a dat strechea-n ei, maică!

Aşa zicea bunica, fie-i ţărâna uşoară acolo unde e, la loc fără politicieni şi subrete de televiziune. Ducea mâna la gură, parcă de teamă ca rostitul cuvintelor să nu atragă năpasta şi asupra sa. Desigur, ea se referea la cei care populau universul ei relativ restrâns, centrat pe strada pietruită din Berceni. Asta incluzând nu doar vecinii ci şi găinile pe care, multă vreme, le creştea în curte. Zilele astea, mi-a sunat expresia în cap de mai multe ori, urmărind evoluţiile pre alegeri ale unor personaje principale din acest teatru absurd care poartă numele de România.

Ca mai întotdeauna, tonul a fost dat de celcareleştieşilepoatepetoate, de preşedintele care, în mesianica-i misiune, îşi permite să coboare nivelul discursului public atât de jos încât să devină comprehensibil şi pentru cei cărora le este adresat. Transformând întreaga ţară într-o tavernă în care ochii nu se mai văd, înceţoşaţi de fum şi alcool, şi în care cuvintele tari, măscările, se scuipă cu uşurinţa cu care se aruncă de pe vârful limbii vreo mizerie găsită în cinzeaca dată pe gât. Exasperat de strategia lui Ponta, de a juca piesa reconcilierii şi coabitării, ca orice bully scos din sărite de lipsa ripostei şi de aerul pacifist al “victimei”, TB nu simte decât nevoia de a escalada conflictul, de a-l duce dincolo de limitele obişnuite, doar-doar va obţine o reacţie care să-i justifice comportamentul, în ochii puţinilor talibani care i-au rămas fideli. Şi cum decorul Cotrocenilor, pavoazat cu steaguri, nu-i permite să se desfăşoare în voie, se mută într-un studio de televiziune, acolo unde, aşa cum ştie deja toată lumea, e permis orice. Şi, de la băşcălia ieftină şi glumiţele de cartier muncitoresc, a trecut la invective grobiene la adresa celui care pare să fi devenit duşmanul său numărul 1, premierul. Câine, pisicuţă, maimuţă, porc… nimic nu pare prea puţin pentru a-l caracteriza pe acesta. Bolnav psihic, căci asta denotă mitomania pe care o invocă TB, este încununarea supremă a distincţiei unui limbaj prezidenţial.

Şi cum peştele de la cap se-mpute, vintrele şi coada dau şi ele semne de alterare. Duduia preşedintelui, mă rog, cea mai cunoscută dintre ele, a făcut trecerea subită de la doamna îmbrăcată în ţoale elegante de la Paris la ţaţa Lenuţa, care dă din mâini în timp ce ţipă înfuriată la un cetăţean. Atât de rapid s-a produs schimbarea, încât te gândeşti că o năframă, un şorţ şi o tarabă-n piaţă ar fi costat mult mai puţin decât vuittoanele şi jimmychoorile de spoială. Şi i-ar fi adus, poate, mai multe voturi.

Blaga se ia de MRU, căruia-i reproşează că nu prea se face văzut prin campanie! Delfinul se supără, pe bună dreptate de aşa răutăcisme. Cum, când el a ţinut discursuri şi-n biserici şi-n maghiară, doar, doar o sălta scorul alianţei? Exasperat, îl ia peste picior pe liderul democrat liberal, promiţându-i că se va clona, ca să poată fi prezent peste tot pe unde e nevoie de prezenţa augustei sale prezenţe. Blaga nu se lasă şi pune în cârca lui (că doar pentru Ungureanu s-a inventat ARD-ul) diferenţa între ce-a ajuns şi ce-ar fi putut fi PDL-ul, dacă mergea singur în alegeri.

Şi pentru că sondajele sunt din ce în ce mai pesimiste, cu 10 zile înainte de scrutin, se convoacă mare reuniune mare în tabăra CDR… pardon, am vrut să spun ARD, ca să… nu ştiu exact ca să ce, probabil ca să-şi verse nervii unii pe alţii, după ce tentativa de a-i arunca în capul adversarilor politici n-a prea adus procente. Aşa că acum se păruiesc între ei, unii nemulţumiţi că nu sunt băgaţi mai în faţă, alţii că trebuie să muncească pentru cei care se cred vedete, dar nu pun osul la munca grea de salvare a dreptei româneşti din ghearele ingratitudinii românilor. Şi, pentru că aşa e normal, unul dintre cârmacii corabiei nu-i prezent, invocând treburi mai importante decât scosul apei din cala spartă. Da, tot de MRU e vorba. Care, tam-nisam, s-a trezit să spună că Traian Băsescu nu e un model! Pe bune?!

Dar de ce sunteţi aşa nervoşi, domnilor şi doamnelor? Şi nu-mi spuneţi că din cauza pericoleleor care pândesc statul de drept! Pe care, din afara parlamentului, vă temeţi că nu-l veţi mai putea apăra cu preţul vieţii şi al corzilor vocale! Şi nici că nu dormiţi de dragul ţărişoarei şi poporului acesta chinuit, pe care sunt pe cale să pună mâna comuniştii cei barbari! Ştiu că muriţi de grija justiţiei şi a instituţiilor care o fac şi-o desfac pe meleagurile astea, dar ăsta nu-i motiv de pandalie!

