cu entuziasm, spre evul mediu

Aşa cum s-a-ntâmplat mereu de-a lungul istoriei, în perioade tulburi, marcate de scăderea nivelului de trai şi de educaţie, oameni tind să-şi caute refugiul în religie şi să apeleze la o reţetă uşor de urmat şi relativ ieftină, pentru obţinerea beneficiilor pe care viaţa şi propriile puteri şi calităţi întârzie să le aducă. România nu face excepţie. Compensarea lipsei de evoluţie în planul civilizaţiei cu un amalgam ritualic de simboluri şi dogme este din ce în ce mai pregnantă şi, concomitent, mai contrastantă cu ceea ce se-ntâmplă în ţările în care catedralele sunt transformate în biblioteci publice.

La noi se sfinţesc maşini, coteţe de găini, lifturi, telescaune, candidaţi la preşedinţie şi… ghiozdanele şcolarilor. Cică asta te ajută să iei note bune. “Lumina credinţei te va ajuta să găseşti cunoştinţele în timpul examenelor şi testelor” Sigur, şi învăţatul ar fi o soluţie, dar… cine ştie ce mai descoperi prin cărţile astea laice? Mai nou, poţi să te şi împrumuţi de la biserică, pentru că, nu-i aşa, de ce să nu înmulţească şi ea cinstit banii publici obţinuţi de la guvern?

Am scris textul acesta pentru că am văzut o ştire. Un sobor numeros de popi a sfinţit o zonă de pe platoul Bucegilor, unde se va construi… aţi ghicit, o biserică!  Nu contează că acolo e Rezervaţie Naturală, că nu există avize de construire, că distanţa dintre suflete şi cer nu se măsoară în kilometri. Nu! Important e că trebuie ocupat orice petec de pământ cu un lăcaş de cult. Exact ca în cazul supermarketurilor de la fiecare colţ de stradă, până la urmă tot vor intra oamenii să-şi cumpere ceva de acolo. Dar măcar acestea din urmă nu sunt din bani publici!

Iată ce se construieşte în alte colţuri ale lumii, mai păgâne, aşa. Aici suntem în Hawaii, la 4200 de metri deasupra mării, pe platoul Mauna Kea!

Dar, evident, faptul că suntem la coada Europei la nivel de trai, de civilizaţie şi de educaţie, nu e explicat, parţial, de diferenţa dintre cele două fotografii, ci de invidia pe care ne-o poartă toţi ceilalţi, care ne vor răul şi fac tot ce e posibil să ne boicoteze!

Categorii: timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Cica nu se distruge natura!?! Dar ca sa ajungi pe platou trebuie sa faci drumuri, ca de… “crestinul” nu poate urca pe picioare pana acolo, nu? trebuie o masina sau chiar un autocar ( agentiile de voiaj sa nu profite?) S-ar putea chiar preasfintiile lor sa aiba o agentie si sa puna monopol pe traseu.
   Realizarea de cai de acces inseamna utilaje de mare tonaj care vor trebui sa-si croiasca drum larg, pe unde?
   pai se mai taie niste paduri, se mai dinamiteaza niste munti, si asta in rezervatie ocrotita de lege…ca sa nu mai vorbim de poluare cu gaze de esapament.

  2. Nu prea pricep care-i treba cu ce se construieste in Hawaii, ca doar nu popii ii opresc pe altii sa construiasca observatoare, e loc destul. Sunt multe locasuri de cult in rezervatii naturale ele de regula nu polueaza. E drept ca Manastire ar fi de dorit pentru locurile izolate mai ales ca nu prea cred ca ar putea avea parohie. Posibil sa nu se fi clarificat de catre popi ca de fapt e vorba despre o Manastire. Nu cred ca o manastire ar putea distruge speciile locale din revzervatie ci poate calugarii chiar s-ar implica in salvarea uora dintre ele.

   1. Pai eu vreau ca din banii publici sa se construiasca observatoare, nu biserici.
    In rezervatii naturale nu ai voie sa construiesti. Nimic!
    N-au decat, daca tot sunt asa de credinciosi, sa traiasca in grote, ca inaintasii lor pustnici.

   1. Oh, da. E suficient sa-i iei ca model pe slujitorii ei, modele de moralitate :))

    1. Vorbești si dumneata că “îți pasă”! După anticul succes cu emisiunea in care încercai să oblojești suflete ai rămas vorbind in târg neștiind că omul chiar are și suflet. Chiar crezi că modelul perfect il dă societatea care ridica asemenea telescoape? Dacă ar fi așa, ai fi acolo demult dar, neaoș cum te vezi, rămâi aici să faci ceea ce au făcut si părinții tai. Păcat!