când oamenii sunt mai importanți decât religia lor

Și-a fost și Crăciunul. Ca de obicei, emoția a fost propulsată la nivele lacrimogene, ba de filmele cu miracole și multă iubire, ba de colindele difuzate în buclă de toate radiourile, ba de apelurile la bunătate de tip sezonier, ba de copilul ăla care e mai tot timpul singur acasă, ba de cadourile de sub brad. În sfârșit, e timpul trăirilor puternice și al senzației că noi, oamenii, nu suntem chiar niște insule. Până și știrile au fost alese cu grijă pentru a nu strica spiritul sărbătorilor. Probabil, de aceea, gestul unor cetățeni ai orașului Lens a trecut neobservat, cel puțin la noi.

V-am scris aici despre două evenimente ignorate aproape complet de media internațională și, evident, și de-a noastră. Mă rog, din datele de trafic, nici pe voi nu v-au interesat prea mult. Nu știu cum fac eu de mă tot lovesc de astfel de știri. Poate pentru că nu judec lumea în alb și negru :) Așa și acum. Cum, necum, am aflat despre cum și-au petrecut Crăciunul câțiva oameni de religie musulmană din suspomenita localitate franceză. Dormind, vă veți grăbi voi să spuneți, că doar nu e sărbătoarea lor. Nicidecum. Ei bine, cu câteva zile înainte, Ministerul de Interne de la Paris lansase un avertisment privind pericolul unor atentate în timpul slujbelor religioase din noaptea de 24 spre 25 decembrie. Și a cerut o atenție sporită din partea tuturor. Și știți ce? Membrii Uniunii Musulmane a Cetățenilor din Pas-de Calais au luat foarte în serios atenționarea autorităților. Asta nu înseamnă că s-au baricadat în case. Dimpotrivă, grupuri, grupuri, au păzit câteva biserici catolice din zonă, în care se desfășura Liturghia de Crăciun, astfel încât credincioșii creștini să poată participa la ea fără teamă. Ceea ce s-a și întâmplat.

Uitați-vă și la filmulețul cu ce s-a-ntâmplat în acea noapte. Sunt convins că o să vă spună despre spiritul acestei sărbători cel puțin tot atât cât multe din programele televiziunilor noastre. Și poate o să vă gândiți la el data viitoare când cineva va dori să vă mia zgândăre fricile.

Sursa

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Intr-adevar, foarte emotionant gestul lor! Ne face sa ne amintim ca, indiferent de cum IL numim, Dumnezeu e unul singur si…vegheaza asupra noastra! Sa-I multumim!