Ne plângem că suntem victime. Ale occidentului, ale orientului, ale comunismului sau ale capitalismului. Ne considerăm o bărcuţă de hârtie pe o mare dominată de atâtea uragane, a căror declanşare depinde de o vorbă sau o trăsătură de condei într-o cancelarie a lumii. Suntem fatalişti şi stăm toată ziua repetând în oglindă figura încrucişatului mâinilor sau a datului din umeri. Vecinii ne sunt duşmani, istoria ne e duşmană, vremea are ceva cu noi.
Preocupaţi să ne plângem şi să ne gudurăm pe lângă mai marii planetei sau ai meleagurilor natale, uităm că noi ne suntem cel mai mare duşman. A pune mâna la treabă, a ne respecta angajamentele, a ne recunoaşte defectele şi a ne corecta greşelile sunt elemente ale procesului de deşteptare naţională. După aceea, nimeni nu se va mai aştepta ca noi să stăm cu mâna întinsă.
De mulţi ani ne-am obişnuit să ne plângem: suntem trădaţi, manipulaţi, ignoraţi, divizaţi de duşmanii din afară şi dinăuntru. Ne-au asasinat liderii, ne-au pus căluşul în gură, ne-au împărţit ţara şi bunurile cum au vrut. Şi noi unde eram? Stăteam şi priveam cu ochii înlăcrimaţi cum suntem călcăţi în picioare de cei pentru care nu există decât dorinţa de a domina, de a cuceri şi de a avea putere. Şi în drumul lor către aceste obiective, n-au pregetat să ne dea la o parte. De cele mai multe ori, nici n-a fost nevoie. Ne-am dat singuri la o parte. Asta ne-a salvat, poate, ca populaţie. Dar nu ne-a făcut prea bine, ca naţiune. Am învăţat atât de bine statul cu capul plecat. E adevărat că nu l-a tăiat definitiv nici o sabie, dar i-a lăsat multe răni adânci.
Dar cu usurinta lantul inconvoiaie….tot asteptam noi romanii de mult sa tot vina cineva sa ne salveze,sa ne dea si noua ca na,noi nu avem….pai am muncit sa avem? ne e frica sa deschidem gura si la magazin daca cumparam ceva expirat dar sa gindim noi singuri(fereasca dumnezeau…) Intrebarea e -:vrem noi sa ne schimbam in bine sau nu e mai usor sa ne plingem ca-i vai de noi???
Cum adica nu-l taie?, ba inca ce-l taie!…
Invatam copiii de mici cu tot felul de dictoane si proverbe pur si simplu tembele care-i vor face mai tarziu fara personalitate sau “carnea de tun” pt. smecherasii cu bani sau pt. prostii ajunsi pe functie…
Mareșalul Antonescu nu a stiut această blestemată zicală a capului plecat.
A murit executat de comuniști, vândut de un rege neputincios, dar a murit în picioare, fără esarfă la ochi, strigând TRĂIASCĂ ROMÂNIA.
A fost un adevărat erou al neamului, pe care acum UE ne obligă să îi dărâmăm statuile – pentru că politica actuală a guvernelor de la noi, în ultimii 24 de ani de viață pierduți în zadar este – capul plecat…
Excelent!!!
@Adrian – Superb !!! Aşa este,trăieşte în beznă şi neputinţă !!!
@Diana Diaconu – Subscriu 100% !!!
@dorin – Foarte corect !!! Poate este timpul să semănăm şi altceva !!! Poate este timpul să ne trezim şi să ne luăm soarta în propriile noastre mâini,să nu ne mai lăsăm la mâna duşmanilor !!!
Poate a venit momentul să strigăm AJUNGE,JOS LABELE DE PE ROMÂNIA!!!
Poate a venit momentul să începem LUPTA PENTRU RENAŞTEREA NAŢIONALĂ !!!
Să ascultăm de 1000 de ori imnul Franţei,poate ne determină la acţiune!!!
Să ne intre în sânge imnul României (DEŞTEAPTĂ-TE ROMÂNE !!!), poate ne trezim şi trecem la acţiune !!!
Haideţi copii ai patriei,
Ziua gloriei a sosit !!!
La arme cetăţeni,
Formaţi-vă batalioanele !!!
Intr-adevar acest proverb vine de pe vremea cand erean sub dominatia otomana dar dupa atatea ani de cand ne-am cistigat independena nationala ar trebui sa ne schimbam principiile sa adoptam pricipii noi ca “Ce tie nu-ti place altuiaq nu-i face” si cate altele dar sa nu uitam ca nici in socialism si nici in capitalism nimic nu se face fara constrangere iar ROMANUL pana nu-l arzi la buzunar nu se face om, cum nici francezul nici neamtul nu s-au facut asa ca eu spun Capul sus Romani si cu legea inainte
Toate schimbarile majore(politica,atitudine civica,apartenenta culturala,patriotism)sunt facute de personalitati care au pus mai sus de propria persoana,interesul general al natiei din care faceau sau fac parte.Sunt asa numitii “Marile personalitati sau marii oamenii de stat “,oameni care raman in constinta generala a natiei sau a umanitatii.Schimbarea se face de la sine, aleatoriu(intr-o perioada de timp) sau e grabita de aceste personalitati,Va intreb,ce personalitati contemporane cu actuala societate romana cunoasteti ? Cine e capabil,sa imbrace camasa neagra a dizgratiei publice si a negarii,si sa faca ce e mai bine pentru altii si rau pentru el ? Avem,oare,noi aceste personalitati? Raspunsul : il avem zilnic in fata.Un proverb roman spune ca odata cu catastrofele naturale(inundatiile),pamantul primeste necesarul de apa dar apele scot la lumina si gunoiele.