ce scene din filme v-au rămas în suflet şi-n minte?

După cum v-aţi dat seama, probabil, îmi plac filmele :). Nu mă consider un cunoscător, nici măcar un “consumator”. Mai degrabă un burete care absoarbe la nivele subconştiente idei, senzaţii, trăiri, imagini, gesturi, lumini, culori, tensiuni, bucurii. Cam cum se întâmpla, când eram adolescent, cu cărţile citite. Mi-ar fi plăcut să scriu scenarii pentru filme pe care să le şi regizez. Să concep şi să creez scene unice, care să-i înalţe pe spectatori în scaune măcar cu un centimetru, să-i facă să se bucure că sunt vii, că sunt oameni şi că sunt capabili să simtă, scene care să le rămână în minte şi în suflet mult timp după ce vor fi văzut genericul de final.

Aşa cum mi s-a-ntâmplat mie de câteva ori. Din păcate, deşi am văzut multe sute de filme în ultimii ani, prea puţine dintre ele au câte o astfel de scenă unică, irepetabilă… hai să-i spunem “clasică”. Iată 4 dintre ele, cele de care îmi amintesc acum şi deci, cel mai probabil, mi s-au încastrat cel mai profund în conştiinţă. Pentru că mi-au reamintit de ce, uneori, oamenii merită să fie iubiţi!

Scena duelului violonistic dintre ţigani şi evrei
Filmul: La train de Vie.
Regia şi scenariul: Radu Mihăileanu

Scena plecării profesorului Keating şi reacţia elevilor săi.
Filmul: Deads Poets Society
Regia: Peter Weir

Scena finală, în care toţi prietenii vin acasă la George, să-l ajute să scape de datorie (mai ales de la minutul 4:01).
Filmul: It’s a Wonderful Life
Regia: Frank Capra

Scena finală în care el cântă la acordeon, ca să-l audă găzile închisorii, în timp ce se sprijină spate în spate cu ea, care îl îndeamnă să cânte mai tare… mai tare!
Filmul: Вокзал для двоих (Gară pentru doi)
Regia şi scenariul: Eldar Ryazanov

Spune-mi, pe tine ce scene te-au impresionat foarte tare?

 

Categorii: anacronic, filme
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Am o avalansa de filme in minte…Gara pentru doi,Moscova nu crede in lacrimi,Casablanca, Hanover Street , The lake house,Stepmom,Autumn in New York,thee oters, E.T……….

  2. Scena din Shawshank Redemption in care Andy pune “Sull’aria”, Mozart’s “The Marriage of Figaro”.

  3. Daca ma gindesc eu bine Pasarea Spin , Pe Aripile Vintului sunt filmele care as vrea sa le vad mereu si nu m-as plictisi..

  4. Eu dacă ma gândesc la scene memorabile atunci : ” Pe aripile vântului ” , ” Maria , Mirabela ” , ” Veronica ” , “Liceenii ” şi multe alte filme îmi trec prin minte .

   Sper să ajungeţi să vă împliniţi visul …

  5. Prima scena de neuitat care mi-a venit acum in minte este din Out of Africa – scena in care Robert Redford o spala pe cap pe Meryl Streep