aruncatul brazilor

Ori la faţa locului, ori la televizor sau în filme, am văzut cum ştiu occidentalii să folosească orice pretext pentru a sta împreună, a concura unul cu celălalt, a se distra în grup. Alergatul în saci, aruncatul telefoanelor vechi, plonjatul în apă cu vehicule improvizate, mâncatul de ardei iuţi sau chiftele… Cei din vest, mult mai degajaţi decât noi, nu pierd niciun prilej pentru a inventa tradiţii urbane, repere unificatoare ale unei comunităţii .

Şi-n România există astfel de iniţiative, dar sunt sporadice şi inconsecvente. De una dintre el am aflat sâmbăta trecută şi, curios, am fost să văd cam ce iese :) Aşa că am călătorit până hăt, departe, în Parcul Drumul Taberei (în care am pus piciorul pentru prima oară :) în căutarea locului unde se desfăşura concursul de… aruncat al brazilor :) Da, Centrul Cultural al sectorului 6 a strâns împreună cu primăria toţi brazii uscaţi pe care românii îi aruncă după ce-au trecut Sărbătorile, şi s-a gândit să-i folosească drept pretext pentru un eveniment popular. Era frig şi zloată, şi niciun semn sau afiş nu te-ndruma spre locul întâmplării, adică pe fundul lacului secat. Dar am ajuns. Nu foarte multă lume, câţiva curioşi şi vreo 30 de concurenţi dornici de a arunca bradul cât mai departe. A fost haios, mai ales că se vedea că oamenii se distrează şi se simt bine. A urmat un foc de tabără care a ars cam repejor.

(Câteva fotografii realizate de Cristian Munteanu. Click pe ele, dacă vreţi să le vedeţi mai mari.)

Ciudat că, deşi au fost mai multe echipe de televiziune decât la un eveniment cultural, asta nu asigură decât promovarea post-factum a evenimentului. Aşa se explică, probabil, numărul redus al spectatorilor. Dar sunt convins că, dacă iiniţiatorii vor persevera în organizarea concursului, acesta are şanse să se transforme într-o adevărată tradiţie populară a sectorului, iar numărul participanţilor va creşte constant.

***

Dacă vrei, poţi primi direct prin mail informaţii despre orice postare nouă de pe blog. Nu trebuie decât să te abonezi la newsletter (în meniul din dreapta).

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. ai luat o piatra in gura daca ai fost pentru prima data in respectivul parc? in ce ma priveste imi mai trebuiesc pietre ajung uneori in locuri pentreu prim oara in micutul meu oras / Oradea e cam … cat Drumul Taberei sau balta Alba / si am …o varsta, Radu si am umblat in orasul asta …. mult , mult .

  2. Am vazut si eu “stirea” , haios > La noi in Oradea se colecteaza brazii si … devin parte a compostului pt. flori . Poate ar fi cai mult mai eficiente de socialiuzare dar ce a fost in Drumul Taberei a fost ok . nimic obscen ,ma bucur ca vad oameni cu pofta de …joaca !