eşti cel mai tare, stai acasă! Şi plânge-te!

Vin iar alegeri şi e vremea, desigur, să ne lamentăm din nou de clasa noastră politică, să ne plângem de milă, să ne dăm ochii peste cap şi, cu mâna pe frunte, să decretăm ritos că nu merită să mergem la vot! Ba, dacă vrem să dăm dovadă de simţ civic, punem de-o campanie mică pe facebook, prin care să-i convingem şi pe alţii că statul acasă e soluţia optimă pentru România. În fond, toate marile revoluţii ale neamului au fost posibile tocmai pentru că marea lui majoritate era, în acele momente, în altă parte. Toţi politicienii sunt la fel, şi numai noi, cei care stăm pe margine şi chibiţăm, ne dăm seama de asta. Ceilalţi sunt nişte prostălăi cumpăraţi cu găleţi, care votează pentru că aşa le spun televiziunile. Sau popa. Sau primarul proaspăt înscris în PMP, după ce-a trecut pe la PSD, PNL, PRM, PDL, PPDD…

Numai noi suntem deştepţi, pentru că numai noi, în blazarea noastră, ştim că “e toţi o apă şi-un pământ” şi nu merită niciunul. Da, ieşim în stradă ca să salvăm planeta zdrăngănind pietricele în sticle de plastic, ne batem cu jandarmii comunişti cumpăraţi de capitalişti, dar nu ne mişcăm fundurile la urne pentru că asta ar fi o risipă inutilă de energie şi nu vrem să contribuim la democraţia pe care o invocăm atunci când dorim ceva de la ea. Evident, în capul nostru, statul acasă din frondă e cu totul altceva decât statul acasă din lene sau dezinteres. Chiar dacă seamănă. Conducătorii ăştia proşti, hoţi şi imunzi o să-şi dea seama de diferenţă şi o să cadă pe spate! Şi ce-o să facă ei, treziţi la realitate de acest refuz făţiş şi indubitabil al electoratului? O să se ducă acasă, să se culce? Sau o să profite de lipsa de implicare a cetăţenilor pentru a-şi perfecţiona strategiile de devalizare a societăţii?  Nu doar financiară, ci şi spirituală. O să se dea la o parte, lăsând locul celor cu adevărat valoroşi, care-or fi aceia, sau o să-şi îndemne găştile să-şi vadă de treburi, pe rând sau în combinaţii, fără teama că ar putea fi deranjate de exitul vreunui scrutin?

Spre deosebire de alţi ani, la aceste alegeri europarlamentare oferta pare mai variată. Nu-ţi plac ai lui Ponta, ai lui Băsescu, ai lui Antonescu, ai lui Blaga? Poţi da votul tău unuia dintre independenţi. Sunt 8. Chiar niciunul n-o fi bun? Sau măcar decent? Şi-atunci, cine-ar fi? Şi de ce nu intră în luptă? Poate pentru că vrea să vadă un milion de voturi anulate, care-l aşteptau pe el/ea. Nu un milion de smirocăiţi care stau acasă. Şi care vor avea veşnic mai multe pretexte să nu voteze decât motive să se uite în oglindă.

Şi mă gândesc că, în loc să-şi irosească energiile ca să-i convingă pe ceilalţi să stea acasă, mai bine i-ar determina să aibă o iniţiativă cetăţenească prin care să forţeze adoptarea unui amendament la legea electorală care să permită prezenţa pe buletinul de vot a unui dreptunghi în care să scrie: “Niciunul”. Şi, dacă acesta va fi ştampilat de cele mai multe ori, să oblige partidele nu doar să repete alegerile, ci să şi schimbe candidaţii. Poate, atunci, s-ar modifica ceva şi-n ţara asta!

PS. Nu e un secret că sunt adeptul votului obligatoriu. Dacă eşti obligat să dai bani la stat, ar trebui să fii obligat să te şi preocupi, nu doar din gură, de cei care îi vor gestiona. Plus că, spre deosebire de mersul la vot, plătitul taxelor nu e o dovadă de implicare, ci de respect al legilor.

Categorii: jurnal de campanie, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Stimate domnule Radu Herjeu
   Intr-un studiu publicat de Centrul Roman de Politici Europene s-au creionat calitatile pe care trebuie sa le posede un europarlamentar:
   -Expertiză consistentă
   -Capacitatea de a citi şi înţelege documente complexe, politici sectoriale şi intersectoriale complexe care afectează mai multe state membre;
   -Capacitatea de a culege informaţii, de a coordona echipe de oameni care culeg şi analizează informaţii tehnice;
   -Cunoaşterea unui domeniu foarte bine (eventual dintr-o poziţie executivă!)
   Capacitatea de a impune respect pe baza autorităţii profesionale
   -Abilităţi de comunicare şi negociere
   -Cunoaşterea foarte bine a unor limbi străine europene (să fi lucrat în minim o limbă străină, să fi redactat documente de lucru, etc.);
   -Experienţă în echipe de negociere, capacitatea de a crea conses;
   -Capacitatea de a se exprima cu uşurinţă, capacitatea de a convinge;
   Integritate
   -Nu a fost implicat(ă) în scandaluri de corupţie;
   -Nu a fost urmărit(ă) penal
   Susţinere politică
   -Activitate politică la nivel naţional şi internaţional susţinută
   Networking/experienţă internaţională
   -A activat în reţele/asociaţii profesionale internaţionale;
   -A lucrat în medii diverse multiculturale;
   -Experienţă în PE sau în alte instituţii europene
   Câţi dintre cei înscrişi în cursa electorală au acest profil.
   Pe lângă faptul că sunt un eurosceptic, desfăşurarea campaniei electorale aşa cum am perceput-o a dat apă la moară euroscepticismului meu.
   In alta ordine de idei voi vota independentul Mircea Diaconu, nu pentru ca ar fi calificat pentru acest post, ci pentru ca vreau sa fiu in continuare un cetatean responsabil care voteaza chiar daca nu are ce, iar in acest context maestrul Diaconu mi se pare cel mai potrivit. Poate sparge nişte şabloane şi cutume.

  2. Si eu as vrea sa fie votul obligatoriu.Ar fi mai corect fata de tara noastra care are nevoie de rigoare si ordine,nu de haos si anarhie.Democratia nu inseamna domnia bunului plac.Democratia presupune domnia legii.

  3. Radu Herjeu,postarea este corecta.Sunt pe buletinele de vot suficiente partide politice cu grupuri de candidati.In plus inca 8 candidati independenti.AVEM CU CINE VOTA ! La futbol stam pe margina terenului si chibitim fiindca nu putem sa intram pe teren.In cazul alegerilor europarlamentare de duminica 25 mai ac.avem cu cine vota .Bine ar fi sa mergem toti la vot si apoi sa comentam rezultatele !

  4. Chiar trebuie sa ne oblige? Pentru a nu stiu cata oara, ne meritam soarta!! HAIDETI LA VOT, FRATILOR!! Altminteri, iar ne spurca Macovei pe unde gaseste pe cineva sa o asculte!!