i-au condamnat! Așa, și?

În sfârșit i-au condamnat! Cum pe cine? Pe violatorii din Vaslui, ajunși celebri nu pentru c-au abuzat sexual de o tânără, ci pentru că un sistem de justiție șchiop și chior i-a lăsat bine merci acasă, înainte de a-i judeca. Ceea ce, evident, a fost speculat, până la urmă, de mass-media și transformat în subiectul fierbinte al verii caniculare. Tokșoaie peste tokșoaie, analiști care mai de care specializați în violuri, legi, Vaslui, numerologie, acupunctură și cosmetice, burtiere cât se poate de galbene și indignare cât cuprinde. Discuții serioase, mai puțin. Circ nițel mai mult, că ăsta vinde. Mai ales dacă e dublat de campanii împotriva abuzurilor (cui?), adică un alt fel de chemare la rugăciuni pentru ploaie!

În sfârșit, cum spuneam, mai de voie, mai de nevoie, judecătorii s-au urnit și i-au trimis pe inculpați la închisoare. Foarte bine au făcut! Era și mai bine dacă se întâmpla înainte de tot iureșul din ultimele luni, dar, ce să facem, suntem în România, unde nici iarba nu crește dacă nu e stimulată cu nițel scandal public. Așadar, teoretic, între 5 și 8 ani, fetele din regiune pot sta liniștite, nu riscă să fie violate. Cel puțin nu de către cei 7 bipezi pe care eu și ceilalți cetățeni plătitori de taxe îi vom hrăni, îmbrăca și adăposti de acum înainte. Asta dacă nu cumva, variantă extrem de posibilă, se vor apuca de scris cărți și bătut mătănii, pentru a scăpa mai repede. Sigur, cete de reporteri și moderatori întrebau în stânga și-n dreapta dacă pedepsele nu sunt prea mici. Evident, celor mai mulți așa li se par. Mici sau mari, contează cu adevărat? Nevoia de dreptate a nației a fost satisfăcută! Așa, și? Sau, cum se-ntreba marele Constantin Tănase, și cu asta ce-am făcut? 

N-am auzit pe absolut nimeni vorbind în toată această perioadă și, cu atât mai puțin, azi, în ziua condamnării, despre o carență de neînțeles a verdictului. Nicăieri, în cele 24 de pagini ale sentinței nu se stipulează obligativitatea unui tratament psihiatric aplicat pe perioadă îndelungată celor 7 condamnați. Așa cum cred cu tărie, antropoizi de genul celor de care vorbim au o problemă la mansardă, nu la anturaj, la alcoolemie sau la nivelul de educație. Care, oricum, nu au de ce să fie considerate vreodată circumstanțe atenuante. Pur și simplu, au câteva circuite scurtcircuitate în ceea ce oamenii de știință presupun că s-ar găsi în fiecare mamifer terestru, creier. Cine crede că un număr de ani petrecut după gratii le înlocuiește, pur și simplu, cu unele noi, e, hai să fim eufemistici, naiv. Cine își imaginează că viața dusă de aceste brute în pușcărie ”le va băga mințile-n cap”, nu înțelege mai nimic din ce se-ntâmplă în jurul lor. Vor ieși mai animale decât au intrat. Iar întrerupătorul acela, care ar fi trebuit să-i împiedice să facă rău unei alte ființe doar pentru a-și satisface instinctele primitive, va rămâne ars! Pentru că așa ceva nu se repară cu ani de detenție. Ăștia sunt foarte buni pentru a proteja o vreme societatea. Dar, exceptând cazul în care i-ar ține acolo până la moarte sau i-ar castra (deși cred că mulți s-ar transforma în criminali, compensând impotența legal dobândită), mai devreme sau mai târziu, cei mai mulți dintre ei vor recidiva. Și singura soluție pentru le scădea numărul este tratamentul de specialitate.

Dar, așa cum se vede, nu doar mentalitatea apărătorilor violatorilor a rămas în secolul 18!

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Radu Herjeu,desigur tinerii respectivi pot fi suspectati ca au ceva la mansarda.Dar sa nu uitam ca statistice dezvaluie ca zilnic sunt cateva violuri in toata tara, din care foarte putine ajunse in fata justitiei.Multe sunt ”stinse” cu fel de fel de intelegeri tolerate de organele de cercetare a infractiunilor.Am putea ajunge la concluzia ca sunt probleme la ”mansarda” la mai multi tineri si chiar la parintii si rudele lor ! Cred ca ar fi cazul sa vedem si carentele din sistemul educativ si din”cei sapte ani de acasa”.

