începi să fii blazat la 14-15 ani, ce-o să faci mai târziu?

Adolescent fiind, nici nu cred că mi-am pus problema dacă sunt sau nu blazat. Mă interesau atâtea lucruri, zilele mi se păreau prea scurte şi nopţile prea lungi. N-aveam suficienţi ochi să citesc şi suficiente minute să aflu lucruri noi. Aproape fiecare zi aducea cu ea noi oameni, cu misterele lor, cu frumuseţile lor. Trebuiau descoperiţi, înţeleşi, eventual iubiţi.
Blazarea e, în fond, negarea căutării. E încremenire, îngheţ, indiferenţă. Viaţa înseamnă căutare. De la mediul cel mai propice, la filosofia cea mai potrivită acestuia. De la explicaţii la înţelegerea fenomenelor. De la trasarea drumurilor la alegerea celui mai bun şi, implicit, a partenerilor de călătorie. Viaţa înseamnă mişcare. A gândurilor, a sentimentelor. Înseamnă frământare şi căutarea echilibrului. Dar acela care evoluează mereu. Nu cel încremenit în automulţumirea dată de găsirea unei stabilităţi călduţe, fie ea şi mediocră.
La 16, 17 sau 18 ani începi să te cauţi. Alergi după tot felul de Fata Morgana. Te loveşti cu capul de pereţi, te împiedici, te ridici şi alergi mai departe. Fiecare zi înseamnă noi întrebări, noi răspunsuri, noi reevaluări ale răspunsurilor de ieri.

Sigur, poţi privi lumea ca pe ceva exterior ţie. Ca pe un sat în care, de pe vârful înalt de munte pe care te-ai refugiat, cobori pentru a cumpăra pâine sau a munci câte ceva ca să strângi banii necesari reparării căruţei. Poţi să-i priveşti pe ceilalţi ca pe nişte actori, ascuunşi în spatele măştilor, părându-ţi astfel inutil efortul de a privi şi înţelege. Poţi să te ignori ca om şi să reacţionezi la stimulul cel mai puternic. Poţi abandona hăţişul ideilor şi poţi adopta ca decor de viaţă sistemul autoreglabil de instincte. Poţi renunţa să-ţi mai pui întrebări, în favoarea liniştii pe care ţi-o dă absenţa răspunsurilor. În momentul în care nimic nu te mai interesează, înseamnă că nimic nu mai solicită efortul, ideile, implicarea, responsabilitatea ta. Nimic important de avut, nimic de pierdut, nu-i aşa ?
Mirarea face parte din sistemul înţelegerii. Absenţa ei nu denotă înţelepciune, ci lipsa oricărui interes pentru a desluşi mecanismele universului din care faci parte. Indiferenţa faţă de oameni, faţă de motivaţiile lor, faţă de sistemul de trăiri şi creaţii, este cea mai sigură cale de a nu ajunge niciodată „sclavul” relaţiilor umane, atât de “costisitoare” ca timp şi afecte. Viaţa e prea scurtă pentru a ne complica, nu? Şi începi să elimini toate acele elemente care ţi-o îngreunează, care par să ţi-o scurteze. Şi te transformi, încet, într-un organism ale căror unice reacţii sunt determinate de elementele care îi asigură supravieţuirea.
De atâtea ori am spus şi eu că nimic nu mă mai miră. Şi, în fiecare zi, descopăr cu multă plăcere că mă miră o mulţime de lucruri. Atunci când mă mir, mă simt viu. Atunci când încerc să înţeleg, am senzaţia că eu ţin hăţurile vieţii şi nu invers.
Atunci când eşti crescut cu ideea că nu contează în viaţă decât satisfacerea nevoilor de bază, devii „imun” la orice influenţă din partea celorlalte componente ale acestui miracol care este existenţa omului. Pui pe pilot automat şi încerci să rupi, cu mânile atârnând pe geam, cât mai multe frunze pe care să ţi le aşterni la capătul drumului ca să poţi adormi liniştit.
A fi blazat înseamnă a nu fi om. Înseamnă să reprimi în tine exact acele impulsuri care deosebesc omul de animal. Înseamnă ca iubirea ta să fie una instinctuală şi superficială. Ideile tale să fie şablonarde şi liniare. Dimineţile să semene cu serile. Înseamnă să te condamni singur la o continuă rătăcire printr-o pădure de copaci împietriţi, cu forme umane.

Categorii: anacronic
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
  •  

    Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

    Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


    Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

    [fbcomments]

    Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


    1. Blazarea ar mai putea fi (este doar o supozitie) o forma de protectie fata de mediul care poate fi de cele mai multe ori extrem de provocator, amenintator, uneori greu de suportat, pentru firile mai sensibile. Nu stiu daca am dreptate, dar ma gandesc ca ar putea fi o explicatie…Dar daca vrem sa fim cinstiti cu noi insine, ar trebui sa admitem ca noi suntem principalii vinovati daca tinerii nu au modele, principii solide, daca ceea ce noi, cei maturi, responsabili cu formarea lor, le oferim subproduse ca”modele ”demne de urmat.Si totul incepe cu pregatirea din timpul scolii, continua cu promovarea personajelor de la periferia societatii , pe care le vedem cu totii in prime time pe la toate televiziunile, cu tabloidele de joasa speta care promoveaza pe fata prostitutia…cum sa faca fata acestor provocari? Am ajuns sa ma bucur ca am o varsta la care astfel de incercari nu ma mai pot destabiliza, am primit o educatie care mi-a permis dezvoltarea unei personalitati care cred eu ca este armonioasa…dar ei cei care isi incep viata acum, sunt la inceput de drum , ce sanse au, ce le oferim? Sigur, nu sunt decat semne de intrebare, dar ma gandesc sa nu fiu prea dura cu o generatie care incearca sa supravietuiasca (asa cum poate ea, cu mijloacele pe care le are la indemana). Din pacate ma tem ca este una din ceea ce generic numim ”generatie de sacrificiu”. Daca vorbim de cei trecuti prin viata, aflati la maturitate, aici este alta discutie mult mai complicata.

    2. De ce miri Radu? Copii de azi nu stiu sa traiasca, nu se bucure de nimic si cum spui tu nu cauta . Nu au modele , repere de viata , din pacate s-au pierdut sau mai bine spus li s-au propus altele mult prea deformate .