Să fie clar! Hoţie nu înseamnă doar să bagi mâna în buzunarul altcuiva şi să iei de acolo ce găseşti: telefon, bani, cheile de la maşină sau prezervativul de urgenţă. Sau să păcăleşti nişte naivi că tu le poţi înmulţi bănişorii precum făcea Isus cu pâinile. Sau să vinzi unora ciori vopsite pe post de transformatoare noi. Să găseşti un portofel pe stradă şi să-l duci acasă, în loc de poliţie, tot furt se cheamă! Că doar am depăşit vârsta la care, descoperind vreo bomboană rătăcită, strigam “ce-am găsit al meu să fie!”
Sigur, când te-mpiedici pe drum de o hârtie de 10 lei, e mai greu s-o înapoiezi celui care a pierdut-o, chiar dacă, printr-o întâmplare, ai avea la tine un kit portabil de prelevat amprente. Dar, chiar şi atunci, cea mai sigură modalitate de a nu-ţi îngreuna conştiinţa este să faci cu banii aceia ceva bun pentru ceilalţi.
Cei de la Reader’s Digest, o revistă cunoscută în lume, au făcut un test de onestitate, la care i-au supus pe locuitorii a 16 mari oraşe din lume. printre care şi Bucureştiul. Au lăsat pe străzi câte 12 portofele, în care erau 40 de euro şi datele de identificare ale presupusului proprietar ghinionist. Şi-au aşteptat să vadă câte dintre acestea ajung, aşa cum e firesc, la poliţie. Ei bine, rezultatele sunt, cel puţin pentru mine, surprinzătoare. Şi nu doar pentru că românii au păstrat 8 portofele din 12. Ci pentru că, de exemplu, tot atâtea şi-au găsit noi stăpâni şi la Zurich, cel mai mare oraş din Elveţia. Şi mirările continuă. După noi, pe scala corectitudinii, s-au plasat cehii, cu 3 portofele returnate, spaniolii, cu două şi portughezii, cu unul singur. Nu fiţi răutăcioşi, nu vă gândiţi imediat că în Spania sunt foarte mulţi români!
În schimb, o altă surpriză vine din fruntea topului, acolo unde, pe locul doi, cu 9 portofele duse direct la poliţie, stau locuitorii din Mumbai, cea mai populată metropolă indiană! Dar nu e de mirare că pe primul loc e capitala Finlandei, Helsinki, cu 11 din 12!
Per total, din 192 de portofele “pierdute” pe străzi, doar jumătate au ajuns la cei în măsură să le caute stăpânii. Restul… au ilustrat gradul de corectitudine al oamenilor. Iată clasamentul complet:
1. Helsinki, Finlanda – 11 din 12 portofele
2. Mumbai, India – 9 din 12
3. Budapesta, Ungaria – 8 din 12
3. New York City, SUA – 8 din 12
5. Moscova, Rusia – 7 din 12
5. Amsterdam, Olanda – 7 din 12
7. Berlin, Germania – 6 din 12
7. Ljubljana, Slovenia – 6 din 12
9. Londra, Marea Britanie – 5 din 12
9. Varşovia, Polonia – 5 din 12
11. Bucureşti, Romania – 4 din 12
11. Rio de Janeiro, Brazilia – 4 din 12
11. Zurich, Elveţia – 4 din 12
14. Praga, Cehia – 3 din 12
15. Madrid, Spania – 2 din 12
16. Lisabona, Portugalia – 1 din 12
Sincer să fiu, locul 11 în acest clasament nu e deloc îmbucurător pentru noi. Şi nici faptul că i-am devansat pe iubitorii de vaci mov! Oricum suntem mult mai buni decât ei la capitolul marmote care învelesc ciocolata!
date preluate de pe evz.ro
Si imaginati-va ca , la noi , in locul portofelelor ar fi pus cani de aur pe marginea fantanilor (ca Vlad Tepes), atunci sa vezi unghesuiala la agie !?! Dar si aici si in multe alte domenii , Doamne, ce ne mai lipsesc tepele acelea !!!!!! (bineinteles ma refeream la cele ale lui Vlad , nu la tepele pe care le dau romanii zilnic cu sutele de mii .)
noi mai avem de invatat multe ,dar cel mai simplu cum zicea si maestu DEM RADULESCU sunati la 112 pt ca este foarte simplu si onest…dumnezeu sai odihneasca in pace pe maestrii Dem Radulescu ,Jan Constantin etc …
Măi dragilor! Sunt îndurerat și dezamăgit! Cumplit dezamăgit! Când credeam că, iată!, avem și noi un domeniu unde să fim pe locul I, după lungi decenii de așteptare, după gloriile noastre din vremea comunistă, Nadia, Năstase, Hagi, deci iată!, că nici aici unde ne credeam favoriți și jucători de top … deci nici aici măcar nu suntem primii. Vai de nația noastră! Nici măcar la furat portofele găsite, nu i-am surclasat pe alții, deci ,,aura mediocritas,, ne paște mulți ani deacum încolo. Avem o grămadă de mafioți în țară dar nu putem să punem și noi de-o mafie internațională ca macaronarii ăia din Sicilia, avem liceeni olimpici mondiali dar universitățile noastre NU sunt cuprinse în top 500 dintre cele mai bune din lume, avem o grămadă de absolvenți de studii superioare, șomeri cuuna sau chiar mai multe diplome, avem … avem… dar n-avem nicăieri, nici măcar la furat locul I … halal să ne fie!
Nu caut scuze si sincer mi-am educat copilul sa fie unul din cei care restituie portofelul. Dar daca finlandezii ar avea acelasi nivel de trai ca si noi, n-ar fi acelasi raport restituit/pastrat? Desi sunt o mare admiratoare a finlandezilor, de cand am citit Vartejul lui Clavell..Dar. Revin. Nu e mai usor sa-ti educi generatiile tinere in spiritul cinstei si al corectitudinii, cand le oferi tot ce le trebuie? cand nu aud niciodata : “nu la leafa asta, mami, nu ne-ajung banii!”?? Si ca sa fiu si rautacioasa, ma bucura locurile 7 si 8!!
depinde ce intra in acea categorie de” tot ce le trebuie”…de ceea ce cred parintii ca le trebuie :) un copil nu stie ce ii trebuie cu adevarat..daca primeste tot mai mult si tot mai scump, atunci crede ca asta i se si cuvine, mereu si oriunde si mereu mai scump si mai mult , indiferent ca sunt bani sau nu ..nu inteleg ca nu sunt bani sau cat de valorosi sunt banii pt FIECARE si daca nu sunt, fura sau pastreaza un portmoneu, tocmai pt ca nu au invatat ca se poate trai frumos si cinstit si cu bani putini, DAR AI TAI :)
ce ar putea fi neaparat nevoie incat sa nu i se poata cumpara la leafa decat mai stiu eu ce jucarii sofisticate, haine si pantofi neaparat de la designeri renumiti, ultimul racnet in materie de calculator sau telefon….etc :(
neaparat nevoie, are un copil de mancare, haine, pantofi si…, iubire si caldura sufleteasca in familie.
poate ca tocmai neavand totul oferit, in momentul in care gasesc un portmoneu cu bani,il returneaza pt ca stiu ce inseamna sa nu fie bani suficienti si se gandesc ca cei care l-au pierdut, nu vor avea poate ce manca cateva zile, o saptamana…. :(
Eu nu vad cu bucurie cele 4 portofele returnate ci cu regret pe cele 8 retinute.Mi se pare foarte dezamagitor si chiar nu simt nevoia sa compar rezultatul de la Bucuresti cu cele din alte capitale,nu are importanta pentru noi o astfel de clasificare.Ceea ce e important – sau ar fi- e caracterul la care mai avem de modelat.Educatia trebuie sa fie prima noastra prioritate.Suna redundant dar vreau sa subliniez -si nu o pot face indeajuns-importanta educatiei intr-o (si pentru o) societate normala.