Băsescu, numai în război nu ne băgaseşi!

După ce s-a dilatat filonul unionist în el şi ne-a anunţat că, dacă altfel nu se poate, se sacrifică el şi face pe Cuza, lăsându-se ales, în uralele mulţimii, preşedinte (şi) la Chişinău, TB s-a gândit ca, în calitatea sa de liderus maximus al românilor de pretutindeni, să se umfle niţel în pene şi să ne pregătească de conflict, că doar se ştie că nimic nu întăreşte norodul şi, evident, nu aduce mai multe voturi, ca zgândărirea sensibilităţilor naţionaliste şi pozatul în cocoş în faţa oglinzii.

În absenţa generălesei, care nu se grăbeşte să lase din mână vrabia pedelistă, oastea de strânsură populară e amorfă şi inertă. Prin urmare, inutilă pentru visele preşedintelui de supravieţuire politică. Cum mesajele anticorupţie sau despre modernizarea statului ar trezi zâmbete chiar şi pe feţele lui Cărtărescu, Liiceanu şi ale celorlalţi “naivi” intelectuali iubitori de machism băsescian, trebuie apelat din nou la discursul care, dintotdeauna, a reuşit să trezească din letargie masele de români mioritici.

Şi ce poate fi mai potrivit pentru agitarea apelor şi mobilizarea trupelor pentru un obiectiv măreţ, decât zgândărirea vechilor răni dintre români şi unguri? Şi nu ca până acum, din ipostaza de victime ale revizionimului maghiar, ci de pe poziţii de forţă, de lideri zonali şi, de ce nu, europeni, că doar gradul nostru de civilizaţie ne dă dreptul deplin de a le revendica. Combinaţie perfectă de atitudini manipulatorii pentru a-i asigura lui TB revirimentul mult visat şi atât de necesar pentru evitarea, dacă nu a subsolului istoriei, măcar al unuia cu gratii la fereşti.

După ce l-a folosit ca să-şi păstreze scaunul de la Cotroceni, el descoperă brusc că prietenul Orban Viktor este un om rău, fără prinţipuri, care nu se plimbă periodic prin Transilvania doar ca să-şi caute casă cu livadă lângă cea a Prinţului Charles. Că asocierea cu Jobbik nu e nici întâmplătoare, nici forţată. Că fanfaronadele naţionaliste ale liderilor de la Budapesta nu sunt doar nişte baloane de săpun de uz intern.

Şi, ca de obicei, pentru interesele proprii, TB e dispus să sacrifice totul. Inclusiv stabilitatea ţării. Când i-a convenit, hăhăia greţos ascultând la căşti traducerea glumelor (?) lui Orban. Aşa cum împărţea vinul cu prietenul Voronin. Când nu-i mai folosesc, îi scuipă-ntre ochi şi se bălăcăreşte cu ei public, ameninţându-i cu bătaia, ca un mardeiaş de cartier, în admiraţia spectatorilor dornici de puţină simulare de mândrie naţională. Se vor găsi mulţi care să-i ţină isonul.  Pentru că atunci când e să ne dăm viteji din gură, suntem primii. Pentru că suntem învăţaţi de atât timp că avem mai multe motive să ne urâm decât să încercăm să ne înţelegem, suntem atât de obişnuiţi să dăm mereu vina pe ceilalţi, pentru orice eşec avem, suntem atât de nemulţumiţi de noi, încât suntem mereu gata să ne vărsăm frustrările pe alţii.

Întâmplarea a făcut ca ieri să fi participat la vernisajul unui foarte tânăr fotograf român, de naţionalitate maghiară. Îl cheamă Zoltan Nagy şi e foarte talentat. N-o spun eu, ci premiile obţinute pentru ilustrarea naturii sălbatice a gurii de rai. Când l-am auzit vorbind, într-o românească impecabilă, despre “ţara noastră” şi despre “Carpaţii noştri”, mi-am dat seama, din nou, că voi prefera mereu un astfel de discurs în locul istericalelor grandomane politicianiste ale marilor “iubitori de ţară”. Mai mult, cred că e singura abordare care, fără să atragă voturi, menţine România în echilibrul de care are atâta nevoie pentru a începe, totuşi, să devină ceea ce poate fi. Nu lider local, care ameninţă cu bătaia vecinii şturlubatici, ci model de civilizaţie pe care aceştia să dorească să-l copieze şi, mai ales, pe care să nu vrea să-l părăsească nici extremiştii care, acum, visează la Ungaria Mare.

PS. Nu vor fi permise comentariile extremiste şi care dau dovadă că autorii lor n-au înţeles mesajul articolului meu.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Domnule Herjeu daca acestea sunt convingerile dvs. nu incercati sa va mutati la Antena 3 un post care promoveaza la greu acelasi gen de opinii ? Parca postul TV la care lucrati nu se prea potiveste convingerilor dvs.

   1. Da? Nu mi s-a parut ca RTV vrea razboi cu ungurii. Din pacate, (si) din cauza Antenei 3, basescu a fost reales presedinte. Si nu vad legatura dintre convingerile mele politice si locul in care ar trebui sa lucrez.

    1. cum asa, din cauza A3 a fost reales Basescu? cand tocmai A3 e cel mai mare anti-basist?

     PS. genul asta de opinie (gresita) exprimata de dvs in articol si de altii prin comentarii care din pacate asculta doar pe unii, o exprima si vocea rusiei. ca fapt divers.

     1. Daca te-ai pricepe cat de cat la psihologia maselor si la tehnici de manipulare, te-ai gandi de doua ori inainte de a-ti exprima o opinie atat de transanta despre greselile altora sau despre sursele lor de care asculta.

     2. Un punct de vedere corect. Sunt curios dupa 2014 ce se va intimpla cu actualii probasisti, vor dezarma? Dar cu contestatarii lui, ce se va intimpla? Se vor rebrandui? Intrebari la care doar timpul ne va raspunde. Apropo, oare viitorul presedinte va desecretiza dosarul rapirii din Irak(era sa sa scriu din serai)?

  2. Stimati prieteni, nu vă mai minunaţi atît TB nu face nimic dacă nu ştie că va avea un cîştig, mai ales că este împins de la spate de blondă. Întrucît conflictele cu “băieţi veseli ” care visează doar cai verzi pe pereţi şi o ţară mare, nu se vor îndeplini nici o dată, RB şi atins scopul cînd a avut nevoie de susţinere aşa că … acum facă-se voia lor. Este ruşinos din partea suspendatului… dar, el este în elementul său, aşa că……

  3. Eu nu pot avea comentarii “extremiste” pentru simplul motiv ca sunt din parinti expulzati de unguri din Ardeal si, spre deosebire de multi “pacifisti ” gratuiti , VORBESC LA PERFECTIE LIMBA MAGHIARA si imi formez impresiile despre ei din “propriile lor surse ” nu vorbesc doar sa ma aflu in treaba . As putea comenta pe aceste teme pagini si ore intregi , dar ii las pe cei care au impresia ca stiu totul, fara a trai IN REALITATEA DE ZI CU ZI alaturi de ei , indraznind sa cer sa nu fiti lesinati in fata fotografului . Este o “rara avis ” in randul etniei sale … Inchei cu o simpla constatare ce ar putea da de gandit celor ce continua sa … doarma : In orasul meu , desi nu e nici in Harghita, nici in Covasna , circula autobuse cu autocolante pe geamuri , in care SCRIE ” IESIRE DE SIGURANTA ” DOAR UNGURESTE SI …. IN ENGLEZA . In rest, nani, nani Romania ….. poate cu incetisorul va veti trezi , de la picatura …. ungureasca .