despre dubla măsură și propagandă

Hai să spun din start, deși știu că nu va conta: Șova nu se numără, nici pe departe, printre simpatiile mele politice. Și, ca specialist în comunicare, știu și de ce e atât de antipatizat de telespectatori. Și mai știu și cum, deși nu este normal, asta influențează judecățile de valoare asupra persoanei reale (pe care n-am întâlnit-o în viața mea) și, mult mai grav, asupra învinuirilor care i se aduc. Pentru marea masă a oamenilor, lucrurile sunt  simple: ”nu-mi plăcea individul, sigur e vinovat de ce este acuzat” sau ”îmi place, n-are cum să fi făcut ce spun ăia”. Și asta e valabil de la cea mai apropiată rudă până la un personaj pe care îl știi doar de la televizor. Și dacă luăm în calcul și neînțeleapta vorbă strămoșească ”nu ieșea fum, dacă nu era foc”, e ușor de înțeles senzația unei bune părți a românilor că senatorul e vinovat și că Parlamentul vrea să-l facă scăpat. De unde și reacția de frustrare împotriva acestuia din urmă.

Habar n-am dacă e culpabil sau nu. Pentru că sunt un om cu capul pe umeri și cu ceva materie cenușie și bun simț în el, știu că acuzațiile procurorilor nu reprezintă un verdict nicăieri în lumea civilizată. Pe acela îl pot da doar instanțele. Le aștept pe ele să-mi spună dacă Șova a încălcat legea sau nu. Și să ia măsurile de rigoare.

Statutul de parlamentar nu-l face pe deținător imun nici la urmărire penală, nici la anchetare, nici la strângere de dovezi. Orice procuror poate pune la punct un dosar beton, pe care să-l trimită judecătorilor, iar aceștia să decidă. Singurele lucruri pe care nu le poate face sunt arestarea și percheziționarea respectivului demnitar. După atâția ani de la presupusa comitere a faptei, e greu de crezut că, în libertate, învinuitul ar mai avea ce dovezi să distrugă sau ce martori să influențeze. A avut timp berechet pentru asta. Iar pericol public nu prea văd cum să reprezinte. Este evident că toată această sarabandă a solicitărilor de arestare este destinată doar satisfacerii nevoii de ”sânge și dreptate” a unei mari părți a populației, habarnistă în privința adevăratelor caracteristici ale infamei imunități. Odată stimulată, setea va deveni din ce în ce mai mare. Și orice reținere în a-i oferi ofranda dorită va naște reacții din ce în ce mai virulente. Este un mecanism clasic de manipulare a opiniei publice, spre folosul sau în detrimentul unor instituții sau oameni.

Acum un an, pemepistul Popescu primea 78 de voturi pentru arestare și 224 împotrivă. În Senat, liberalul Vosganian primește 56 de voturi pentru arestare și 71 împotrivă. Social-democratul Șova primește 79 de voturi pentru arestare și 69 împotrivă. Și, totuși, doar ultimul caz e motiv de isterie națională, manifestații de stradă, ”spontane și apolitice”, și scrisori imbecile trimise președintelui în care un expat îi cere nici mai mult, nici mai puțin decât dizolvarea Parlamentului! Folosirea ”dublei măsuri” spune mult mai multe despre cel care o folosește decât despre cel căruia i se aplică.

Așa cum spuneam, știu cum funcționează subiectivismul și tehnicile de propagandă și manipulare. Dar mai știu și că principiile, pentru a fi valoroase, trebuie respectate întotdeauna, și nu doar atunci când ne convin sau se mulează pe dorințele și așteptările noastre. Pentru că în aceste cazuri putem deveni prea ușor victimele unora care se folosesc de simpatiile și antipatiile noastre pentru a-și atinge scopurile. Care, din păcate, mai niciodată nu au legătură cu noi sau cu ceea ce credem că ar fi bine pentru noi.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Pana la un stat de drept mai este cale lunga! Nu doar in Romania! Si cand spun/scriu “nu doar in Romania” ma refer nu doar la Rusia, China, Coreea de nord ci si la ceea ce indeobste numim “Occidentul civilizat”. Ca manipularea imbraca alte forme este irelevant. Tot manipulare este! Bine scris, (again), Radu!