băsescuvindeardealul.exe

După imbecilitatea cu “lovitura de stat”, trâmbiţată cu voluptate isterică de suspendat şi de portavocile lui, acum, o altă tâmpenie se răspândeşte ca un virus de calculator scăpat din mâinile unor proşti care deschid fişierele ataşate ale unor mailuri, denumite, eventual, băsescuvindeardealul.exe! Da, teroarea pierderii unei bucăţi din ţara asta pe care o iubesc toţi, dar mai nimeni n-o respectă, se propagă vertiginos pe net, pe bloguri şi în discursurile unor analişti politici.

Pentru că i se terminaseră, probabil, tricourile-bleu-care-costă-mulţi-bani curate, Băsescu s-a decis să lipsească de la întâlnirea de fiecare zi cu televiziunile şi să-şi ia o binemeritată vacanţă. În fond, se luptă de o lună să-şi salveze pielea… adică, pardon, democraţia, justiţia şi statul de drept. Extenuat, s-a dus să-şi încarce bateriile. E nevoie de multă energie ca să anatemizezi 7 milioane şi jumătate de oameni care au votat împotriva ta. Deci, a plecat la iarbă verde. Şi nu oriunde, ci acolo unde e ea mai verde şi mai verde, în inima secuimii, în Harghita şi Covasna. Acum, sigur că acolo curg ape minerale cu proprietăţi curative recunoscute, dar nu cred că ele au fost motivul alegerii destinaţiei. Evident că aceasta n-a fost întâmplătoare. Dar de aici până la dezvoltarea unui scenariu apocaliptic, cu un final terifiant, prin care cel-ţinut-niţel-departe-de-Cotroceni dă ungurilor Ardealul, doar ca să nu-şi piardă el fotoliul şi imunitatea, e cale lungă şi uşor iraţională.

Desigur, terenul fusese pregătit de atitudinea premierului de la Budapesta, Orban, care s-a decis să “sfătuiască” cetăţenii români de naţionalitate maghiară să nu iasă la referendum. Cam tot aşa de firesc precum în cazul în care preşedintele chinez, să spunem, i-ar îndemna public pe conaţionalii lui din America să voteze împotriva lui Obama.

Acum, cel mai bătăios dintre preşedinţi, cel care vrea să câştige bătăliile, stând cu mult curaj în casă, s-a gândit să se răzbune niţel pe românii cam tâmpiţei şi iresponsabili, lăudându-i în gura mare pe fraţii lor întru cetăţenie, maghiarii, care “au înţeles foarte bine modul ilegal în care a fost decapitată conducerea statului și că nu pot fi atraşi în jocuri politicianiste. […] se pare că au înţeles nevoia de stabilitate a ţării în perioada aceasta”. Sau cum ar spune un reprezentant al altei minorităţi: “maghiarule, te iubesc, să moară ce-am pe casă, frumosule, ochiosule, focosule, mintenosule!”

Taman bine pentru ca Hunor Kelemen să se trezească (iar) vorbind despre autonomia teritorială a secuilor. Uite-aşa, că n-o facuse de mult, şi-l mânca limba. Şi tortul îşi cerea cireaşa, că doar nu era să treacă nebunia din vara asta fără puţină agitaţie naţionalistă.

Concluzia unora, onestă sau doar propagandistică, a fost că Băsescu sacrifică Ardealul. Şi ea s-a răspândit fulgerător pe net, ca mai orice prostie, spre înfierbântarea postărilor de pe facebook şi a comentariilor de pe bloguri. Au apărut şi pozuţele pline de simboluri meşteşugit îmbinate în Adobe. Carevasăzică, nu doar că vom fi nevoiţi să-l reprimim pe TB în fruntea bucatelor, dar nu mai putem mânca kurtoskalacs decât trecând frontiera în Covasna, sau cum va fi fiind ea rebotezată!

Eu unul, care îl cred în stare pe susnumitul de (aproape) orice, nu înghit o secundă scenariul. O avea suspendatul multe, prea multe defecte, o fi el lipsit de scrupule şi dispus la orice compromis pentru a nu fi nevoit să-şi ia camarila în spinare şi să dea cu subsemnatul la DNA, dar prost nu e. Sigur că, dacă vroia să vândă/dăruiască/împrumute Ungariei cele două judeţe, o putea face şi din garajul lui, nu trebuia să se ducă până acolo, cu tam-tam mediatic. A, că le-o fi promis câte-n lună şi în stele, e posibil. Să nu uităm că TB e genul care promite orice, până se vede cu sacii în căruţă, după care uită cu aceeaşi viteză cu care vântură pixelul albastru.

Apoi, e mult prea greu de crezut că cel care a făcut cel mai mult pentru basarabeni, riscând furtuni diplomatice majore şi confruntări cu Moscova, cu urmări încă greu de anticipat, care a dat cetăţenie română pe bandă rulantă fraţilor de peste Prut şi a pus umărul serios la schimbarea regimului comuniştilor anti-unionişti ai lui Voronin, ar fi dispus să cedeze chiar şi numai o palmă din ceea ce este deja pământ românesc. Eu chiar cred că el a visat mereu să fie preşedintele care va fi mărit teritoriul naţional, în niciun caz nu-l va fi micşorat.

Prin urmare, e de presupus că vizita s-a dorit un semnal dat UDMR-ului, al cărui Valentin Zoltan Puskas de la CCR s-ar putea să aibă un cuvânt greu de spus în deznodământul referendumului. Plus că, la cum arată lucrurile, e posibil ca Parlamentul să aibă ultimul cuvânt în cestiune, aşa că aleşii maghiari trebuie mângâiaţi pe creştet, ca să recunoască singuri, spăşiţi, că le-a luat d-zeu minţile când s-au dat cu duşmanul şi au permis suspendarea tătucului lui care-i iubeşte atât de mult.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Eu nu pot să scriu atât de bine,dar gândesc la fel. Mă bucur c-ai scris!
   Mă-ntristez,enervez,pierd prieteni pentru asta,îmi creşte tensiunea,mă bâlbâi şi…mă-nchid în mine pentru că nu mai pot face faţă părerilor pro-băsiste ,care n-au niciun argument decât: – “Şi ce,vrei să vină comuniştii?”
   Distribui tuturor,poate câţiva vor citi.Şi poate vor înţelege.
   Mulţumesc c-ai scris!