aceeaşi mărie, cu o Nouă pălărie

După atâţia ani de când românii tot reciclează aceleaşi vechi personaje, idei, greşeli, naivităţi şi prostii, a venit momentul Noului! Aşa cum Ceauşescu s-a chinuit 25 de ani să fabrice omul Nou, instituţiile pline de prototipuri ale experimentului eşuat, lăsate nouă moştenire de măreţul conducător, vor să scoată pe piaţă Noi partide. Cam aşa, ca pe nişte cutii de suc cărora fabricantul le-a schimbat ambalajul şi a scris mare “NEW” pe el, ca să se înghesuie proştii să cumpere.

Aşadar, sunt pe cale să apară sau să reapară Noua Republică, Noua Democraţie (sau ND, pentru chinezii din Tiananmen), Forţa Nouă (sau F9 pentru hipsteri) şi, desigur, într-o ţară plină ochi de valori morale, bunătate sufletească, smerenie şi toleranţă, Noua Dreaptă. Toate sunt proaspete, cu oameni tineri la vedere, cu marketing mai deştept decât liderii lor. Şi, cel mai important, toate au acelaşi slogan: “Trebuie să facem bine ca să nu fie rău!”.
Aţi cumpărat vreodată mandarine lângă care scria “f. f. f. dulci”, ca să descoperiţi acasă că sunt aproape acre? Eu m-am întors odată la un astfel de vânzător-specialist-în-marketing-şi-advertising şi l-am întrebat cum e treaba cu mandarinele. Mi-a zis: “ce vrei, nene, dacă mie mi s-au părut f. f. f. dulci?”
I-am ascultat pe mulţi dintre liderii Noilor grupări mesianice. Cu un discurs agresiv, plin de şabloane desprinse din cărţile “cum faci ca să te creadă oamenii deştept” şi de tehnici de manipulare, plini de tupeu, cu hiatusuri logice profunde şi derapaje îngrijorătoare de la bun-simţ, cu extremisme în vorbire şi concepţii, cu mentalitatea “cine nu e cu noi e împotriva noastră”, aceşti oameni sunt străvezii şi inconsistenţi, umorali şi, ca orice om şcolit, dar slab în personalitate, fascinaţi de forţa brută, pe care, deşi o combat public, şi-o doresc, eventual camuflată într-un simulacru de democraţie, ca cel din ultimii 4 ani.
Probabil, în toamnă, se vor strange într-o Nouă convenţie democratică, cu un Nou traian băsescu pe post de lider. Şi cum nu sunt şanse ca, prea curând, să se nască şi un Nou popor român, vom trăi, din Nou şi din Nou, experienţa imposturii, de data asta cu ceva mai mult ştaif, dar, în fond, la fel de pustiitoare.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Ma gandeam acum, cred ca interesant sa fii prof de manipulare si persuasiune sa ii vezi pe astia cum descopera ei apa calda si cum incerca sa ii pacalesca pe oameni, cu cunostintele lor de nivelul ghenunchiului broastei!

   1. Da, e interesant. Dar e si frustrant cand vezi cati se lasa pacaliti. Si cat de vehementi sunt in a-si apara prostia. Sau naivitatea, ca sa nu fiu rau :)