“fă”-te că manipulezi :)

Din ciclul jurnalistico-deontologic “e campanie electorală, deci să-i manipulăm pe proşti“, ProTV-ul lansează bomba! Ponta îi zice cu “fă” Doinei, adicătelea ministresei apelor. Şi, ca să fie cât mai credibil, cel mai vizionat jurnal de ştiri din România titrează o înregistrare greu inteligibilă, pentru ca nimeni să n-aibă niciun dubiu că premierul, deşi se dă băiat finuţ, e, de fapt, un ţăran de vreo 80 de ani, care a învăţat din moşi strămoşi că “fă” nu e o jignire adusă muierii, ci un apelativ ancestral. Şi, ca de obicei, “amicii” susnumitului nici nu s-au grăbit să aibă vreun dubiu.

Instantaneu se umple facebook-ul de reacţiile indignate ale celor care răsuflă uşuraţi că, în sfârşit, pot opune ceva mârlăniilor idolului lor. Ştiţi voi care, cel cu “găozar” şi “ţigancă împuţită”. O astfel de ocazie nu se ratează. Aşa că dă-i şi sharuieşte la greu înregistrarea, şi fă comentarii presupus amuzante despre halul în care vorbeşte “comunistul plagiator” din fruntea guvernului. În câteva minute, toate site-urile de ştiri “serioase” preiau informaţia şi o rostogolesc, până când şi cei care nu au ascultat materialul original difuzat la televizor sunt convinşi că au auzit cu urechile lor nesimţirea. Ba chiar ar fi în stare să bage mâna în foc că aşa a zis Viorel, şi nu altfel! În deplină concordanţă, de altfel, cu întinsul mâinii pentru a o ajuta pe “jignită” să urce în barcă.

Eu, mai trecut prin ale televiziunii şi la activ cu o carte scrisă despre manipulare, am ascultat înregistrarea… o dată, de două ori… de trei ori… Sigur, am făcut gestul raţional şi de bun simţ de a închide ochii şi de a nu mă lăsa influenţat de “traducerea” titrată de realizatorii materialului. Nu trebuie să fii un specialist în comunicare şi manipulare pentru a-ţi da seama că asta e o tehnică facilă de a influenţa pe cineva. Eu nu spun că angajaţii trustului care brusc are probleme mari cu banii, după ani de acumulat datorii uriaşe la stat, au făcut-o intenţionat. De fapt, nu pot paria că nu e vorba de prostie sau incompetenţă crasă. Deşi, chiar şi surpriza de a-l auzi pe Ponta vorbind aşa şi tot te-ar fi obligat să asculţi de 100 de ori înainte de a fi sigur că le poţi traduce “corect” celorlalţi.

Ponta dezminte tărăşenia în şedinţa de guvern de azi. Şi, surpriză, surpriză, unii dintre cei care aseară nu mai pridideau în a-i găsi noi porecle care să conţină şi ““-ul aferent, reascultă înregistrarea şi recunosc, cu juma’ de gură, că a zis “mă”. Sigur, nici acest apelativ nu e chiar unul aristocratic, dar nici caz pentru poliţia bunelor maniere.

Oricum nu contează. Cei care nu-l plăceau nici înainte vor rămâne convinşi c-a spus “fă”, cei care-l plăceau… au avut dubii din primul moment, iar indecişii… ei bine, lor li s-a adresat mascarada, nu ştim cu ce efecte, încă. Pentru că aşa funcţionează media, atât cea tradiţională cât şi cea mai nouă, electronică, cei care au citit nesârşitele postări despre incident nu sunt aceiaşi care-i vor vedea pe autorii ditirambelor dând înapoi. Şi, mai grav, cei mai mulţi nu au posibilitatea tehnică de a reasculta de câteva ori înregistrarea. Au auzit-o o dată la televizor, au băgat la cap ce le-a “tradus” postul respectiv… şi gata! Piatra e aruncată deja în lac!

UPDATE> Astăzi a apărut şi posibilul motiv al derapajului ProTV. Respingerea de către majoritatea parlamentară a unei ordonanţe prin care societăţile din media erau scutite de plata taxelor de reclamă și publicitate, precum și a majorărilor de întârziere aferente. Ia ghiciţi cine nu voia să plătească restanţe de milioane?

PS. Apropo de manipulare, cam mici picioare au jandarmii români, dacă apa aceea de “doar 20 de centimetri” le ajunge la fund! Asta nu înseamnă că premierul nu putea găsi nişte cizme mai lungi pentru o călătorie pe jos şi prin apă.

PPS. Am ezitat ieri să spun ceva, pentru că m-ar fi mânjit iar acuzaţiile că sunt plătit de Voiculescu sau de Ghiţă ca să zic frumoase de Ponta. Deşi, oricât ar căuta pe blogul acesta, nimeni n-ar găsi vreo laudă la adresa şefului PSD. Dar e clar că, dacă vrei doar să fii corect înseamnă automat că eşti vândut cuiva. Apropo, pentru cei care nu ştiu, nu mai lucrez nici pentru Voiculescu (de vreo 11 ani), nici pentru Ghiţă :)

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Asta e important, daca a spus “fa” sau “ma”? La urma urmei i-a spus cum merita, doar a facut-o ministru. (vad ca tot mai multi oameni ajung in functii la nivelul carora nu se pot ridica…e trist pentru noi!)
   Protv-ul manipuleaza fiindca are interes? serios? Pai, interesul poarta fesul in toata lumea asta! Vrei sa spui ca exista om sau televiziune in lumea asta care nu manipuleaza?
   Pe noi ne intereseaza ce vor face autoritatile pentru a apara de ape, prin indiguire, zonele inundabile. Vrem sa vedem solutii, fapte, probleme rezolvate. Vrem sa fim informati prin emisiunile de stiri…nu tembelizati.
   Nu ne uitam la ce se spune, sau cum , ci la ceea ce se face. Si vedem ca nu se face cam nimic in folosul nostru, al celor multi…

  2. Observ ca s-a comentat suficient pe seama lui Crin Antonescu si , majoritatea comentariilor , ma fac sa cred ca totusi mai exista oameni care apreciaza buna crestere . In ce priveste o eventuala paralela intre Ponta si Antonescu as face o sugestie : cautai ni discursurile si , mai ales VOCABULARUL celor doi oameni politici si ,daca veti remarca vreodata ca Crin Antonescu ar fi folosit in public formulari de genul “fa” sau, “ma, ” sau, “ba ” anuntati-ma si pe mine …. Aici este diferenta intre NIVELUL DE EDUCATIE a doi politicieni care provin din … medii diferite . De cei din specia lui Ponta avem cu ghiotura , pe cand din specia lui Antonescu avem mai putin decat foarte putini .

  3. Hahahahahahaha!!!! Bestiala manipulare!!….doamneee!!! Ca nu mai stiu cum sa-si atraga masmedia oameni inventeaza mereu prostii si iar prostii!!….multumesc radu ca m-ai facut sa rid iar ca am ris de cite ori am vazut prostia asta halucinanta titrata de fiecare post tv dupa bunul plac!!…ca deh!!…fiecare cu mentalitatea lui mai dezvoltata sau mai putin dezvoltata!!….incredibil dar adevarat- trist si comic in aceeasi masura!! Vorba ta:”nu cred ca ne mai facem bine!”-ma refer la intreaga natiune acum!! Asa este stim ca nu mai esti la trustul v. Esti bun oricum!!- jurnalist!!

  4. Ce conteaza daca a zis sau nu? Parca daca basescu a lovit copilul a contat sau cumva a recunoscut basescu, nuuu! Asa o fi si cu fa-ul lui Ponta, chiar daca a zis, el nu o sa recunoasca nici cu mana pe biblie, iar sustinatorii lui vor zice ca nu a zis, etc. Din pacate avem niste politicieni foarte nepotriviti pt functiile lor si un popor …. usor de pacalit si de aceea avem un presedinte si un premier foarte asemanatori unul cu altul.