  2. Nimeni nu a mentionat ca propunere de tratare a acestor violatori prin castrare chimica. Sint tari in EU care aplica acest tratament si atunci nu cred ca este nevoie de nici un psihiatru sau consiliere psihologica.

  3. Tare mi-e teama ca aici e vorba despre educatie.Am vazut cu totii cata solidaritate sateasca s-a aprins in jurul acestor baieti,considerati ,,victime ale presei”.Si cata ura s-a indreptat impotriva bietei fete din matca Valenilor.Inchisoarea ,din punctul meu de vedere,ii va inrai si mai mult si,probabil,ca acum,intocmai ca celebrul personaj al lui Dumas,Contele de Monte Cristo,se gandesc la ceva razbunare crunta.Pai nu i-a invatat comunitatea ca muierea e pentru batut si ridicat poalele in cap?

  4. Indivizii respectivi sunt imorali. Nu amorali, ci imorali. Încolo, sunt perfect sănătoși din punct de vedere psihic, altfel ar fi fost declarați iresponsabili și internați. (Apropo, bolnavii psihic comit foarte rar violuri). Ca specialist în domeniu, vă pot garanta că nu există tratament psihiatric pentru imoralitate. Așa că rămîn doar 2 soluții, ambele imperfecte: detenția sau pedeapsa capitală.

   1. Din pacate, n-are nicio legatura cu imoralitatea. Asta s-ar fi rezolvat cu educatie. Afectiuni psihice nu sunt doar formele de nebunie. Un psihopat va fi condamnat si nu declarat iresponsabil.

    1. Mă tem că psihopatia are legătură cu imoralitatea. Este o formă agravată de imoralitate. De altfel, medicul care a descris prima dată această tulburare a folosit expresia “moral insanity”.
     Oricum ar fi, psihopatia nu are remediu, nu există tratament, nu există reeducare.

     1. ma scuzi, tu specialist in domeniu? in care, ma rog ? faci niste confuzii grave, inadmisibile pt un “specialist in domeniu” si
      te contrazici amarnic…

      asa e cand se cauta pe wikipedia , oricine se crede deja si devine specialist …in orice domeniu :)

    2. Radu !!!! daca o persoana nu are discernamant in momentul comiterii faptei nu este condamnat. Sau daca vrei exista si pe vremea lui Ceausescu o forma de condamnare a acestora – Internarea pe viata intr-un Spital de psihiatrie !!!!!
     Iar la titlul articolului, ti-as putea raspunde : da, este bine ca au fost condamnati, fie macar si pentru a le mai taia apetitul unor bipezi cum zici. Sanctiunea nu este facuta sa te omoare ,ci cu scopul de a te corija. Faptul ca la noi puscariile sant ”scoala de inalta clasa”, pt. astfel de indivizi, este vina noastra si este o tara, de aceiasi valoare cu lipsa de educatie….

    1. :))))))
     si daca ai “lucrat” multi ani intr-un spital de psihiatrie, recunosti cu siguranta un alt specialist in domeniu…

     apropo, tu ce ai lucrat acolo de stii cu siguranta ca Eugen are dreptate ? tot specialist ?

     “adeca”, daca eu lucrez sau am lucrat, cativa ani portar sau femeie de serviciu la vreun minister, ma pot numi ministru/ specialist, si-mi pot da cu parerea, numindu-ma specialist in de-ale ministerelor, ori ba?! sau daca sunt nenea care trage de cabluri in televiziune, ma pot numi reporter sau moderator, deci specialist, nu-i asa?

     devine déjà penibil…comentarii pe langa subiect si pe langa multe altele…

     nici o meserie nu e de dispretuit atat timp cat e adevarat ca pe aceea o si practic… rusine e abia atunci cand vreau sa se creada ca sunt specialist intr-un domeniu de care habar nu am..

     comentati ce e de comentat, dupa parerea si experienta voastra..se poate impopotona un magar incat sa arate ca un paun, dar un alt paun vede inselatoria imediat :))