***

 Dacă ţi-a plăcut această postare, te poţi abona la newsletter (în meniul din dreapta) pentru a fi printre primii care vei afla, printr-un mail, ce articole noi au mai apărut pe blog.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Campania electorala, minciuni, promisiuni ce se vor uita al naibii de repede dupa finalizarea alegerilor. Deprimant este faptul ca permitem toata mascarada de doi bani, sa ne otraveasca mintea si spatiul in care traim. Partide constituite cu politicieni ce isi plimba fundul dintr-o parte in alta, doar sa-si atinga scopul pentru interese personale, ignorand total dezastrul din tara. TB , persoana ingrata, aminteste despre dezbinarea romanilor , care practic, a fost initiata si sustinuta chiar de domnia sa.Duduia presedintelui, care a risipit fondurile Europene dupa inteligenta si intersele personale, cu randament inexistent pentru Romania. ARD-ul care doreste din toata inima sa ne mai arda o lectie pentru incurajarea hotiei, coruptiei si dezastrului economic. PP-DD , culmea, acest mascarici care a pacalit multimea cu promisiuni financiare, eroul ce salveaza tara de ciocoi, plimband sacose pline cu gogosi pentru fraierii natiunii. Vor fi multi, ametiti de aburul alcoolului si a prostiei ? Noi romanii, nu suntem un popor de ratati, si probabil vom demonstra pe 9 decembrie, 2012.

   1. distrugerea este mult mai la indemana decat constructia. Nu suntem un popor de ratati ci condus de niste nemernici care nu vor sa intelega ca trebuie sa si faca ceva pentu ciolan. Cata vreme e dihonie intre ei si nu intre noi cei din populatie e bine. Numai dihonia dintre ei ar putea conduce la ideea ca ciolanul sa nu se mai dea asa pe cumetrii ci pentru ce s-a facut. Ca nu se intelege Ponta cu BASE nu ma deranjeaza – din contra, dar daca 7.5 din 8.2 Romani iau zis lui BASE : LASA-NE si asta nu vrea sa ne lase in pace asta E O PROBLEMA pentru noi, iar in ecuatie sunt implicati AMANDOI. Concluzia e simpla POPORUL ROMAN TREBUIE SA-SI REZOLVE PROBLEMA. Aici nu este loc nici un fel de interpretare A LA BRUXELL. Daca nu poate BASE sa se DUCA fara Ponta si Crin atunci DUCA-SE IMPREUNA, dar mai repede ca s-ar putea ca in tara asta FARA DE LEGE, SA NE FACEM SINGURI LEGEA

  2. De cand cu arestarea lui Boldea , a ramas goala gaura de sarpe .Acum e mare inghesuiala de arsi acolo , dar scheletele carbonizate duhnesc prea rau . Sigla premonitorie e de vina . Cine stie , poate se purifica , dar indoi-m-as . Banu ‘ nu corupe , scoate la iveala , doar, ceea ce exista deja .

  3. Toata tevatura asta care se numeste campanie electorala ami aduce aminte de o piesa a lui I.L. Caragiale si in care piesa,candidatii se dadeau de ceasul mortii sa castige un loc in camera deputatilor,cand,surpriza……! Apare un alt personaj,foarte preocupat de natiune si obosit dupa atata amar de drum,faimosul…Agamita Dandanache!! Si,culmea,le “sufla”locul de deputat local celor care au “luptat” cu atata truda!! Cine stie sa citeasca printre randuri,stie la ce ma refer!”Traiasca deputatul nostru Agamemnon Dandanache!!” scriau gazetele vremii .Prostimea se-ntrecea cu urale si ovatiuni la adresa personajului respectiv,in timp ce Zoe (n.r. Elenuta Udrea ) era incurajata de nenea Iancu intr-un colt de salon:”Zoe!!Fii barbata!!”Cam asa ne descria marele Caragiale circul din preajma alegerilor de atunci si constat cu stupoare ca in anul de gratie 2012, lucrurile stau cam la fel!Se promite,(a se citi se minte) mult,se dau batalii titanice,nu pentru a reprezenta interesele natiunii,doamne fereste,ci…pentru ciolan si interese proprii,pentru umplerea buzunarului nesatul si fara fund al personajelor grotesti si hulpave cu ultimile firimituri din trupul secatuit al unei tari cu o economie aproape inexistenta!Pana cand vor dura toate astea? Cand va lua atitudine poporul roman contra celor care ne-au nedreptatit?”Desteapta-te Romane,din somnul cel de moarte!”

   1. de aici si universalitate lui NEA IANCU pentru plaiurile mioritice sau altfel spus NIMIC NOU SUB SOARE – pe plaiurle danubiano-carpatice.
    MORALA:
    Ce e val ca valul trece
    de te-ndeamna de te cheama
    tu ramai la toate rece

  4. Ce sa mai zicem,gradul de nervozitate ,de irascibilitate,a crescut si se amplifica ia tabara ARD,in ansamblu in comportamentul sefilor.Principala lor treaba e sa sara la gatul USL si al Guvernului,acuzandu-i de fapt pentru tot raul pricinuit tarii tocmai de PDL si aliatii lor.Aspectul de haita, care are rafuieli cu cei din jur dar si in interior, sporeste si mai au timp ,o saptamana sa-si dea in stamba ,ca la usa cortului .