După tentative repetate şi stupide de a reforma învăţământul, acesta a început să pârâie pe la toate încheieturile şi riscă, foarte curând, să facă implozie. Toate guvernele postdecembriste s-au chinuit să distrugă şcoala comunistă, care scotea olimpici internaţionali pe bandă rulantă şi mulţi absolvenţi, mai modeşti, e adevărat, care ştiau să scrie şi să citească, nu-l confundau pe Marin Preda cu un cântăreţ şi nimereau Milano, şi pe hartă, nu doar coborând dintr-un low-cost care i-a adus la muncă. Prin efortul susţinut şi conjugat al părinţilor, şcolii, mass-mediei şi politicii, s-a reuşit transformarea cărţilor în obiecte de decor, iar a celor mai mulţi absolvenţi de liceu în nişte agramaţi inculţi, dar plini de ifose şi ifoane, pentru care cratima este doar un ornament inutil, de pus pe ici pe colo, fără logică şi sens. Şi care se visează Becali, Mutu, Drăguşanca sau Salam.
A cui e vina? E împărţită, chiar dacă nu în mod egal. Sigur, cei mai culpabili sunt părinţii. Apoi dascălii. Dar scoaterea adolescenţilor din această ecuaţie şi victimizarea lor nu face decât să le dăuneze. La 18 ani nu mai poţi da vina pentru eşecurile tale doar pe şcoală, pe guvern, pe presă. Eu l-am văzut toată adolescenţa pe Ceauşescu la televizor, şi nu mi-am dorit să ajung ca el. Dacă, după 4 ani de liceu, nu eşti în stare să iei notă de trecere la bac, e, în mare parte, vina ta. Dacă din clasa ta măcar unul a promovat examenul, înseamnă că se poate!
Da, societatea e complet dată peste cap. Da, mass-media promovează asiduu non valori. Mulţi impostori ajung în poziţii importante şi dau lecţii. Da, parveniţi analfabeţi se plimbă în (sau se urcă pe) maşini luxoase, au ceasuri de aur şi limbaj format din maxim 100 de cuvinte. Piţipoance uşuratice se plimbă din poala unui fotbalist în a altuia, după care trec pe le vreun manelist sau cocalar, politician, patron de butic sau traficant de orice. Între timp, tabloidele scrise şi video le fac vedete, aşa că-şi pot mări pretenţiile şi tariful. Da, la prima vedere, e mult mai mişto să te visezi unul din ăştia decât să pui burta pe carte. În primul caz vei rămâne, de cele mai multe ori, doar cu visatul. În al doilea, sigur te alegi cu mai mult. Modul în care te raportezi la toate acestea ţine şi de gradul de inteligenţă. La 18 ani ai dreptul de a vota şi de a-ţi întemeia o familie. Două responsabilităţi ceva mai mici decât cea pe care o ai faţă de tine, la început de drum. Dacă nu eşti capabil să ţi-o asumi pe aceasta, cum vei reuşi cu toate cele care vor veni?
Scandalul şpăgii de la un liceu bucureştean n-a făcut decât să scoată puţin la lumină mizeria care colcăie în sistemul nostru de învăţământ, tarele acestui angrenaj în care sunt implicaţi profesori, părinţi, elevi, autorităţi. Dar, ca la români, nu va avea nicio finalitate. Nu se va schimba nimic. Poate doar metodele de a masca jegul, astfel încât să nu mai apară la suprafaţă atât de uşor. Adulţii vor continua să le cumpere odraselor liberă trecere prin şcoală, profesorii, blazaţi, frustraţi sau, pur şi simplu, corupţi, vor lua banii, iar copiii vor fi convinşi că aşa se reuşeşte în viaţă. Că învăţatul e pentru proştii fără bani. Că totul se poate cumpăra, trebuie doar să ai suficienţi euro pentru asta. Şi, pentru aceştia, nu e nevoie de muncă, ci doar de şmecherie şi furtişaguri. Şi, ajunşi părinţi la rândul lor, vor perpetua şi, eventual, rafina, metodele de a-şi împinge urmaşii în faţă.
