“eu te-am făcut, eu te omor!”

La ei, copiii sunt trataţi cu toată seriozitatea. Părinţii au învăţat că nu sunt proprietarii odraslelor lor, că drepturile lor nu sunt discreţionare şi că nu pot face uz de ameninţarea: „eu  te-am  făcut,  eu  te  omor!“.  Orice  corecţie  aplicată  “părinteşte”  se  poate transforma într-o acuzaţie dintr-un rechizitoriu legal.

La noi, copii sunt aruncaţi în stradă să cerşească, sunt bătuţi pentru că plâng sau nu vor să fure, sunt obligaţi să se prostitueze sau sunt violaţi de cei care le-au dat viaţă. Rudele ştiu. Şi vecinii ştiu. De multe ori ştiu şi cei care ar trebui  să  vegheze  la  liniştea  comunităţii.  Ei  şi?  Legislaţia  nu-i  obligă  să intervină. Ba mai mult. Nici nu-i pedepseşte dacă, prin neglijenţa şi indiferenţa lor, permit aceste tragedii. Şi copiii, victime nevinovate şi neputincioase ale golului din părinţii lor (în care ar fi trebuit să existe sentimente), umplu spitalele sau străzile, cimitirele sau canalele. Încearcă să înţeleagă ce se-ntâmplă cu ei. Poate văd alţi puşti fericiţi, lângă adulţi grijulii. Şi se-ntreabă care le e vina. De ce sunt condamnaţi să trăiască în mizerie şi suferinţă. Părinţii nu ţi-i alegi. Poate, uneori, n-ar fi rău.

Cineva spunea că nu orice om merită să devină părinte. Pentru a obţine carnetul de conducere trebuie să treci testul psihologic. Pentru a ocupa o funcţie importantă, discuţi şi cu un psiholog. Doar ca să faci un copil nu trebuie să dovedeşti că eşti conştient de responsabilitatea care-ţi revine. Nu trebuie să ai un loc de muncă, nu trebuie să ai o  casă,  nu  trebuie  să  ai  o  familie. Nu  trebuie  să  ai  un  coeficient  de inteligenţă ridicat şi nici cunoştinţe pe care să le transferi copilului. Există restaurante în care nu ai voie să intri dacă nu eşti îmbrăcat cu haine de sute de dolari. Sunt cluburi în care intră doar cei ce au mai mult de 5 maşini. Nu poţi candida la preşedinţie dacă nu te-ai născut în ţara respectivă. Nici cu autobuzul nu poţi merge dacă nu ai bilet. Dar poţi face copii. Societatea nu-ţi cere nimic pentru asta deşi, de multe ori, trebuie să te suplinească şi să se descurce cu copiii pe care nu ţi-i mai doreşti.

În schimb, priveşte resemnată cum membrii ei decad din calitatea de om. Societatea decade, odată cu ei, din calitatea de civilizaţie.  Pentru că nu le poate asigura condiţii normale de dezvoltare spirituale şi fizice acelor copii pentru care părinţii ar dori să facă mai mult dar se văd copleşiţi de dificultăţile tranziţiei. Pentru că nu se mai îngrijeşte nimeni de modul în care va arăta sistemul de valori al acestor copii. Pentru că e dezinteresată de cei ale căror calităţi  care  le-ar  permite  să  ne  conducă  într-o  evoluţie  pozitivă  viitoare. Pentru că îi lasă pe părinţii care-şi ucid, violează sau bat copiii să aştepte în libertate judecata oficială, greoaie şi împiedicată. Pentru că, nu-i aşa, nu reprezintă un pericol pentru societate, onorată instanţă…

Mai  târziu,  mulţi  dintre  aceşti  copii  care  supravieţuiesc  vor fura, viola sau ucide. Pentru că ei nu înţeleg să respecte o societate căreia nu i-a păsat. Pentru că nu înţeleg de ce este rău să facă lucruri pentru care părinţii lor n-au fost pedepsiţi. Pentru că vor să răzbune suferinţele lor în modul cel mai primitiv cu putinţă, acela pe care l-au învăţat în casa lor în care societatea n-avea voie să intre: făcându-i şi pe ceilalţi să sufere. Vor fi ei scutiţi de pedeapsă? Nu, şi nici n-ar fi normal. Dar pe părinţii lor cine-i pedepseşte?

Categorii: specimene şi mentalităţi, Uncategorized, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. De cîte ori share-uiesc pe facebook îndemnuri pentru adopția cățeilor maidanezi mă gîndesc că nu pot face acelși lucru pentru copiii care, se poate spune fără a greși, au același statut…

  2. Chiar am de gand sa scriu si celor ce fac subtitrarile filmelor si iata ca D-na Alina imi furnizeaza si motivatia apucaturii la care ma voi referi : ” tata e barbat , sigur ca -i da in gura lu mama … ” . Cam asa or fi crescut multi dintre ei , de vreme ce , in film interpretul rosteste : “sotia si cu mine ” , Persoana despre care vorbim si cu mine … etc. ” ; unde , bineinteles ei subtitreaza : ” eu si cu sotia ” , ” eu si cu persoana .. ” etc. Normal, nu !?! Doar eu sunt “barbatul ” si nu-i asa eu trebuie sa fiu in fata, !?! Ramanand in domeniu, cred ca e suficient s vedem cam ce nivel de cultura se promoveaza in asa-numitele “emisiuni” cu manele, manelisti, si alte “personalitati ” perfect ilustrative pentru subcultura de la noi si vom intelege ca sperantele de mai bine sunt desarte . De altfel convingerea mea ferma este ca toate astea n-ar fi existat sau, cel putin s-ar fi manifestat in cantitati si paturi sociale infinit mai reduse , daca nu eram beneficiarii a 45 de ani de comunism , cu care , paradoxal , ne-au pricopsit chiar inaintasii celor despre care vorbim …. Dar mai exista o speranta : Readucem sistemul de invatamant si biserica acolo unde erau inainte de 1945 si, dupa vreo trei generatii am putea avea o schimbare . !?!

   1. Ma tem ca, daca facem ce spui tu, dupa trei generatii vom avea analfabetismul si saracia care caracterizau cea mai mare parte a populatiei.

   2. Buna propunere cu readucerea bisericii undeva inainte de 1945, ba chiar mai inainte , cam pe vremea lui A.I.Cuza si ii mai aplicam o lectie sanatoasa, insa invatamantul trebuie orientat spre o alta cale mai moderna , cel ptin cel obligatoriu, ca altfel ajungem sa aprobam ca in scoala se produc orice altceva de cat oameni destepti cu o cultura general . Societatea are nevoie de cetateni educati nu de TOCILARI sau PROSTI ori TAMPITI ! Si rezultate nu se obtin cu BATAIA sau cu PEDEPSE aiurea si nici cu URLETE si AROGANTA. Printre altele educatia nu trebuie facuta nici cu sfintenie amestecata cu amenintarea pedepselor ce le primesc cei neascultatori de la Dumnezeu prin profesorul de religie . Sau nu credeti ca si profesoriii de religie au obiceiul sa mai mangaie cate un elev alintand cu cate una trasa la ceafa sau tragand cate o eleva de par ori imbrancind ca sa ajute la avansare …..

  3. De acord cu voi,dar cum ramane cand copilul este intimidat si batut la scoala de catre dascal ? Cum isi permite un profesor sa umileasca un elev in fata clasei urland la el de la mica distanta sau pocnindu-l peste cap ori efectiv il ridica apucand elevul de cap ! Cu ce chef mai merge copilul la scoala cand stie ca are profesori care dau pedepse drastice , 3 ca nu si-a facut tema , 4 ca nu a stiut sa raspunda la o intrebare sau 5 ca mai mult nu merita chiar daca stie de mai mult ? Cum sa reactioneze un parinte daca la scoala copilul este agresat sau jignit find numit tampit,imputit sau tembel ? Ce permite legea educatiei si ce drept au profesorii ca sa umileasca elevii ? Educatia se face dupa bunul plac al unora care nici ei nu stiu cum au ajuns sa faca parte din sistem. Nu mai departe de balamucul cu clasa O , ba la gradinita ,ba la scoala . Cum se poate face dreptate sau cine face dreptate ? Iar conform ” Corb la corb nu scoate ochii ” nu se poate face nimic ! Daca e sa vorbim de educatie mai trebuie sa treaca multi ani pana cand o sa fie si in Romania un invatamant asa cum exista in alte tari dezvoltate !

   1. Foarte dureros faptul ca o societate cu pretentii condusa de “intelectuali cu pretentii”,lasa pe ultimul plan grija pentru cei care vor veni dupa noi.

    1. Bine plasate ghilimelele!Cred ca doar atunci vom putea progresa cind educatia va deveni o prioritate absoluta si in familie si in scoala.Educatia,
     nu violenta – domestica sau nu.

   2. Nu sunt de acord cu violenta de orice fel (fizica sau psihologica), atat in scoala cat si in familie. Stiu bine care sunt problemele din sistem, si de unde vin. Si ca (prea) multi oameni nu au ce cauta acolo. Insa, pe de alta parte, prea multi dintre cei din afara sistemului de educatie au senzatia ca stiu ei mai bine cum stau lucrurile inauntru. De exemplu, daca iti vine copilul cu un 5, la fizica de exemplu, de unde stii ca “merita mai mult”?. Ai vreun doctorat in fizica in buzunar si il evaluezi zilnic pe copil? Sau doar pentru ca el iti spune asta? In ochii lor, in 95% din cazuri, ei au senzatia ca “meritau mai mult”. Cand vine bac-ul insa… ne plangem de mila. Iar tema nu e o toana a profesorului. Daca regula, anuntata, este ca elevul primeste 3 pentru tema nefacuta, copilul trebuie sa invete ca regulile se respecta si ca exista consecinte. E o forma de educatie, daca vrei.
    In ce priveste partea cu abuzurile (reale), parintii au mult mai multe parghii de interventie decat pare. Doar ca, din pacate, cei care sunt indreptatiti sa le foloseasca nu fac uneori nimic, iar altii fac “abuz de drept” pentru cazuri nejustificate.

    1. Da Iuliana , se pare ca tu esti in sistem ( probabil predai fizica ) si le dai elevilor o gramada de probleme pe care sa le rezolve ” IN VACANTA ” si daca la inceperea semestrului elevul vine cu ele nefacute ii dai un 3 ca asa e regula .Pentru ce au elevii vacanta ? Tu pentru ce ai concediul de odihna ? Ca sa produci ? Sau ca sa te odihnesti ? Ori si tu muncesti in timpul concediului ca asa primesti ordin de la conducatorul unitatii si cand te intorci la post esti sanctionata ca nu ai produs suficient ? Apoi ideea ca elevul nu merita mai mult e invechita si nu trebuie amestecata cu Bacul ! Notele unui elev nu oglindesc nivelul de cunostinte ci doar mandria unuia care daca e el profesor trebuie sa demonstreze cat e el de dur si de destept ! Sa nu uitam ce note au primit peofesorii la examenele de titularizare ca ne apuca jalea si nu ne vine sa credem ca nivelul unora nu a depasit 2.

     1. Nicaieri in postarea mea sau a ta nu a fost pomenita vreo vacanta. Si nu mi-ai raspuns de unde stii tu cat merita copilul, sau in ce masura oglindesc sau nu notele “nivelul de cunostinte”. Banuiesc ca rezultatele de la bac reflecta tot “mandria unora care vor sa se dea duri si destepti”, in opinia ta.
      Apoi, nu inteleg ce legatura au notele pe care le iau la examenul de titularizare unii care vor sa fie profesori, cu evaluarea pe care o fac altii care sunt. Sunt convinsa ca si cei care au luat 2 la titularizare considera in capul lor ca “nu meritau” atat si sunt victimele unora care se dau “duri si destepti”.
      Nu predau fizica :))
      Eu inchei aici. Am crezut ca am cu cine vorbi. Dar se pare ca nu. Oricum deja nu mai are nicio legatura cu subiectul propus de Radu.

  4. Ce bine ar fi sa fie o lege care sa permita sa aiba copii doar acei care intrunesc anumite conditii !….Mereu am fost intrigata ca se nasc copii in familii care nu le pot oferi nimic si ca acest lucru nu este controlat de societate. Natalitatea e in scadere continua in Romania .Doar acesti nenorociti mai fac copii cu nemiluita, locuind cate cinci -sase suflete intr-o singura camera . Cei care au conditii decente fac doar un copil …
   La ce te poti astepta de la niste indivizi care nu au nimic nici in afara lor ,nici in interior?

   1. Stimata Delia
    Din cele relatate de d-voastra sa intelegem ca dreptul la reproducere ar trebui acordat numai anumitor categorii sociale,nu-i asa?Eu va pun o intrebare simpla:ce vina au bietii copii ca s-au nascut intr-o societate bolnava in care drepturile fundamentale la educatie,sanatate,dreptul de a primi o locuinta,sunt incalcate in mod sistematic de leprele aflate la putere?Sunt ei,copii vinovati ca s-au nascut intr-un moment inoportun si imprejurari nefaste ?

    1. Ion, păi drepturile de care spui au fost încălcate sau neglijate pentru toți…. si totuși numai ăia nespălați sau needucați nu-și dau seama și continuă să procreeze aiurea. Asta era ideea, iar Delia are perfecta dreptate… natia asta o sa fie peste maxim 50 de ani una formata doar din rateuri umane…. în prezent e doar puternic năpădită de specia asta.

   2. si eu sunt de acord sa se instaureze o lege prin care cei ce nu sunt in stare de a da educatie proprilor copii sa nu-i faca!

  5. Buna Radu, continui ceea ce iti scriam pe facebook, uneori cuvintele mai mult incurca decat ajuta, discutam intr-o zi cu o mamica, prof. de limba romana la un liceu, si imi povestea ca nu a avut replica pentru un elev. Intr-o zi l-a auzit sustinand tare ca “la femeie trebuie sa ii dai in gura in fiecare zi sau de cate ori iti comenteaza” si il intreaba de unde aceasta atitudine si daca i-ar placea ca mama lui sa fie lovita sau agresata.. la care sa vezi ce raspunde baiatul… pai ce credeti doamna, ca tata nu ii da lui mama in fiecare zi in gura, daca toata ziua il toaca la cap… normal sa ii dea in gura ca o are mare… si apoi tata e Barbat … si apoi femeile nu sunt decat niste curve. Mentionez ca acel copil era in clasa a zecea si provine din mediul rural…