diferenţa dintre un urs şi un maidanez

O ştire cu un urs zărit din telecabină cum târa după el prin Bucegi leşul unui turist a oferit ocazia “iubitorilor” de animale să mai sufere o fractură raţională şi să întrebe, vezi doamne, cu subînţeles profund, dacă acum vom eutanasia şi urşii. Pare din ce în ce mai greu să aştepţi nişte raţionamente logice de la cei pentru care fiinţele cu care se înţeleg cel mai bine au patru picioare, nu îi pot contrazice şi, în general, n-au nevoie de la ei decât de dovezi de afecţiune şi nu de inteligenţă.

Altfel, e greu de înţeles de ce sunt incapabili să vadă că între cele două situaţii, un maidanez omoară un băieţel într-o capitală europeană şi un urs ucide un turist care hălăduia prin munţi, nu există nicio asemănare.

În primul caz, animalul e intrusul, nu copilul! El e cel care n-are ce să caute pe străzi sau în parcuri. E acolo doar pentru că nişte inconştienţi l-au abandonat şi alţii l-au hrănit şi l-au protejat, ca să se poată înmulţi în neştire. În al doilea caz, omul e un nepoftit. El a năvălit cu mult timp în urmă în habitatul “fiarelor”, tăind cărări sau defrişând păduri întregi, construind cabane şi hoteluri, otrăvind apele şi pământul cu plastic şi alte produse ale civilizaţiei şi progresului. Tot el îşi gonflează orgoliul şi portofelul, vânând în neştire orice are blană sau pene. De altfel, chiar şi “domesticirea” sălbăticiunilor n-a fost o mostră de grijă pentru acestea, un gest generos al omului “superior” faţă de fiinţele neajutorate. Nu, a fost dovada unui interes, până la urmă, egoist, de a avea pe lângă el o sursă facilă de hrană sau forţă de muncă, sau un companion docil, care să-i aline singurătatea, să-l apere sau să-l amuze, şi uneori, să-i satisfacă nevoia de se simţi stăpân.

Să ne-nţelegem, îmi place mult la munte şi mă bucur că există posibilitatea de a urca şi de a cutreiera păduri sau creste dezgolite. Dar asta nu mă face să uit că sunt doar un musafir într-un ecosistem care exista cu mult timp înaintea mea. Şi care, din păcate, nu ştiu dacă îmi va supravieţui prea mult.

Da, lumea nu e a oamenilor. Dar animalele de companie, ca şi oraşele în care trăiesc împreună, sunt “invenţiile” lor.  Urşii sălbatici, nu!

Categorii: anacronic, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Era sa o patesc si eu cu ursul. Slava Celui de sus am scapat. VINA MEA 100% !!! Am umblat prin padure, nu am facut zgomote, aveam mancare in rucsaci etc… Prostii pe linie ! Am scapat ! Nu sunt deloc suparat pe ursi. Nu vreau sa repet ce s-a scris in articolul de mai sus ori ce-au spus altii. Treaba e clara in salbaticie ursii sunt in mediul lor. Daca ma prinde si ma “eutanasiaza” vreunul pe acolo… GHINION ! Vina mea ! Cu cainii din orase, alta vorba. NU AU CE CAUTA PE STRADA. Am spus-o şi am s-o repet până rămân fără salivă: MĂSURA CEA MAI FIDELĂ A IUBIRII FAŢĂ DE CÂINII DE PE STRADĂ ESTE DATĂ DE NUMĂRUL ADOPŢIILOR !

  2. pai noi aici nu radeam de articol, ci de comentariul tau :)))) articolul spune ca un urs tara un cadavru. ce nu ti-e clar ??? un cadavru !!! deci pana la proba contrarrie, nu te poti apuca sa acuzi ursul ca a ucis un om. poate omul murise deja de un infarct, de exemplu. altfel, indignarea ta e absolut ridicola. dar amuzanta. in caz ca nu mai tii minte de la cunostintele despre natura din scoala primara, ursii locuiesc – culmea tupeului si a nesimtirii !!! – in padurile de la munte…

   1. Si, in plus, oamenii le mai si culeg fructele cu care se hraneau fiorosii ursi!

  3. oameni buni noi in ce secol traim ,unde este civilizatia..ceva timp in urma a fost un inger de copil omorit de un ciine maidanez in parc ,,deci noi ar cam trebui sa tinem copii in lesa sa nu se mai joace si sa lasam ciini sa se plimbe ca voda prin loboda ..Acum acel urs care umbla ne stingherit prin bucegi in locuri publice si ce spune el ooooooo sunteti prea multi turisti cred ca daca eu maninc unul nu se observa lipsa lui…ghinionul ursului ca a fost vazut de acel turist din telecabina si la denuntat….Oare ce spun autoritatile si in acest caz ? normal cred ca tot turistul este de vina nu?ursi trebuiesc sa stea in rezervatia lor normal si trebuie sa le si dea de mincare ca sa nu mai coboare pt as face singur poftele …Autoritatile romane acum ce trebuie sa mai asteptam sa se mai intimple ..ciini s-au facut dreptatea lor,,,ursi si ei ,, noi ce trebuie sa facem?

   1. “Acel urs care umbla nestingherit prin Bucegi”… Dar pe unde vroiai sa umble, femeie fara minte? Prin mall??? Acolo sta ursul ala, e habitatul lui… e animal salbatic, femeie!!! Noi suntem de vina, noi turistii, ca aruncam gunoaie in locuri neamenajate si ca le invadam teritoriile/habitatele. Ce e asa de greu de inteles? Invata sa respecti viata cu tot ce inseamna ea: natura, animale, oameni! Nu suntem doar noi (oamenii) pe pamantul asta, sa-ti fie clar!

    1. cred ca ar cam trebui sa va calmati si sa mai cititi o dat articolu !!!! (cred ca stati rau cu nervi ) !!!! :)) asta e opinia mea…