despre oameni şi animale

Încep prin a spune că vânătoarea mi se pare o activitate barbară, nedemnă de statutul teoretic al omului de fiinţă superioară, raţională. Pentru că nu o face pentru supravieţuire sau pentru hrană, ci pentru plăcere. Ceea ce nu fac nici animalele, nici primitivii neanderthalieni. E o dovadă a laşităţii bipedului care simte nevoia de sânge, dar n-are curajul de a se lupta pentru el, unu la unu, faţă în faţă cu victima, neoferindu-i acesteia nicio şansă în faţa tehnologiei ucigaşe.

Ca în fiecare din ultimii 9 ani, Ţiriac îşi aduce prietenii bogaţi sau de sânge albastru să vâneze pe moşia lui de la Balc. Cică promovează România în felul ăsta. Se ştie doar că nimic nu rămâne întipărit pe retina şi în conştiinţa unui om ca imaginea unui câmp acoperit cu leşuri de mistreţi. Doar amintindu-ţi de el, îţi vine să iubeşti plaiurile şi oamenii acestora. Şi să răspândeşti în lume vestea despre tărâmul fermecat şi locuitorii lui atinşi de graţia divină. După care, prinţi, magnaţi, oligarhi, vedete, politicieni îşi vor cheltui banii pentru propăşirea acestui paradis terestru pe cele mai înalte culmi ale civilizaţiei.

Şi, tot ca în fiecare an, sunt oameni care protestează împotriva uciderii fără număr a sălbăticiunilor ghinioniste. De data asta, au avut şi un slogan inteligent: “Stop Killing, Play Tennis!”. Şi un balon cu care s-au înălţat deasupra infamei scene a masacrului. Da, îţi vine să aplauzi iniţiativa. E mişcătoare grija pentru necuvântătoare a unor oameni. Mai ales când ea contrastează strident cu deziniteresul societăţii faţă de membrii ei grăitori dar, deseori, mai expuşi şi mai neajutoraţi decât un animal prins în cătarea puştii.

Protestatrii spun că ei “cred în responsabilitate și respect pentru toate formele de viață”. Mi-ar fi plăcut să-i văd, atunci, şi cu alte ocazii. De exemplu, în faţa judecătoriei în care un individ care a ucis 3 oameni pe şosea, e condamnat cu suspendare. Sau când e eliberat, pe motiv de bună purtare, un pedofil. Sau când un copil e retras de la şcoală de părinţii care-l trimit la cerşit. Sau când un altul e sfâşiat de câinii comunitari. Mă gândesc că banii daţi pe închirierea balonului ar fi putut fi cheltuiţi mai cu folos. Eventual ajutându-i pe cei din căminele de bătrâni şi orfani la care merge carnea animaleleor vânate la Balc.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. In primul rând, vă mulţumesc pentru plăcerea de a citi ceea ce scrieţi. Promit să fiu un cititor constant.

   In ce priveşte subiectul, sigur există în societatea românească multe domenii în care oamenii ar putea să ajute mai mult, mai ales copiii şi oamenii sărmani şi aici un rol deosebit l-ar avea bisericile, care se mulţumesc mai mult cu teoria decât să practice grija faţă de semeni, sunt preocupaţi mai mult de prosperitatea lor decât de ajutorarea semenilor. Cred că ar putea face mai mult şi în ce priveşte poveţele pe care le-ar putea da la slujbe în această direcţie, ceea ce nu i-ar costa, dar ar putea influenţa oamenii să privească altfel în jur. Ar trebui să se ancoreze mai mult la slujbe în realitatea de zi cu zi, pentru a îndemna oamenii să fie buni creştini prin fapte şi mai puţin prin vorbe .

  2. Radu, vanatoarea nu a fost niciodata un act de curah si o lupta unu la unu; omul, cat de primitiv si presupus prost o fi fost, a inteles ca nu are nici o sansa impotriva fortei unor animale sau impotriva vitezei altora. Si de aceea a dezvoltat arme si strategii: mai multi oameni impotriva unui animal mai mare, atragerea intr-o capcana, dirijarea catre un loc in care sa aiba ei, oamenii-vanatorii un avantaj si nu invers; apoi aruncarea de diferite “proiectile”, de la pietre, sulite, sageti, bucati de lemn aerodinamice care sa se intoarca in cazul ratarii :), etc..toate astea sunt elemente ale vanatorii care arata clar un lucru: omul a avut nevoie de aceste viclenii pentru a putea ajunge sa se infrupte din animale care fizic ii sunt superioare, inclusiv prn faptul ca pot fugi de el, nu neaparat sa atace. Nu stiu cum s-a ajuns la ideea ca vanatoarea ar trebui sa fie ceva nobil, in care omul sa lupte de la egal la egal cu vanatul si cred ca abordarea vanatorii de aici trebuie inceputa.

   Ca mic adagiu, in Romania vanatoarea cu arcul este interzisa, unul din motive fiind faptul ca silentiozitatea sa nu ii permite animalului sa perceapa pericolul care il paste. Compara asta cu un foc de arma si vezi atunci unde este egalitatea de sanse, odata tras un foc la inceputul zilei/partidei de vanatoare.

  3. si eu m-am gandit ca s-au dus niste bani aiurea pe inchiriera balonului (banii cui ? )un an nu a fost sub administrarea lui Tiriac domeniul…si arata jalnic.isi pune cineva intrebarea cat cheltuieste pt. ingrijirea acelor animale ?sau cati mistreti sunt vanati (braconati )in toata tara ?

  4. Radule, nu sunt de acod cu tine. Trebuie sa traim intr-o biodiversitate in care sunt importanti oamenii si necuvantatoarele pe langa care acestia traiesc. Trist, e adevarat ca si foarte multi oameni din tara asta au mari probleme, ca nimeni nu ii ajuta. Dar e trist si sa vezi acel camp de animale moarte de niste snobi cu bani si cu ifose de mari invingatori. Eu ii respect pe cei care au protestat inteligent impotriva acestui masacru. Si sunt sigura ca daca ne constientizam social si incepe sa ne pese, chiar daca inceputul vine de la aceasta vanatoare, lucrurile se vor misca inainte.

  5. cat adevar graiesti , Radu ! e greu de definit sentimentele ce le-am avut vazand” relatarile de la fata locului ” isteria ong-istilor :” sa vina politia sa controleze regimul armelor si munitiilor .”…bla , bla . Nici eu nu inteleg placerea vanatorilor … dar ,pe spatiul respectiv tot anul mistretii primesc mancare si in ianuarie -februarie … pac si carnea merge unde ai aratat ( cu ce suma s-a concesionat “domeniul “… e alta discutie ). ma mai gandesc la “pozitia ” iubitorilor de caini cand se incearca sa mai fie raririt maidanezii dar nici o reactie atunci cand un copil sau adult sunt sfasiati si desfigurati de respectivele patrupede .