nicuşor dan şi Tiananmen

M-am abţinut mult timp să comentez campania şi candidatura lui Nicuşor Dan. Din două motive. Primul: nu ştiam mai nimic despre el, decât c-a împiedicat dărâmarea unei clădiri fără însemnătate istorică sau arhitectonică, frânând un proiect de infrastructură necesar oraşului. Prin urmare, nu mă puteam exprima asupra intenţiilor, onestităţii şi seriozităţii lui.

Al doilea a intervenit când deja aveam motive să comentez: sunt câţiva oameni pe care îi respect şi care, din motive care-mi rămân obscure, îl sprijină vizibil şi uşor exaltaţi pe susnumitul. Şi nu vreau să-i jignesc, extinzând şi asupra lor judecăţile de valoare pe care le-am făcut vis-a-vis de campania candidatului lor, una dintre cele mai politicianiste, manipulative, lipsite de argumente şi agresive din cele urmărite de mine în ultimii 23 de ani. Şi, chiar dacă nu îi poate fi imputată în întregime lui, derapajele fiind, probabil, şi efectul supraentuziasmului unora dintre fani, nu poate fi scuzat în întregime, atât timp cât a permis asocierea numelui lui cu astfel de “strategii”.

Un astfel de derapaj a pus capăt tăcerii mele. Afişarea acestui mesh (în paranteză fiind spus, pentru cineva cu fonduri mici, mici, ca de independent, e cam mare meshul). În afara de faptul că majoritatea votanţilor susnumitului habar n-are de semnificaţia imaginii sau de detaliile istorice (din motive de vârstă, nu de alta), mi se pare uşor deplasat să foloseşti în campania electorală moartea a mii de oameni care chiar au luptat împotriva unui regim opresiv şi dictatorial. Oricât de corupt sau defectuos o fi “sistemul” ai cărui opozanţi convinşi se declară cei mai deschişi la minte decât noi, asocierea lui cu atrocităţile comunismului asiatic mi se pare… simptomatică pentru onestitatea şi realismul celor care o fac. Nu ştiu cine i-a botezat “fanaticuşorii”, dar nu cred că a greşit prea mult. Astfel, campania “intelectualistă” capătă accente groteşti şi uşor înspăimântătoare! Şi mai creepy pare fascinaţia şi lipsa de măsură a celor care nu văd derapajele politicianiste din ce în ce mai evidente ale celui care s-a pus pe calul alb din fruntea oştilor, folosind cele mai tipice tehnici de manipulare.

Azi a circulat şi un apel al staffului de campanie, prin care eram anunţaţi că, probabil (!!!), Nicuşor Dan va câştiga alegerile, dar va fi furat ca-n codru! O avea aceiaşi strategi ca şi băsescu în 2004? Totul ia dimeniuni uşor halucinante şi se îndepărtează enorm de ceea ce părea, la început, doar o benignă afirmare a unei atitudini care putea fi tradusă, parafrazându-l pe marele Gică Hagi, cam aşa: “să facem bine ca să nu fie rău”!

Şi cu asta, sper să nu mai simt nevoia să comentez ceva legat de toată această mobilizare civică, ce, poate, merita un obiectiv mai inalt.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Ionut, imprastii informatii false, intra la donatii->cheltuieli si o sa vezi ce s-a cheltuit pentru mediul online pana pe 31 mai.
   Daca tot vorbim de manipulare asta ce faci tu cum se cheama?

   1. ce sa vad la mediul online? ai idee cat costa un banner pe youtube? ai impresia ca toti aia au scris in online GRATUIT?
    prea ne luati drept fraieri bai copii elitisti de 5%
    in plus noteaza-ti bine: tipul care a creat mesh-ul va avea mari probleme cu drepturile de autor pentru poza aia

    1. Nu va avea probleme cu drepturile de autor, pentru ca in Romania nu se poarta asa ceva.

  2. ai mare dreptate Radu. Este una din cele mai agresive si lipsite de bun simt campanii, dusa preponderent in online. Culmea este ca daca verifici la cheltuielile de campanie, nu are niciun ban alocat pt online.
   Si legat de meshul mizerabil, stii ca pe facebook a scris ca este facut de un prieten?
   Ne ia si de prosti.

  3. Comunicarea publicitara cauta mereu senzationalul, extravagantul. Riscand, daca nu e bine gandita, sa devina penibila si sa aiba efecte contrare celor scontate. N-as numi “derapaj” mesajul din mesh, doar o formula excesiva, o hiperbola exagerata… fata de scop: promovarea unui om independent in fotoliul de primar.
   Daca nu stim nimic despre Nicusor Dan (iar eu nu stiu), mesajul din mesh nici nu ma convinge…

   Si nu, de campanie nu s-a ocupat Felix Tataru, ci Daniel Gavrila (strategie) si cativa freelanceri (creatie).
   Despre fonduri e alta discutie…

   1. Dana, sa folosesti moartea a mii de oameni, ucisi de un regim dictatorial, pentru a te promova ca luptator impotriva… habar n-am a cui, a sistemului, banuiesc… mi se pare mai mult decat un derapaj. Ma mir ca n-a pus meshuri cu imaginea Hiroshimei dupa explozia nucleara si cu un mesaj de genul… “Daca nu vreti ca Bucurestiul sa arate la fel, votati-l pe Nicusor Dan”… Banuiesc ca hipsterilor li s-ar fi parut cool si ala!

  4. Dupa costurile publicate pe siteul de campanie a lui Nicusor Dan pot sa estimez ca un mesh de dimensiunea aceea costa intre 3519 si 4931 de lei (costul bannerului mare de la concertul de promovare / costul bannerelor afisate in oras). Preturile sunt afisate la sectiunea de donatii de pe siteul nicusordan.ro.

   Insa acest mesh, in particular, a fost o donatie din partea lui Robert Tiderle, de la agenţia de publicitate Papaya, cum poate afla oricine care cauta putin pe net.

   Oare nu mergem un pic cam departe cu banuielile din cauza experientelor nefaste pe care le-am avut in trecut?

   1. Dupa cum sper c-ai putut observa, m-am ferit sa fac referire la orice zvon sau banuiala ca Nicusor ar fi omul PDL-ului. N-am gasit o dovada concreta in acest sens. Si faptul ca a fost sustinut public inainte de campanie de lideri importanti ai, pe atunci, partidului de guvernamant, si ca este elogiat de Tolontan, un binecunoscut partizan al puterii din jurul lui Basescu, nu e suficient pentru a trage o concuzie. Prin urmare, eu nu fac decat sa analizez costurile unei campanii de independent, care depasesc cu mult sumele vehiculate ca donatii.
    Dar revin la motivul pentru care am scris postarea de mai sus: un om care pretinde ca lupta impotriva sistemului, nu poate folosi exact aceleasi mijloace ca si adversarii lui. Aceleasi tehnici de manipulare, aceleasi promisiuni politicianiste. Atat.