Din păcate, o acţiune a procurorilor, haotică şi heirupistă, făcută pe genunchi, în stil clasic românesc, reacţiile isterice ale unor părinţi care parcă-şi vedeau copiii deportaţi în Siberia, intervenţia neinspirată şi precipitată a premierului, bălăcăreala politică de după, au trimis în derizoriu ceea ce trebuia să fie o analiză profundă a stării de lucruri din zona aceasta vitală a societăţii noastre. În loc de mult amânata şi necesar purificatoarea dare a cărţilor pe faţă, ne-am înnămolit iar mioritic. Deja, la umbra circului mediatic, lucrurile tind să se transforme într-un teatru absurd. În timp ce directoarea şpăgară recunoaşte că s-au strâns sume importante pentru “motivarea” comisiei de examen, părinţii şi elevii susţin la unison că ei n-au dat niciun ban. După ce că, de 23 de ani, suntem o ţară a corupţiei fără corupţi, acum vom deveni una a şpăgii, pe care, cică, o ia toată lumea, deşi, se pare, n-o dă nimeni!
DNA-ul si SRI-ul, cele doua institutii forte de aparare interna a tarii, sunt coplesite de societatea data peste cap despre care vorbiti. Imi imaginez procurorii si ofiterii de informatii integri zdrobindu-si pumnii de pereti a neputinta, primii trebuind sa condamne pentru spaga salvatori de copii si profesori muritori de foame, ceilalti lucrand luni de zile la rapoarte avertisment cu finalizare in cosul de gunoi al unor analfabeti alesi democratic.
Acum 5 ani fiica mea a terminat liceul. In clasa a XII-a, m-a trimis la sedinta cu parintii cu urmatorul mesaj, din partea ei si a colegilor ei “du-te si spune-le ca nu vrem protocol la bac, ca noi am invatat si nu vrem sa ne incepem viata cu o minciuna”. Am sa insir citeva dintre parerile parintilor, exprimate la acea sedinta, dupa ce am spus mesajul de mai sus : “sint deacord ca trebuie facuta ordine in invatamant, dar sa nu incepem chiar cu copii nostri”, “la citi bani am bagat in meditatii, ce mai conteaza 200 de lei”, “daca sunteti profesoara ar trebui sa stiti cum se aranjeaza aceste lucruri” (degeaba le-am spus ca eu nu iau spaga, sint sigura ca atunci cei mai multi nu m-au crezut)… Trebuie sa recunosc ca au fost si citiva care au fost deacord cu mine si cu copiii si, cu acestia, am convenit initial sa se cumpere apa si cafea atit pentru profesori cit si pentru elevi. Eu am fost foarte ferma si le-am spus ca daca vor sa cumpere si altceva atunci eu nu mai sint deacord nici cu apa si cafeaua, si sa isi aduca fiecare apa de acasa. Am suferit mult dupa sedinta aceea, eu am fost mindra de mesajul cu care m-am dus, fiindca fiica mea si colegii ei chiar au invatat, era mereu competitie intre ei, era o clasa foarte buna, iar cei care ar fi trebuit sa le fie un exemplu de morala, parintii, nu au dat 2 bani pe morala. Pina la urma nu stiu daca au adunat sau nu bani, eu nu am dat nici o suma. Si de copiat nu s-a copiat, nu in clasa in care a fost fiica mea. Asa ca parerea mea este ca nu copii trebuie anchetati ci parintii lor. Profesorii care au primit (daca au primit, fiindca cei mai multi nu primesc, de asta sunt sigura) si parinctii care au dat.
Problemele invatamantului romanesc sunt atat de complexe incat pentru rezolvarea lor ar trebui sa fie organizata o dezbatere publica nationala de mare anvergura, care sa reuseasca sa scaneze cu obiectivitate procesele tipice si netipice care au loc si sa gaseasca apoi solutii – in opinia mea aceste solutii ar trebui sa fie radicale, altfel exista riscul de a transforma actualele probleme in altele poate si mai grele. Ii sugerez lui Radu, daca agreeaza aceasta idee, ca in calitate de ziarist sa incerce sa provoace aceasta dezbatere prin mijloacele de care dispune, care, chiar asa limitate, tot sunt mai eficiente decat ale noastre, anonimii consumatori ai mediei. Personal ii acord tot creditul pentru asta, calitatile pe care le-a dovedit il recomanda si daca va reusi in acest demers sunt sigur ca va capata recunoasterea sociala a valorii sale, iar copiii si nepotii nostri vor avea sansa unei bune educatii si pregatiri pentru viata. Poate ca vorbele mele vor suna in urechile unora ca o lozinca, dar nu-mi pasa atata vreme cat voi fi inteles de cei intr-adevar inteligenti si mai ales bine intentionati si cu dorinta de a face ceva pentru tara asta si oamenii ei.
