demonstraţia de forţă

M-am uitat minute în şir la cum se umple Arena Naţională cu membrii şi simpatizanţii social-liberalilor. O atmosferă de sărbătoare, de parcă ar fi venit, la chemarea lui Dan Diaconescu, să primească pe loc câte 20.000 de euro. În acest moment nu ştiu dacă vor fi 74.000 de participanţi, aşa cum au anunţat organizatorii, dar sigur sunt mai mulţi decât la orice miting de protest, organizat de USL pe când era în opoziţie, sau de sindicate, în ultimii ani.  De ce?

Ovidiu Bojan îmi spune pe facebook că “atunci când ai pârghii instituţionale poţi aduna mulţimea… pe linie de serviciu. Când eşti în opoziţie. şi nu ai astfel de pârghii, nu poţi impune obligaţii pe linie de serviciu, şefii marii majorităţi a instituţiilor nefiind oamenii tăi. În plus cred că şi accesul la fonduri sau sponsori e mult mai dificil din opoziţie”.

Eu înclin să nu fiu de acord cu el. Nu cred că oamenii aceştia care au umplut stadionul sunt trimişi de la locul de muncă. Sau că au fost recompensaţi în vreun fel pentru prezenţă. Din păcate, explicaţia pe care o am eu nu e cu nimic mai flatantă. Românii au fost întotdeauna atraşi de tabăra învingătoare. Lor nu le plac cei care pierd. Asta, poate, şi pentru că trecutul noastru e plin de aşa ceva. Şi la fotbal, în afara nucleului dur de fani, se ştie că mulţi pendulau de la o echipă la alta, în funcţie de performanţele din ultimul timp. Nimeni nu vrea să fie suporterul ciucii bătăii. Pentru că, indirect, va fi asociat cu ea. În schimb, toţi vor să facă parte, chiar dacă numai la un miting, din echipa care va învinge. Se simt şi ei câştigători. Sigur, nu vor curge asupra lor beneficiile care-i vor copleşi pe lideri, dar un pic din gloria de moment le va polei şi lor amarul zilelor.

Sunt convins că mulţi dintre ei l-au votat pe Băsescu acum 8 ani şi, unii, şi acum 3 ani. Au crezut în el şi n-au fost deloc deranjaţi de grobianismul regimului său. Până când nu i-a lovit la stomac. Şi pot să pun pariu că, la fel ca unii care se vor perinda pe scenă, mari antibăsişti, după ce i-au pupat augusta-i fiinţă mulţi ani, şi între spectatori sunt din cei care, peste 4 ani, nu vor ezita să umple un alt stadion, sau acelaşi, pentru un alt partid care are şanse să ajungă la putere şi, implicit, să reverse căldările cu lapte şi miere pe străzile, uliţele şi potecile ţării.

Pentru USL e, clar, o demonstraţie de forţă care, oricât au încercat pedeliştii s-o minimalizeze, nu va trece neobservată de liderii europenilor populari aflaţi la Bucureşti. Pentru cei veniţi din toată ţara e, poate, un prilej de a simţi că iau parte la istorie, înainte de a fi iar abandonaţi la cheremul corectitudinii, onestităţii, competenţei, inteligenţei conducătorilor. Şi, odată plecaţi de la stadion, nu pot decât spera că aceştia vor fi mai buni decât cei de dinainte şi că nu vor ajunge prea curând să-i înjure pe cei pe care tocmai i-au ovaţionat.

***

Dacă ţi-a plăcut această postare, te poţi abona la newsletter (în meniul din dreapta) pentru a fi printre primii care vei afla, printr-un mail, ce articole noi au mai apărut pe blog.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Eu cred, uitandu-ma la oamenii aceia in varsta si cu fete muncite, ca pur si simplu au venit cu ultima speranta… ultima speranta ca poate astia de acum nu sunt la fel ca ceilalti, ca poate o sa mai aiba si ei sansa, in viata lor obositoare si lipsita de satisfactii de orice fel, sa manance o paine mai buna, inainte ca udrele, blagii, basestii sa le-o fure si pe asta.

  2. Speranta moare ultima ! speranta cred ca a adunat atata popor , au fost adusi si din teritoriu dqr cred ca au foarte multi bucuresteni veniti de buna voie ! vai de mama lor daca inseala si ei , astept inca marile dezvaluiri ale hotiei portocalii dar prezentata asa de Andrei Zaharesxu cu liniute la Guvern , nu asa pas-pas de Gadea la A3 exprimate in lei vechi sa impresioneze si indigneze , in rest felicitari usl .