cacealmaua

Pentru că nu s-a limpezit aerul după ultima fumigenă aruncată de Traian Băsescu în direct, pe două posturi de televiziune, chiar dacă acum poporu’ e preocupat mai mult de destinaţia exotică a deputatului fugar Boldea, am revăzut principalele elemente ale telenovelei “am vrut să-l fac premier şi el a zis nu”. Şi mi-au rămas câteva nelămuriri:

– Într-o discuţie la B1, Udrea face două afirmaţii care se bat cap în cap. Prima e legată de întrunirea de taină, din 5 februarie, de la Cotroceni, când Băsescu îi anunţă pe greii PDL de intenţia de a-l face prim-ministru pe Ponta. A doua dezvăluie faptul că fostul ministru al dezvoltării ştia din dimineaţa lui 6 februarie că MRU va fi premier. Păi Ponta nici nu aflase încă de propunere, darămite s-o mai şi refuze.

“Ponta nu va fi prim ministru în mandatul meu de preşedinte al României” – După ce l-a ironizat că e „copilot” (incapabil să fie lider), imatur, după ce a spus că „un preşedinte trebuie să fie responsabil când desemnează un prim-ministru”, şi după ce a afirmat de multe ori că nu va da USL funcţia de premier după alegeri, nici dacă le câştigă, Băsescu îl reevaluează brusc pe liderul PSD. De ce?

– La învestirea guvernului MRU, Băsescu declara că stabilise (aşa, de unul singur, fără ca vreun partid să i-l propună?) din decembrie numele succesorului lui Boc, dar din motive de bla, bla, bla, s-a amânat schimbarea premierului. Să înţelegem că a minţit atunci? Că, de fapt, a apelat la MRU doar pentru că Ponta a refuzat?

– De ce a încălcat Băsescu Constituţia, propunând funcţia de premier, fără consultarea tuturor partidelor (UDMR a spus clar că nu ştia de intenţia preşedintelui)?.

”S-ar putea ca Victor Ponta să aibă ceva pe conștiință, care încă nu poate fi spus public și din cauza asta nu a putut să spună “da”” – Când i-a propus funcţia, nu ştia că Ponta ar putea avea ceva pe conştiinţă? E greu de crezut, chiar şi numai pentru că, aflăm chiar de la ea, Udrea are multe cunoştinţe despre trecutul acestuia. Şi nu cred că l-ar fi lăsat pe preşedinte să facă greşeala de a-i propune ditamai funcţia unui personaj cu schelete în dulap. Pentru binele ţării, desigur.

– De ce s-a răzgândit Traian Băsescu, după ce a anunţat că, în cazul în care Ponta neagă, va da publicităţii înregistrarea audio a întâlnirii?

– A avut preşedintele, în demersul său, aceeaşi motivaţie ca aceea a pedeliştilor, recunoscută de Udrea: “Odată ajunși la guvernare cei de la USL în două luni și-ar fi demonstrat incapacitatea de a guverna această țară”. Asta îmi sună a inconştienţă, ca să fiu eufemistic.

– Şi, în sfârşit, DE CE? Nici până acum nu ne-a spus Băsescu (şi nici nu l-a întrebat cineva) DE CE l-a vrut pe Ponta premier.  

Totul a fost o cacealma, construită destul de amatoriceşte de preşedinte, pentru a se pune într-o situaţie de win-win. Dacă Ponta spunea „nu”, el va vorbi despre obscurele motive de conştiinţă ale refuzului, despre lipsa de responsabilitate a celor din opoziţie, despre cum le e frică să guverneze. Va avea, astfel, un pretext, după alegeri, să nu repropună funcţia tot unuia de la USL. Dacă accepta, şeful statului avea mai multe variante: se asigura (prin metode specifice) că Uniunea nu va atrage restul de parlamentari pentru majoritatea necesară învestirii cabinetului. Sau, şi mai grav, l-ar fi lăsat pe Ponta să devină premier, după care ar fi declanşat un scandal (prin intermediari, desigur) pe seama presupuselor probleme de conştiinţă ale liderului social-democrat. Obligându-l, poate, să demisioneze şi destrămând visele de guvernare ale USL, chiar şi după scrutinul din toamnă.

A eşuat, dar nu cred că s-a resemnat.

***

Dacă ţi-a plăcut acest comentariu, poate arunci o privire şi la acestea:

bătaia politică se transformă în dans… pe sârmă

– indicaţii preţioase

– “evident” că MRU se vrea şef!

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Lumea mai are si alte nelamuriri. De ce a salutat Ponta atat de entuziast investitura guvernului MRU. De ce a tinut sa aminteasca MRU ca vorbeste des cu Ponta la telefon in “interviul” de la Antena 3. Pe undeva toti banuim ca e o cacealma. De ambele parti.

  2. P
   arole , parole , inca o data presedintele , cu iscusinta sa diabolica deturneaza atentia de la problemele reale care le are tara pe care pretinde ca o conduce si o va aduce la “mal”.