cum bagă președintele bățul între spițe

Situația stă cam așa: cel mai liberal guvern de stânga pe care l-a avut vreodată România decide, pentru prima dată în perioada postdecembristă, o relaxare fiscală consistentă. Care vine după alte măsuri foarte greu de definit a fi anti economie de piață: neimpozitarea profitului reinvestit, reducerea CAS-ului, micșorarea TVA-ului la alimente. Toate, dublate în ultimii 3 ani de o creștere economică printre cele mai mari din Europa.

Eu, ca nespecialist, nu mă pricep. Ca cetățean, evident, nu văd decât partea plină a paharului. Nu pot identifica posibilele capcane ale noii strategii fiscale, care ar putea provoca, în viitorul apropiat sau îndepărtat, derapaje periculoase ale economiei naționale, așa cum sugerează poziția oficială a Palatului Cotroceni. De aceea, am considerat un semn bun cvasiunanimitatea cu care codul a fost votat de parlamentari, indiferent de tabere. Și semnalele extrem de încurajatoare transmise de mediul de afaceri. Chiar și lipsa de opoziție fermă a organismelor internaționale am luat-o ca pe un lucru bun. Dacă mai pui și susținerea de către Moise Guran, acest guru mediatic de foarte dreapta, aproape mi-au dispărut toate dubiile :)

Dar, ce să vezi? Cel mai de dreapta bugetar al țării, cel care a reușit, de unul singur, să înfrângă hidra comunistă care voia să monopolizeze toată puterea din România, se opune. Sigur, nu el, că nu cred că fizica pe care a predat-o cu succes la școală, dar mai ales în afara ei, are vreun capitol despre macroeconomie. Ci un consilier pe care l-am văzut la televizor imitând bățoșenia șefului său, asortând-o cu apocalipsa prognozată. Presupunând că omul se și pricepe și că nu e vorba de o toană de moment, vreo ceartă cu soția sau o măsea de minte dureroasă, nu pot să nu mă întreb de ce nu s-a obosit să spună ceva în toate aceste luni în care codul a fost în dezbatere publică și, ulterior, parlamentară. De ce nu a încercat să contribuie la perfecționarea lui, mulțumindu-se să-l respingă în mijlocul verii, când Legislativul e în vacanță. Pe de altă parte, nu pot să nu constat încrederea președintelui în specialistul său, în dauna celor din partidul domniei sale, pe care, totuși, nu obosește să și-i dorească preluând frâiele guvernării.

Eu nu pot să mă gândesc că e vorba de vreo comendă externă, pentru că asta ar însemna înaltă trădare. Eu cred că, pur și simplu, e un joc meschin, mioritic, politicianist. Un băț băgat fără jenă între spițele bicicletei guvernamentale, doar-doar cine e călare pe ea s-o da peste cap și și-l rupe, lăsând vacant mai devreme cu 5 minute sau cu un an atât de râvnitul fotoliu de la Palatul Victoria.

Adică exact ceea ce noul președinte promitea că nu va face. Și ceea ce alegătorii lui s-au lăsat convinși să creadă.

PS. Chiar presupunând că opoziția prezidențială la noul cod fiscal e justificată, cam câd de grețos e modul în care liberalii se sucesc și scuipă azi unde au pupat ieri, prin votul lor unanim din parlament?

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Eu am o sugestie.Toti cei care sunt nemultumiti de masurile luate de guvernul Ponta sa depuna o cerere prin care sa nu beneficieze de ele si sa revina la salariul taiat cu 25% si la TVA-ul si Cas de dinainte,caci se pare ca sunt melancolici dupa regimul trecut,cand probabil erau fericiti!

  2. Asa-zisa crestere economica eu nu am vazut-o in buzunare. Poate umbla vre-un maidanez cu ea in coada, ca eu nu am vazut-o.
   Se vorbeste mult despre legea salarizarii bugetarilor nu am vazut nimic din acest proiect. O lege de la care asteptam multe si cu siguranta va fi departe de asteptari.
   Rovana Plumb sustine ca aceasta viitoare lege s-ar fi bazat pe acest Cod Fiscal, dar nu se vorbeste deloc de cresterea colectarii taxelor datorate statului de smecheri si nici de crearea unor locuri de munca.
   Din pacate Romania a ajuns sa fie vanduta de o mana de smecheri care s-au perindat pe la putere si ne-au prostit niste ani, iar noi nu le mai putem garanta copiilor nostri un viitor in tara noastra. “Vreti locuri de munca ?”- ar fi in stare sa ne intrebe cu NESIMTIRE cei ce ne conduc. “Mergeti in Europa, ca v-am deschis portile !”
   Deci sa plecam noi si sa ii lasam pe ei sa fure in liniste.
   Cred ca acolo in Europa nu ar fi primiti acesti ciudati ai naturii – ca nu mai stiu cum pot fi numiti nici pentru ale face pantofii europenilor. Cu atat mai putin sunt ei in stare sa genereze vreo stare de bine/bunastarea propriului popor !
   Poate si presedintele are dreptate : de ce nici un guvern nu reuseste sau nu vrea sa lupte cu evazionistii si sa colecteze taxele cuvenite statului. Datorita acestei nepasari ale guvernelor foste si viitoare, noi bugetarii vom avea salarii mici intotdeauna si pensii de mizerie.
   Nici macar nu se vor mai plati pensiile dupa principiul contributivitatii. Intr-un cuvant mereu vor exista cel putin doua Romanii : una a smecherilor si alta a celor prostiti si jefuiti sistematic, in fata carora autoritatile vor proceda cum stiu ele cel mai bine, adica ridicand din umeri. Stim prea bine cum merg lucrurile in tara asta si nu ne mai prostesc nici ei si nici mass-media.
   Rovana Plumb si Ponta construiesc bugetul unei tari doar pe 38-40% din ceea ce reuseste statul sa colecteze ? Sunt PENIBILI !!!!! Cat i-o mai suporta poporul ?

   1. Ba ai vazut-o prin reducerea CAS-ului, prin reducerea TVA-ului, prin cresterea salariului minim, scaderea pretului la medicamente etc. Negarea unei evidente inregistrate de statistuicile UE doar din motive de antipatii politice nu e de natura sa fie baza unei discutii argumentate.

  3. Sunt şi eu un om obişnuit. Un om simplu. De aceea mă întreb retoric ce vină am eu şi alţii ca mine că preşedintele mult dorit se dovedeşte a băga beţe între spiţele “bicicletei” tocmai când premierul începuse să facă lucruri bune vizibile şi să ne dea un pic de speranţă nouă ăstora simpli, mulţi şi tocmai de aceea cantitate neglijabilă – proşti – şi ce vină am eu că cei care ar trebui să vadă mai mult decât băţ băgat în roate ,respectiv spiţe, se uită în direcţie opusă, pentru că fac parte dintr-un sistem care de ani a devenit la modă, a se citi obicei? Şi tot retoric întreb ce vină am eu că am început să am halucinaţii şi văd în posturi cheie oameni şantajabili , spun halucinaţii pentru că e împotriva logicii cu care sunt obişnuită, e împotriva oricărei logici să vezi bicicleta cu spiţele stricate şi toţi, chiar toţi, să se uite în altă parte, ca şi când ar fi ceva normal. Capul meu prost, de om simplu, care aveam cândva iluzia că a vota e cel mai democratic drept, nu poate să priceapă că uite ce poate să iasă dintr-un vot… şi eu care-mi doream linişte…entuziasm şi fapte bune, speranţă cum s-ar zice de mai bine…Hotărât lucru , retoric, o fi ceva cu mine?!