Pe vremea mea… cum sună asta? :), copii erau ameninţaţi cu bau-bau sau cu sectoristul. Desigur, existau şi variante, balaurul cu 7 capete, dar asta presupunea că ai un părinte care îţi citeşte poveşti. De multe ori, întunericul de afară şi umbrele crengilor agitându-se erau de ajuns pentru a linişti orice prichindel care nu avea chef să se culce. În spaţii publice intervenea ruşinea faţă de ce “o să zică nenea dacă faci aşa!”. Mai târziu intra în funcţiune frica de o palmă sau de o bătaie în toată regula (ruptă din rai, nu-i aşa?). Acum, în epoca roboţilor care se plimbă pe Marte şi a computerelor acţionate mental, iadul le pare unora cea mai utilă unealtă educativă pentru copiii de 6 ani!
Astfel, dintr-un “manual” aprobat de Ministerul Educaţiei, băieţeii şi fetiţele care încă mai sunt la stadiul maşinuţelor şi păpuşilor, află că “seceta, inundațiile sau cutremurele se petrec din cauza continuării săvârșirii păcatelor”. Nu ştiu exact ce măsuri vor lua micuţii, dar sunt sigur că nu va începe brusc să plouă. Tot acolo descoperă că, dacă se urcă în copaci sau se joacă fotbal pe stradă, vor fi pedepsiţi pentru fapte rele. Bănuiesc că autorii au vrut să-i domolească pe cei neastâmpăraţi şi neascultători, dar ar fi trebuit să ştie că, la vârsta asta, nu au capacitatea de a lucra cu noţiuni, subtilităţi şi semnificaţii disociate.
E destul de greu să-i explici unui copil de ce e blond, în timp ce colegul de bancă e brunet. Sau de ce e mai mic de statură decât Vasilică de la 7. Sau de ce s-a născut cu urechile clăpăuge sau cu nasul cârn! Cam cum or reuşi să le desluşească misterul din cartea de religie: „fiecare om se naşte cu păcatul strămoşesc”?
E bine de ştiut că „drepţii se răcoresc, păcătoşii ard”, deşi nu mi-e clar dacă asta are aceeaşi greutate dacă locuieşti la tropice, de exemplu, sau la polul nord. Conform acestei axiome, odată cu amplificarea efectului de seră şi încălzirea globală, vom fi mult mai bine stimulaţi să fim drepţi şi să nu mai păcătuim.
În clasa a 4-a, copiii află şi că uleiul sfinţit te scapă de boli şi că, dacă, totuşi, acestea nu cedează, în loc de salvare, să cheme preoţii, care o să se roage! De altfel, ceva mai târziu, la lecţia de istorie, vor descoperi şi că în Evul Mediu, speranţa de viaţă a pământenilor credincioşi era mult mai mare decât a contemporanilor noştri păcătoşi!
Dacă poartă la gât altceva decât crucea, copiii au şanse să ajungă… exact, în iad! Ceea ce înseamnă că asta se va întâmpla şi generaţiilor noastre, care am purtat atâţia ani cheile de la casă la gât!
Dacă le trece prin cap să meargă într-un loc de joacă, să se dea în leagăn, şi se-ntâmplă să fie duminică, să-şi facă deja bagajul, fără să pună haine groase, că acolo unde se duc nu au nevoie de ele. Presupun că “distracţie” înseamnă şi mersul cu părinţii la un film, în aceeaşi zi sfântă. Sau, doamne-fereşte, la vreun matinal teatral cu Aşchiuţă
O fi vreo şmecherie să ameninţi copii de 6-9 ani cu iadul şi perpelirea în flăcările lui cele veşnice. În fond, nu poţi fi niciodată destul de prevăzător şi nu ştii cum mai iese vreun Giordano Bruno dintre cei needucaţi cum trebuie de mici!
O divagație?!
http://www.jurnalul.ro/externe/dalai-lama-facebook-religie-623646.htm
Pe cind era copilu-mi in clasa intii, imediat dupa ce am primit manualele si mi-au cazut ochii pe cel de religie am cerut sa nu participe la ora respectiva. Era in cartea aia inclusiv o poza cu un copil calcat de masina, pedepsit de Dumnezeu pentru ca a avut nesimtirea de a se juca. Oribil.
La fel de oribil e si faptul ca – desi materia e optionala – trebuie sa ceri sa-ti fie scos copilul de acolo, nu invers, cum ar fi in logica lucrurilor. Si s-o faci inainte de prima ora, ca altfel nu mai e voie sa-l retragi.
Religia nu se invata. Nici credinta nu se invata, cu atit mai putin cu amenintari si sperietura.
