gesturi mici, oameni mari (6)

Nu cred să existe mulți oameni care să nu știe despre dușmănia de secole dintre evrei și arabi. E o problemă cu rădăcini adânci în istorie. Și are legătură nu doar cu religia, ci și cu pământul, cu spațiul vital al unor popoare, cu incapacitatea unor lideri de a rezolva diferendele, cu interesul altora de a păstra încă o zonă fierbinte undeva pe harta lumii. Ideea e că, deși unii și-ar dori asta, niciuna din părți nu a reușit să scape de cealaltă. Așa că, cele două comunități trebuie să trăiască împreună. Și să învețe că asta nu e nicio tragedie, dimpotrivă, le-ar putea fi util tuturor. Nu puțini, mai ales tineri, sunt cei care înțeleg că viitorul nu mai e al triburilor, ci al coexistenței armonioase.

Mergem azi la Kfar Vitkin, un orășel de pe coasta Mării Mediterane, nu departe de capitala Israelului, Tel Aviv. Așezarea a fost inițial o colonie formată din 20 de oameni. Asta, în 1930. Astăzi, are 2000 de  locuitori. N-are nimic special. Și, totuși, cu ceva timp în urmă, unul dintre cei de acolo a făcut un gest care a binemeritat atenția care i s-a dat în presa națională, și nu numai. Și, desigur, și acest articol al meu :)

 

Kobi Tzafrir e patronul unui mic restaurant, numit Humus Bar. Și, într-o zi, și-a anunțat clienții că oferă o reducere de 50% comenzilor făcute la mese la care stau, împreună, evrei și arabi. Pentru că, spune el, vrea să demonstreze că nu e vorba despre evrei și arabi, ci despre ființe umane. Și că nu toți cei care trăiesc în această țară se urăsc din cauza diferențelor de etnie sau religie.

Rezultatul? Un număr impresionant de oameni au început să vină în restaurantul său. Ba chiar, din câte spune patronul, a fost pe punctul de a avea probleme financiare, din cauza (sau datorită) numărului mare de comenzi la care aplica reducerea promisă. Norocul lui că mulți dintre clienți n-au vrut să folosească discountul, deși aveau dreptul la el. Au spus că, astfel, vor să susțină inițiativa lui Kobi. De altfel, acesta a și apelat la crowdfunding, pentru a-și putea respecta promisiunea făcută.

PS. Click pe poze pentru a ale vedea mari.

Categorii: Oameni
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular: