cică bucureştenii sunt mitocani!

Aşa cum se-ntâmplă de multe ori, nişte neni fac un studiu aprofundat, apoi realizează un top şi noi aflăm din el ceea ce ştiam de mult, chiar dacă n-o recunoşteam în gura mare. Prea puţine din aceste clasamente sunt măgulitoare pentru noi, dar cred  că avem o problemă cu asta doar noi, cei care nu ne simţim reprezentaţi de eşantionul folosit în studiu/sondaj. E cazul celor care îi pun pe români în rândul celor mai beţive neamuri sau celor mai nespălate. Sau puţin consumatoare de săpun, pastă de dinţi şi şampon, dacă asta sună mai bine :) Din câte am auzit, însă, stăm foarte bine la gelul de păr!

Acum Reader’s Digest, o revistă cunoscută în lumea civilizată, s-a apucat să verifice gradul de politeţe al locuitorilor diferitelor oraşe de pe glob. Şi ghiciţi ce-a aflat? Că bucureştenii sunt printre cei mai mitocani oameni din lume, fiind depăşiţi doar de cei din Mumbai (fostul Bombay). Uluitor, nu-i aşa? Cine se aştepta la aşa ceva? Cum să fim mitocani, când avem atâtea Ferrariuri, ultimul model, stăm toată ziua în Bamboo şi cheltuim un salariu mediu pe economie la o ieşire în Centrul Vechi?  E inadmisibil cum ne strică jurnaliştii ăştia imaginea în ochii occidentalilor!

Pe scurt, se pare că nu prea ştim să mulţumim, mai ales dacă suntem vânzători şi cineva cumpără ceva de la noi din magazin sau de pe tarabă. Apoi, nu ţinem uşa pentru persoana din spate, atunci când intrăm sau ieşim. Şi, nu în ultimul rând, nu ne preocupă deloc să ajutăm o persoană care are nevoie, când, de exemplu, i-a căzut ceva şi se-apucă singură să-şi strângă lucruile împrăştiate. În plus, cică aruncăm gunoaie pe jos şi lăsăm pe trotuar excrementele preaiubitelor noastre animale de companie! Cine, noi? Şi, ca tabloul să devină clar pictat cu rea-voinţă, cică şoferii noştri sunt extrem de indisciplinaţi! Studiul american mai relevă faptul că femeile sunt mai nerespectuoase decât bărbații, iar bătrânii sunt mai nepoliticoși decât tinerii.

Pentru mine, ca bucureştean care nu seamănă cu cei descrişi mai sus, e clar. Sondajul este o făcătură şi protestez vehement împotriva acestei tentative de a ne submina încrederea în noi şi de a ne distruge mândria naţională!

Interesant mi se pare şi că pe primul loc în acest top al oraşelor cu locuitori civilizaţi şi politicoşi este New York-ul! Yeah, right! :)

Categorii: timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Din pacate unii au tras o concluzie intresanta: UNGURII SUNT DE VINA CA IN BUCURESTI SE AFLA MIZERIA ACTUALA LA TOATE NIVELE, BRAVO ASTA E! Cred totusi ca sunt probleme grave in mentalitatea cetateanului roman, pacat ca nu toti sunt nesimtiti, mitocani si mizerabili,dar avem si pt export, in rest mai uitati-va prin oglinda…

  2. Din moment ce toata lumea te sfatuieste ca atunci cand te duci la Bucuresti sa-ti tii portofelul in buzunarul dinlauntrul hainei de la piept, din moment ce esti sfatuit ca daca vrei vreo o viza de la vreun organism central si, culmea, mai esti si din Ardeal, sa nu te prezinti fara minim 5 kg de palinka de 55-60 de grade, fara 5 kg de carnat ostoit de porc care sa sune ca un bat cand il dai de masa si fara ceva de artizanat de Ardeal, din moment ce daca vrei la un spital de renume si n-ai pe nimeni cel mai bine e sa stai acasa ca sa nu-ti pui familia in situatia sa te aduca mort de la asa distanta deoarece e criminal de scump, daca toate acestea si inca altele inseamna ca sunt sau si mai bine e bucurestenii mitocani ?

  3. Chiar asa? Mai toti strainii care m-au vizitat, sau au fost in vizita prin tara, mi-au spus ca au o parere foarte buna despre romani, ca sunt foarte ospitalieri si amabili. Critica in privinta soferilor e justificata, mai ales cea la adresa soferilor bucuresteni. In America nu am fost, dar tin minte bine ce surprins a fost cineva plecat pentru un timp in Canada: a profitat de aeroportul de tranzit si, la New York, a vizitat orasul pentru cateva ore, fiind atent sa urmeze sfatul unui politist (care vazuse ca e turist), acela de a nu depasi limitele unei zone, recomandate turistilor, dincolo de care nimeni nu-i mai garanta siguranta. Cum numai antiamerican nu era, l-am crezut.

  4. Bucureștenii sunt greu de băgat toți intr-o oală, greu să-i caracterizezi la grămadă. E relativ ușor ca intr-o aglomerare urbană să faci caracterizările care–ți convin ca analist și din acest punct de vedere pun sub semnul întrebării răutățile înșirate despre bucureșteni.
   Cu respect, ing.Dorel Boris Grosu – Drăgășani.