Am revenit , cu multa durere spun ca am avut mari asteptari de la PF Daniel la intronizarea sa , nu s-au comfimat > BOR ramane din pacate cam inchisa la minte , da Serban nu vei auzi niciodata alta muzica in bisericile ortodoxe decat cea traditionala ( e foarte adevarat ca intrepretata cum trebuie e foarte frumoasa ) nici mise rock ca in bisericile catolice sau piese rap suta la suta ca in cele neoprotestante . Nu stiu daca e bine sau rau ,dar e nevoie de innoire iesire din traditionalismul habotnic ,preotul de care vorbeam in comentul precedent are niste predici de 10 maxim 15 minte si totul ancorat la realitatea curenta (comentariile sunt la pericopele evanghelice ale zilei , ale sarbatorii etc), asa mai poti apropia oamenii si pe cei tineri de SFBiserica ,o alta dezamagire a mea este si Tv Trintas , aveam si aci alte asteptari . dat tema manualelor nu trebuie abandonata , trebuiesc revizuite cat mai rapid de comisii specializate sub “binecuvantarea ” bisericilor la care se adreseaza . ce manuale voiati sa apara sub ‘pastorirea ” retardatului dani funeriu care nu a facut pana una alta echivalarea bacului din Franta!
“O fi vreo şmecherie să ameninţi copii de 6-9 ani cu iadul şi perpelirea în flăcările lui cele veşnice. ”
Este adevărat că, acest mod de educație, ne amintește de Creangă, dar, cred eu, subiectul este mult mai amplu.
Într-o postare-comentariu pe blog nu se pot aduce multe argumente, dar se pot da teme de meditație.
Ortodoxismul se vrea a fi, așa cum îi este numnele, adevărat, adică păstrător al ritualului inițial. Cei ce au vrut să devină catolici (universali) au acceptat condițiile vizigoților pentru creștinarea ibericilor.
Este de remarcat faptul că cele mai multe adaptări ale ritualului, la evoluțiile societății umane, s-au produs în zona catolicismului și a schismelor sale.
Chiar dacă niciodată nu cred că am să aud intr-un lăcaș de cult ortodox psalmodindu-se în ritm de rock/rep, sunt convins că, totuși este necesară o apropiere a de realitățile cotidiene.
Cel mai important aspect este cel al încadrării în viața socială. Preotul ortodox a trăit, dintotdeaauna, alături de enoriași. A mers la răscoală și la război alături de comunitaea păstorită și, chiar dacă nu întotdeauna cu succes, a făcut eforturi pentru ca el,soția și copii săi să fie exemple de comportament. Problema este că azi NU mai poate, indiferent de eforturile depuse, să-și priveze familia de binefacerile civilizației – mai ales pe copii!
Păi dacă preotul vrea, să admitem că numai pentru soție și copii, mașină, laptop. I-pod, etc., adică pretinde( unii chiar condiționează) sume importante pentru serviciile religioase efectuate, n-ar cam trebui ca flăcările iadului să-l perpelească mai abitir pe el?!
Am citit Intrusul, cu mulți ani în urmă, și am rămas impresionat de curajul lui Marin Preda de a demonstra că religia este NECESARĂ. La fel cred eu și azi, dar nu cred că Biserica Ortodoxă Română are cei mai potriviți oameni.
In Sinodul BOR sunt și laici, poate dintre ei (sau prin ei!) să se aleagă o persoană mai puțin atinsă de ipocrizie și cu un IQ mai semificativ, care să găsescă soluții pentru a pune de acord teoria și practica religioasă cu viața modernă.
Am vazut la voi la rtv comentariile pe marginea manualelor de religie si m-am speriat, am vazut si interventia lui G.Becali, apropo este cumva actionar sau finantator ?apare mult prea des si mult prea mult la voi la rtv? Am impresia ca aceste maunale au fost concepute de niste popi ultrafundamentalisti , care nu au nici o legatura cu pedagogia / se pare ca un prieten de al meu care este si preot si profesor, este unic, de ce? stii cum il alinta elevii lui ? “proful rupt din soare”/ din pacate facultatile de teologie au scos pe banda la specialitatea teologie-litere, generatii intregi de profi si profe care nu au nimic in comun nici cu religia nici cu vocatia de dascal, si care, avand si astfel de manuale… rezultatul? e cel pe care il avem; Religia ar trebui “predata” pe langa biserici la “cateheze si acestea organizate pe categorii de varsta , in afara serviciului liturgic public , dar , exista si aici un dar , rezultatul depinde de harul /care este foarte rar/parohului si aici discutia devine foarte lunga , cu alta ocazie .