de ce-mi plac (câteodată :) americanii!

N-am fost şi nu sunt un americanofil. După ce am stat acolo 6 luni, la o bursă la Boston, am avut o imagine ceva mai clară despre ce înseamnă Statele Unite şi americanul obişnuit. Dar fără să cad în capcana fascinaţiei faţă de un model care nu poate fi aplicat oricărei ţări şi care are destule tare. Dar am considerat mereu societatea de acolo ca fiind marcată de singurătate, de distanţe între oameni, de alienare, de degenerare a relaţiilor interumane, de izolare…

Dar sunt momente în care, fără ca acestea să dispară, oamenii îşi amintesc să fie oameni. Iar marile naţiuni se văd mai ales când sunt confruntate cu tragedii ca cele provocate de uraganul Sandy.

Mi-e foarte greu să alung senzaţia că în România, un astfel de gest ar fi fost puţin probabil, dacă n-ar fi fost însoţit şi de o taxă pentru “ajutorul” dat celorlalţi. Şi mi-amintesc de replica mecanicului care mi-a cerut o sumă neruşinată pentru că, aşa cum a spus el: “m-a scos din nevoie” la Sinaia!

PS. Pozele sunt luate de la colegii mei de la rtv.net.

***

Dacă ţi-a plăcut această postare, te poţi abona la newsletter (în meniul din dreapta) pentru a fi printre primii care vei afla, printr-un mail, ce articole noi au mai apărut pe blog.

Categorii: Oameni
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Draga Simona, SUA pe care o descrii tu este cea din filme ( pline de propaganda) si din emisiunile TV si stirile pe care le disemineaza americanii ( de asemenea pline de propaganda).
   Caritatea pe care o fac Americanii, este un fel de cumparare a unui loc in Rai… cu alte cuvinte directionata tot catrei ei insisi.
   Nu vei vedea American ca isi ajuta vecinul, Vecinul este cel cu care concureaza, fratele este cel pe care il suna o data pe an , si mama, cea pe care o pune intr-un azil. Eventual da bani la diverse societati de caritate si cu asta si-a facut daroia fata de el insusi. Acum este un om moral…. si va face tot posibilul ca ceilalti sa afle lucrul asta. Isi va canta singur gloria pana cand si tu vei crede in ea.
   Din pacate, America vazuta prin televizor nu are nimic de-a face cu cea reala..Traiesc aici de ceva ani buni si…am si eu vecini

   1. Arrielle,am citit comentariul tau si am observant multa nerealitate in ceea ce priveste USA.si eu locuiesc aici de mai mult de 30 ani, ameicanii sint niste oamenii deosebiti, daca ai nevoie de ajutor sar imediat si te ajuta, sau mai bine zis imediat te intreaba te pot ajuta cu ceva? Ai nevoie specific de ceva? Aici sint foarte multe posibilitati de ajutor, nu stiu cum poti vorbi asa despre usa, oamenii si chiar vecinii nu sint asa cum ii descri tu, nu pot sa-mi dau seama in ce parte a USA locuiesti de este asa cum descri tu. Referitor la casele de batrini acolo se duc numai cei care vor, nu toti copii isi pun parintii in casele de batrini. Aici sint batrini de toate nationalitatile care nu au lucrat o secunda si primesc pensii asa numite ajutoare, unde poti intilni asa ceva in lume? Intradevar se fac donatii pentru a ajuta pe cei care au nevoie si aceste donatii sint didactible la taxe, aici timpul este oarte pretios aproape toata lumea lucreaza mult uni au si cite doua job, daca vor sa aibe mai mult si in general toti cei care au emigrat in USA au familii de unde vin si isi ajuta familiile, trimet bani, inbracaminte la cei de acasa. Nu exista nici o tara din lume ca sa dea ajutor peste tot acolo unde este nevoie. Nu cauta sa duci in eroare pe cei care nu cunosc adevarul despre USA. Daca nu-ti place aici du-te de unde ai venit de ce stai in USA? Pot spune ca si eu traiesc in USA si am si eu vecini si nu sint asa cum ii descri tu. Aici sint toate posibilitatile daca vrei sa te realizezi o poti face cu usurinta numai sa vrei. Pot spune ca USA este pamintul binecuvintat pentru toate natiunile de oameni care vin aici. Imi pare rau ca trebuie sa te corectez in felul cum descri tu USA.

  2. la americani voluntariatul e “meserie ” la noi e “in pantofi de copil ” e cale lunga sa ajungem ca ei si la noi se se mai misca ceva in cazuri extreme hai totusi sa nu uitam actiuni de solidaritate la dezastre de la noi si de la altii , americanii mai stiu ceva “sa vanda” aceste imagini , noi si daca exista unele lucruri bune le lasam la coada si scoatem in fata ce e negativ .

  3. Asa este, SUA are multe bune, multe rele, dar ceea ce are si nu cred ca va pieri curand este un inalt simt civic. Cultivat din fasa. Alaturi de un patriotism puternic. Cultivat din fasa. Poate vine pe fondul unei istorii prea scurte, poate vine ca un fel de plasture psihologic pentru vina pe care o resimt prin modul in care s-a construit natiunea (cucerirea unui teritoriu, decimarea populatiei indigene, sclavagism), nu stiu. Cert este ca merge. Cert este ca ei poarta o insigna pe care scrie “I voted today” cu mandrie . Cert este ca ei fac astfel de acte de bunatate atunci cand sunt loviti de greutati. Jos palaria si tot respectul meu. In tara asta pe care, totusi, o iubesc, nu cred ca voi trai sa vad o asemenea unitate si un asemenea spirit civic. La noi, dupa un Sandy, vom vedea barbatii satului la carciuma plangandu-se ca soldatii nu isi misca c*rul mai repede pentru a le scoate apa din case, uitandu-se ci facand misto-uri la o mama cu doi copii in brate incercand sa traverseze o strada cu apa pana la gat, eventual facand pariu pe urmatoarea tuica: “acum cade!” “ba nu, mai face un pas”.

   Romanul “umil” viseaza la America dar esueaza lamentabil in a fi vreun pic american . cel putin in aspectele lor bune.

  4. Fereasca Dumnezeu sa se intample o astfel de catastrofa sau un cutremur,ca cel din 1977, ca romanul nu-si ajuta nici vecinul.
   Sau dus vremurile cand Romanii erau uniti.
   Au venit unii care prin metode diabolice iau invrajbit pe romani unul impetriva altuia.
   Dumnezeu sa le dea,acelora,atata rau cat bine a facut acesti tari.