Din pacate, mijloacele mele sunt extrem de limitate. Si, in masura in care pot, incerc sa ridic probleme pentru a fi discutate… Pentru dezbateri nationale, insa, e nevoie de mult mai mult.
Scuze ca nu ma multumesc cu raspunsul asta. Stiu ca sensibilitatea si delicatetea pe care o vedem la Radu Herjeu este un impediment serios pentru o actiune de anvergura necesara unei dezbateri nationale, totusi sper ca are mijloace de a o provoca. In concret eu vad problema asa : Radu vine in contact in virtutea meseriei de ziarist cu personalitati si oameni de decizie din domeniul invatamantului si culturii, carora le poate prezenta ideea dezbaterii nationale iar daca macar unul dintre acestia este convins sa initieze aceasta dezbatere, treaba este pornita. In continuare, Radu face demersul jurnalistic de a urmari si prezenta opiniei publice ce s-a facut si ce urmeaza sa se mai faca si, desigur, daca doreste, se poate implica activ cu idei in aceasta dezbatere.
Imi cer scuze ca vorbesc la persoana a III-a si nu direct, insa eu consider ca un blog nu este un cont de Facebook in care ne batem prieteneste pe burta unii cu altii chiar daca nu ne cunoastem personal. Am multa pretuire pentru gazda acestui blog si ca urmare vreau sa fiu un oaspete cat mai putin agresiv.
Stefan, vazut din afara, pare simplu :) Inauntru, insa, e mult mai complicat. Pentru ce spui tu, e nevoie de mult mai mult decat de vointa unui prezentator de stiri de la o televiziune de nisa.
PS. Vorbitul firesc, la persoana a II-a nu poate fi considerat nici agresiv, nici batut pe burta! :) Cel putin, nu de catre mine :)
Multumesc , Radu ! Desi am ceva ani in plus fata de tine nu as fi indraznit sa-ti propun eu sa folosim “vorbitul firesc” din respect pentru omul care esti. Desigur, respectul nu se manifesta in principal prin forma de adresare, totusi aspectul formal are si el rolul lui.
Revenind la problema noastra, ai dreptate, e complicat, e foarte complicat, sunt constient de asta. Totusi, cei care au reusit sa faca ceva remarcabil nu s-au speriat de complicatii. Vointa unui prezentator de stiri, chiar daca de la o televiziune de nisa, este importanta , poate determina lucruri importante. Mai ales ca nu esti un prezentator oarecare, te stie o lume intreaga din vremea cand lucrai la o televiziune mai mare si cine te-a apreciat atunci nu te-a uitat, sunt sigur. Numele tau reprezinta ceva in mass-media pentru multi oameni, as indrazni sa spun pentru aceia de bun simt si sunt adversar al ideii ca sunt putini aceia. Si mai e ceva – daca ai credinta ca o idee este buna, nu ai voie sa nu faci tot posibilul sa o urmezi. Daca reusesti sau nu e mai putin important, important e sa nu cedezi fara lupta. Scuza-ma ca m-am ambalat in ideea asta si insist, dar te vad in stare sa faci ceva si chiar cred ca merita efortul. Sigur ca tu esti singurul decident asupra a ceea ce ai de facut si te asigur ca orice decizie vei lua o voi respecta si orice ai face respectul si aprecierea mea pentru tine vor ramane nealterate.
Intamplator am dat peste un articol in care isi expune ideile (foarte interesante unele) un profesor si parlamentar care ar avea forta de a provoca o dezbatere nationala: http://www.evz.ro/detalii/stiri/varujan-pambuccian-ce-ne-facem-daca-noi-antrenam-alergatori-de-fond-si-societatea-in-car-1044547.html
Am terminat amandoi acelasi liceu :), e adevarat, la o distanta de cativa ani. Da, el ar putea :)
Din pacate, mijloacele mele sunt extrem de limitate. Si, in masura in care pot, incerc sa ridic probleme pentru a fi discutate… Pentru dezbateri nationale, insa, e nevoie de mult mai mult.
Domnule Radu,fiindca eu sunt nascut un pic mai devreme,chiar profit de acest lucru,sa va “atentionez”,ca aproape la orice “scriere”,aproape 100%,copiati starea mea!Si aceasta scriere,”gand la gand cu voie buna”!ALO! NATIE ROMANA TREZESTE-TE!
Felicitari pentru material. Foarte bine punctata problema cu invatamantul din Romania insa s-a omis , sau se omite din toate discutiile de ce s-a ajuns asa .
An de an in Romania Ministerul invatamantului in frunte cu fiecare ministru pe care l-a avut a adus ceva nou sau a permis ceva nou. Programa scolara e haos total. Profesorii habar nu au ce trebuie sa respecte si ce trebuie sa predea elevilor. Elevii sunt efectiv sclavii unui sistem organizat aiurea de catre cativa tembeli care habar nu au cum au ajuns la acel nivel de competenta ( ei fiind total incompetenti ).
Pe langa faptul ca elevii au un orar extrem de incarcat cu cele minimum 6 ore de curs pe zi, primesc teme pentru acasa de mai lucreaza 6 ore , adica insumat copiii muncesc 12 ore pe zi. Conform legii muncii , cate ore poate fi pus sa munceasca un minor ? Bun o sa sara lumea pe mine ca asta e si ca sarmanii copii trebuie sa invete . Sunt de acord cu invatatul, dar nu sunt de acord cu invatatul a tot ce nu e necesar in viata.Din cate imi amintesc in urma cu 40 de ani liceele aveau un anumit profil si programa fiecarui liceu era cu specificul domeniului, adica la Matematica – Fizica se punea mare accent pe cele doua materii, la Pedagogic era predominanta materia specifica educatorilor, s.a.m.d. Acuma vor nu vor, elevii sunt bombardati cu materii care depasesc atributul de cultura generala sau si mai rau mai mult incurca de cat ajuta. Drept exemplu la un liceu de muzica se baga elevilor in cap de vor de nu vor prea mult Desen, Fizica , Matematica, si nu in ultimul rand neinteleasa materie numita RELIGIE ! Ce cauta religia in scoli nu intelege multa lume. La ce foloseste in mileniul 3 o indoctrinare intr-un domeniu ca cel al religiei ? Parintii care nu pot traii fara frica de ceva care nu este dovedit ca exista si vor ca odraslele lor sa traiasca in acelasi intuneric, de ce nu au posibilitatea sa-si duca copiii la un liceu cu programa scolara fara stiintele exacte si sa dea examen de bacalaureat doar din religie, muzica si desen ?! Precis ca nu ar trebuii sa dea mita ! Insa la Liceele care se respecta programa ar trebuii schimbata si eliminate materiile inutile , in primul rand RELIGIA , mai ales ca examenul de Bacalaureat nu se da din aceasta materie care de cele mai multe ori strica media generala a elevilor , doar pentru ca profesorul de religie e unul dus cu pluta si nu da note mari pentru ca asa vrea el .
Deci in concluzie cine e vinovat ca se apeleaza la mita ? Cine e vinovat ca avem acest invatamant tembel ? Cine sa mai faca ordine in invatamant daca incepand cu ministrul avem doar incompetenti ? Cum sa se faca ordine cand o categorie de elevi frecventeaza cursurile doar pentru ca familia este una bine situata si viitorul lor este asigurat si conteaza numai diploma nu si ce stie. Se urmareste ca pleaba sa fie cat mai inculta ca sa fie mai usor de manipulat , iar cei inculti sa ajunga acolo susu sa poate manipula ! Halal sistem , dar asta e si cu acest sistem trebuie sa traiasca tinerii fara viitor si apoi ne intrebam de ce atata infractionalitate care creste zi de zi .
Succes in continuare si sa auzim de bine.
nu sunt de acord cu ceea ce spuneti.Daca saracii elevi ar fi atat de ostoiti de invatat ar fi promovabilitatea la BAC 100%.Am vazut in fiecare an exemple de copiii care m-au facut sa plang,cel mai recent exemplu l-a relatat chiar domnul RADU HERJEU ,baiatul din Cluj cu sindromul DOWN care a luat bacul.El oare cat a muncit pe zi?Daca copii ar fi atat ocupati cu invatatul terasele nu ar fi pline toata ziua,mallurile la fel .Nu o sa dau exemplu din vremea cand am facut eu scoala, este prea mult de atunci dar sunt mama si ma doare sa vad ca parintii incurajeaza spaga,furtul,faultul……………si non valoarea.Hai sa nu mai cautam vinovati domnilor si sa ne asumam fiecare responsabilitatea din gradina proprie.