copiii religioși, mai puțin altruiști și mai intransigenți

M-am gândit ca azi să vă prezint rezultatele unui studiu științific, fără să comentez… prea mult. Nu de alta, dar sunt convins că că informațiile vor fi așa de controversate și vor naște atâtea reacții, încât nu vreau să ofer și eu un punct de plecare alternativ. Dar mi se pare extrem de interesant și, poate, ar trebui să dea de gândit multora. Dar, desigur, astfel de studii nu sunt menite să facă pe nimeni să gândească, ci doar să fie de acord cu ele, sau să le respingă cu indignare! Dar să nu mai lungim vorba.

7 cercetători de la Departamente de psihologie ale unor Universități din 6 țări (vezi în subsolul articolului) au studiat comportamentul a 1170 de copii din Statele Unite, Canada, Turcia, China, Africa de Sud și Iordania, cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani. 24% erau creștini, 43%, musulmani și 27,6, nereligioși (provenind din părinți atei). Numărul evreilor, hindușilor, budiștilor și agnosticilor a fost prea mic pentru a avea relevanță sociologică. În primă fază, li s-a dat fiecăruia posibilitatea de a-și alege câteva autocolante, spunându-li-se, în prealabil, că nu sunt destule pentru toți copiii. Apoi s-a observat în ce măsură aceștia au fost dispuși să ofere din autocolantele lor celor care rămăseseră fără. Concluzia: cei proveniți din familii care se identificau a fi adepte ale celor două mari curente religioase, au fost mult mai puțin altruiști decât cei din familiile atee.

Al doilea test a constat în proiectarea unor filmulețe care prezentau alți copii care se împingeau, își puneau piedică și săreau. S-au înregistrat apoi reacțiile privitorilor. S-a constatat că cei religioși erau mult mai intransigenți și mai convinși că cei din imagini merită o pedeapsă. Cei mai ”aspri” s-au dovedit a fi musulmanii, urmați de creștini, apoi de atei. De altfel, copiii religioși au fost și cei mai dornici de a comenta negativ comportamentul celor din înregistrare. Cu alte cuvinte, erau mult mai ”judgemental”, după cum spun americanii.

Nesurprinzător, părinții copiilor religioși îi considerau pe aceștia a fi mult mai altruiști, mai empatici și mai atenți la nevoile celorlalți decât coetanii lor provenind din familii atee. Ceea ce, spun psihologii, se încadrează foarte bine în concepția generală a majorității credincioșilor că doar religia e capabilă să ofere oamenilor o scară de valori morale. Cu alte cuvinte, ei (53% dintre americani, 70% dintre cei din Orientul Mijlociu și 75% dintre africani) sunt convinși că nu poți fi o persoană morală dacă nu crezi în Dzeu.

PS. Așa cum am spus, nu voi comenta prea mult. Vreau doar să spun că nu mă miră deloc rezultatele studiului. Nu este un secret că orice religie își setează credincioșii în a respinge orice se abate de la șabloanele sale morale, de a considera anormal sau punibil orice nu corespunde valorilor agreeate de dogmă.

PPS. Cercetătorii sunt: Jean Decety și Jason Cowell, Universitatea din Chicago, Kang Lee, Institutul Erick Jackman de studiere a copilului, Toronto, Randa Mahasneh, Universitatea Hașemită, Zarqa (Iordania), Susan Malcolm Smith, Universitatea din Cape Town, Bilge Selcuk, Universitatea Koc, Turcia, Xinyue Zhou, Universitatea Sun-Yat Sen din Guangzhou, China. Studiul a fost publicat în Current Biology și preluat de The Guardian.

Categorii: timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular: