Andrei Năstase nu e un ţuţăr de tabloid

Am văzut interviul luat la Antena 3, fiului lui Adrian Năstase, Andrei. Din punct de vedere jurnalistic, trebuia să fie un eveniment. Din punct de vedere uman, trebuia să fie o tentativă de a-l demitiza pe premierul, liderul, autoritarul, arogantul, inaccesibilul şi, până la urmă, străinul Adrian Năstase. De a devoala puţin din părintele, deci omul Adrian Năstase. De a aduce puţină căldură şi/sau temperare într-o isterie generalizată care a fragmentat societatea românească, uneori în mod grotesc. N-a fost nimic din toate astea.

Am văzut un tânăr timorat, atât de ineditul situaţiei în care se afla, cât şi de spaima de a nu spune ceva ce nu trebuie. Un copil care a fost obligat să crească brusc şi căruia, sunt sigur, i se pare înfricoşătoare realitatea în care tatăl lui l-a lăsat să se descurce aproape singur. Unul care a învăţat acasă că relaţiile dintre membrii unei familii, cu tot cu încărcăturile lor afective, nu sunt obiecte de expus în galerii publice. În acelaşi timp, un Andrei dornic să facă ceva, să ajute cumva tatălui său, să lupte pentru numele acestuia. Motiv pentru care s-a şi lăsat convins, bănuiesc, să apară la televizor. Eu nu cred că a reuşit prea multe. Şi nu din vina sa.

Nu s-a putut deschide. Sau n-a putut fi deschis. Or acesta trebuia să fie singurul scop al unei astfel de ieşiri publice. Să vorbească, nu despre Adrian Năstase, Adrian Năstase, Adrian Năstase, ci despre tatăl lui, despre care noi, indiferent de ce parte a baricadei suntem, nu ştim mare lucru. Să întrupeze, dacă vreţi, din poveşti, omul din interiorul personajului. Să construiască discret conotaţii umane gestului suicidal făcut de acesta, nu în calitate de condamnat orgolios, ci de amalgam de trăiri, idei, valori, frici, despre care noi n-avem nici cea mai mică idée.

Din păcate, interviul s-a transformat într-un pseudo talk-show, în care moderatorul şi-a urmărit agenda şi l-a stors pe Andrei de opinii şi acuzaţii cu iz politic. Soarta lui Adrian Năstase a trecut pe plan secund în favoarea folosirii fiului său ca pion într-o luptă a cărei victimă colaterală este deja. Total deplasate insistenţele de a obţine poziţionări categorice, declaraţii partizane tranşante sau păreri în genul celor emise de “analiştii” noştri versaţi în a descifra mocirloasele secrete ale universului, ascunse muritorilor de rând. Sau fotografiile din spate, în care apărea (şi) Traian Băsescu. Nu despre el era vorba. Nu la o astfel de discuţie. Anormal şi titlul: “Dezvăluirile lui Andrei Năstase”! Dar ce, el a fost chemat pe post de ţuţăr de tabloid în goană după puţină publicitate? Sau doar pentru a obţine audienţă cu orice preţ?

Andrei nu e un martor de descusut despre seara fatidică, să dea amănunte suculente “din casă”, nu e un comentator limbut care se plimbă de la un post la altul ca să înfiereze maşinaţiunile politice, nu e un susţinător de pe stradă al fostului premier care să-şi dea cu părerea în pauza meciului. El e fiul lui Adrian Năstase. Şi asta era singura postură în care trebuia să-l pună moderatorul. Singura firească. Singura care ar fi ajutat la ceva. Singura care măcar nu ar fi accentuat antagonismele din societate. Iar dacă nu se putea, din raţiuni de educaţie şi autocenzură ale invitatului sau din cauza conducătorului discuţiei, unica variantă normală era tăcerea.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. “Total deplasate insistenţele de a obţine poziţionări categorice, declaraţii partizane tranşante sau păreri în genul celor emise de “analiştii” noştri versaţi în a descifra mocirloasele secrete ale universului, ascunse muritorilor de rând.” N-am vazut emisiunea, dar acum cativa ani cand ma mai uitam ocazional la TV asa erau toate tocshourile politice de la antene (mai ales, dar nu numai). Deci, nu s-a schimbat nimic.
   Ca sa fie o altfel de discutie, ar fi trebuit sa fie si un altfel de post probabil, cum era cel de pe vremea cand faceai tu Radu Printre randuri de exemplu, cand mai erau posibile si altfel de emisiuni…

  2. E de apreciat ca un fiu a incercat sa treaca dincolo de limitele sale, pentru a-si apara tatal. Dincolo de calitatea actului juric ce l-a impins pe Adrian Nastase in spatele gratiilor, dincolo de nenorocirile pe care acesta le-a comis (aproape imposibil de probat si totusi stiute de toata lumea) , dincolo de micimea moderatorului care n-a stiut/n-a putut / n-a vrut sa iasa din tabloidizarea politica a show-ului sau, Andrei A INCERCAT .

   A demonstrat ca dincolo de copilul favorizat, fara apasari financiare sau de statut social este si el, la fel ca milioane de alti tineri – FIU. Lipsa de experienta si efectele psihologice ale caruselului in care s-a trezit o data cu plecarea tatalui sau si-au spus cuvantul.

   Sper sa se regaseasca rapid si sa-si poata construi platosa de care este nevoie pentru a supravietui in aceasta societate! Maturizarea rapida doare infiorator dar sustine supravietuirea!

  3. A cazut saracu, precum musca in bolul cu lapte, desi la varsta asta probabil ii sta mintea la distractii cu prietenii si la ajutor din partea parintilor, atunci cand face vreo boacana si nu invers, asa cum i se intampla lui!

  4. nu am stat sa vad toata emisunea. nu am putut sa vad cum gadea se chinuia sasmulga din gura unui pusti acuze la adresa opozitiei, la adresa justitiei…

   emisiunea nu a facut decat sa imi fie mila de bietul copil.
   soarta politicianului adrian nastasema lasa in continuare rece.
   soarta omului si a intelectualului adrian nastase nu. unii s-au bucurat ca cineva este trimis in puscarie. le doresc sa ajunga si ei acolo. sau macar cineva apropiat.

   pana la urma adrian nastase si-ai facut-o cu mana lui. putea sa urmeze o cariera universitara, sa urmeze cariera diplomatica… si-a dorit prea mult si a fost sapat de propriul partid…