cine va plăti în pseudoscandalul profesorului care-și ”umilește” elevii?

Nu se poate să vă fi scăpat cel mai proaspăt scandal mediatic, care, izbucnit pe facebook, a incendiat prompt toate ecranele televizoarelor. Profesorul de la Vianu care își umilește elevii, obligându-i să se tărască în genunchi pentru o notă mai mare. Modul în care a fost tratat subiectul a scos la suprafață, poate mai evident ca niciodată, tarele profunde ale mass-mediei autohtone. Despre care, desigur nu va vorbi nimeni, pentru că suntem prea ocupați cu elucubrațiile lui becali despre amantlâcurile lui borcea. Și-apoi, ar însemna ca însuși sistemul să-și etaleze, disece și analizeze public mecanismele cangrenate. Ha, ha!

Fără absolut NICIO probă, bazându-se doar pe afirmațiile făcute pe facebook de un ilustru necunoscut, media a început demolarea ”infamului”. Pe fondul nemulțumirii (justificate) a unei mari părți a populației față de nivelul sistemului de învățământ și a neimplicării mult prea multor profesori în schimbarea lucrurilor, acuzațiile s-au transformat imediat în verdicte. Nimeni n-a simțit nevoia unor dovezi, măcar a mărturiilor ”victimei” sau a punctului de vedere al ”inculpatului”. Pentru că spațiul public românesc a devenit o mocirlă imundă, în care orice minciună aruncată, oricât de puturoasă și străvezie ar fi, are șansa să încolțească, transformându-se rapid într-o iederă otrăvitoare care se cațără pe conștiințe precare și cucerește fiecare centimetru pătrat din spațiul virtual, până când, cu forța a mii de isterii needucate, pătrunde în realitate, înflorind înspăimântător, ca o plantă carnivoră pregătită să-și devoreze ținta.

Nu știu care-i adevărul și, sincer, mi-aș fi dorit să-l aflu de la niște jurnaliști serioși, care și-au înțeles menirea. Capabili să se documenteze și să sape la rădăcina lucrurilor, nu să preia orice prostie cu potențial de temă de talk-show-uri inflamate, în care analiști de mucava își dau cu părerea indignați despre orice. Dar nu s-a putut. Pentru că textulețul unui nene a fost prins din zborul său efemer de unul dintre site-urile de mâna a 15-a, care, în zilele obișnuite, ne avertizează despre intenția marțienilor de a ne cuceri pentru a pune mâna pe comutatorul cosmic din Carpați. De acolo a ajuns pe site-uri care se isterizează periodic pentru că occidentul putred vrea sterilizarea românilor, pentru a distruge ortodoxia. Și-uite așa, subiectul mustind a senzațional și aducător de trafic de la veșnic nemulțumiții neamului, gata să arate cu degetul spre absolut oricine, pentru toate relele din lume, ocolind, însă, cu obstinație, oglinda, a ajuns pe site-uri de mâna a 10-a, apoi a 7-a. A fost preluat de unul de mâna a 5-a, considerat serios de o parte a poporului pentru că s-a implicat mereu când a fost nevoie în treburi ”grele”, cum ar fi jocurile politice mai mult sau mai puțin secrete. De acolo, până la a ajunge pe ecranele televizoarelor n-a mai fost decât un pas. Făcut cu ușurința cu care așa numiții reporteri întreabă vreun acuzat de crimă dacă îi pare rău de ce-a făcut. Și, evident, copiat imediat de aproape toate posturile, pentru că, nu-i așa, dacă tot e să nu ne facem meseria, măcar să nu ieșim pe ultimul loc. Odată cucerită această redută, otrava se răspândește, ultragiind masele. Pentru că, oricât ar părea de ciudat, românii încă mai cred că, dacă se vorbește despre ceva la televizor, înseamnă că e adevărat. Pentru că, nu-i așa, a fost verificată și răsverificată, că doar cu asta se ocupă jurnaliștii. Nu cu preluarea după ureche a oricărei infamii. Ca om care a lucrat 21 de ani în televiziune și acum, de un an, la CNA, vă spun că v-ați cam îngrozi dacă ați ști adevărul de azi!

Indiferent de câte ori ”victima” și colegii lui vor spune că a fost o glumă, indiferent cât va nega profesorul că are asemenea apucături, indiferent de mărturiile celorlalți dascăli sau de lipsa oricăror antecedente sau suspiciuni anterioare, vor rămâne destui care vor fi convinși de vinovăția lui. Cine va plăti pentru asta? Cel care a pornit totul va susține că așa i s-a povestit și că el nu i-a dat numele incriminatului. Site-urile nu trebuie să se justifice în fața nimănui, majoritatea fiind niște făcături cu reporteri inexistenți. Hotnews-ul va da vina pe ”surse”, iar televiziunile, pe Hotnews. Pentru că, nu-i așa, prostia aia cu verificatul oricărei știri din 3 surse nu e trecută în nicio lege. Iar deontologia, bunul simț și responsabilitatea nu pot fi impuse de niciun organism de reglementare și de nicio amendă dată de acesta.

Și dacă, în campania electorală, toată lumea e împăcată cu gândul că presa face toate jocurile de manipulare și propagandă posibile pentru anihilarea șanselor adversarilor politici ai patronilor, ideea că poți distruge atât de ușor viața, sau măcar reputația cuiva, e în măsură să-i terifieze pe cei care, pe lângă frustrări, parti-pris-uri, subiectivități și ignoranțe inerente oricărui om, mai au pe undeva rămășițe de rațiune și bun-simț.

Categorii: timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular: