Pe vremea lui Ceauşescu, nu prea puneam unt în gură! Că nu se găsea! După Revoluţie, când printre binefacerile capitalismului se număra şi umplerea galantarelor, inclusiv cu produsul abia pomenit, nu l-am mai mâncat pentru că ştiinţa occidentală zicea că e câh, că e de origine animală. Muuult mai bună era margarina, că e pe bază de plante, şi acestea, după cum ştie toată lumea… sunt bune! Sigur, tot atunci am descoperit că soia, ingredientul minune al mezelurilor comuniste şi atât de hulitul simbol al sărăciei, e, de fapt, motivul pentru care japonezii trăiesc 100 de ani şi fac maşini bune şi casetofoane bengoase!
Cum ştiinţa nu se opreşte niciodată din progres, alte şi alte firme au dat banii pentru cercetări, aşa că… în timp, nici margarina n-a mai fost sănătoasă. De fapt, mai nimic din ce ar putea bucura stomacul şi papilele gustative ale omului nu e bun pentru el. Asta, dacă îl asculţi pe conu’ Mencinicopschi sau citeşti avalanşa de sfaturi nutriţioniste din care se îmbogăţesc unii. Mă rog, nimic în afară de produsele bio, desigur, din care, cu salariul minim pe economie, poţi să-ţi iei cam un kilogram pe lună. Pe care le pui în vitrină, că, la preţul ăla, e păcat să le consumi. Aşa că, te menţii suplu şi sănătos, mâncând răbdări prăjite. Sau mai bine fierte, că se ştie că trebuie evitată prăjeala, şi nu toată lumea are bani de dry cooker!
Eu nu mai stau de mult cu urechile la marii specialişti planetari în ale mâncatului. Eu ştiu că ce e mult strică, indiferent despre ce e vorba. Şi că mult zahăr, multă grăsime, multă sare şi multe chimicale fac rău! Nu cred că o felie cu margarină pe zi distruge sănătatea, aşa cum nu cred nici că 3 felii cu unt o întreţin. E vorba de măsură în toate şi inteligenţa de a discerne dintre milioanele de informaţii, mai mereu contradictorii, cu care eşti bombardat în această epocă a comunicării.
Acestea fiind zise, nu prea înţeleg tam-tam-ul ăsta pe tema Nadia, promotoare de margarină! Sigur, mai ales că trăieşte unde trăieşte, ar fi trebuit să ştie mai bine cu ce produse şi mărci să-şi asocieze numele. Mai ales că nu e muritoare de foame, ca să fie nevoită să facă şi compromisuri. Ar fi trebuit să evite acele produse discutabile…. De aici, însă, până la a o face responsabilă de obezitatea plozilor cărora părinţii inconştienţi le fac toate poftele şi-i îndoapă cu hamburgeri şi cola, pe principiul ” e copii, maică, şi pofteşte”, e cale lungă. Mi-e greu să-mi imaginez scena în care o fetiţă de clasa a 4-a intră în magazin şi-i cere vânzătoarei “o cutie cu malgalină, că i-a zis ei tanti Nadia că e bună, şi ea vrea să ajungă campioană la gimnastică, cum e tanti Nadia…”
Totul a pornit de la răbufnirea publică a lui Turcescu. Pe unii i-a mirat, pe alţii i-a isterizat şi pe alţii i-a uns la inimă. Mie nu mi s-a-ntâmplat nimic din toate astea. M-a amuzat niţel cum aplică el principiul “there is not such thing as bad publicity”, aşa că, înjurat sau nu de fanii marii campioane sau ai decenţei în exprimare, a ieşit iar în faţă şi şi-a văzut numele pomenit de-a lungul şi de-a latul netului, ba chiar tras amical de perciuni într-un articol al lui Pleşu, fostul consilier al binecunoscutului model de bună creştere şi eleganţă în manifestare, l-am numit aici, desigur, pe preşedintele actual al ţării.
Pe mine mă deranjează, în schimb, ipocrizia. Eu unul nu l-am văzut pe colegul meu de breaslă (dacă a făcut-o, îmi cer scuze) să reacţioneze virulent când şeful statului a apărut la o televiziune, în plină campanie electorală, ca să înveţe naţiunea cum se bea wiskeyul. Sunt convins că, nefiind trecut de miezul nopţii, printre telespectatori se vor fi numărat şi mulţi copii şi adolescenţi. La fel, nu l-am auzit nici pe el, nici pe cei care i-au preluat acum revolta, să se fi manifestat când acelaşi TB spunea unor elevi că lui nu i-a plăcut să înveţe. Sigur, îmi veţi spune, dar nu i-a îndemnat nici să bea, nici să lase naibii şcoala! Nu, a fost suficient să stea în faţa lor şi să le spună… că el a ajuns preşedintele României!
Pai, cum sa zic, asa cum repeta pana la nestire Dana Gre cu, cine se aseamana se aduna !
Nivelul de nesimtire , mitocanie , ipocrizie si este acelasi si la Turcescu si la Basescu! Difera doar pupincurismul care ii este caracteristic doar lui Turcescu. Stiu ca pe Nadia nu a dat-o afara din casa inteligenta, dar nici nu merita sa arunci cu noroi intr-o persoana care a facut mai multe servicii Romaniei decat au facut sau vor face Basescu si Turcescu cu toate neamurile lor intr-o suta de ani. Ba nu , ea a facut ceva important, pentru Romania , pe cand ei n-au facut nimic , poate doar rau
Imi place punctul dv. de vedere. Este pt prima data cand va vizitez blogul dar nu si ultima.
Nu conteaza faptul ca Nadia face reclama la un anumit produs care mie nu imi place, conteaza ca indiferent ce face este libera sa faca ceea ce vrea, nu trebuie sa o jignesc si sa o amenint. Nu ma deranjaza reclama Nadiei, dar nici nu pot spune ca am tinut cont de ea, pur si simplu m-a deranjat enorm sa vad dum “domn”care e persoana publica (ma rog).. care vine si arunca vorbe in asa hal… este penibil si absolut jenant!
Turcescu s-a purtat marlaneste fata de o doamna. Dar, daca atat il ajuta caracterul NU trebuie sa i se acorde atentie !
Aveam o alta impresie despre Turcescu. Sincer mi-a placut si dorinta lui de a participa la Eurovision… “Talentat” – mi-am zis. Si Gadea canta frumos, nici Turcescu nu se lasa…, dar de data asta, cred ca si-a dat arama pe fata… “Arama” am zis, adica s-a dus stratul (foarte subtire) de poleiala si nemu’ prost s-a aratat in toata goliciunea lui. Sa vorbesti asa unei personalitati, tradeaza cel mai jalnic complex de inferioritate, sub masca perfida a grijii fata de tineretul scolar care poate fi “drogat” cu… margarine. Turcesculeee, pleaca, pleaca din jurnalism, fa-te culegator de-njuraturi si dup-aia editeaza un “Atlas” cu poze. Nu stiu din ce etnie (galbena, verde, sau nesimtita) faci parte, dar, asculta-ma bine: rasismul nu a fost niciodata inventat de rasisti !!!
Radule… nu stiu ce sa zic despre asta. Am vazut si pe Turcescu la B1, l-am vazut si pe “amicul” Badea la A3 cum il “lauda”. Eu insa, incerc sa trag concluziile mele, fara a fi influentat de unul sau altul. Nici chiar de tine.
Concluzia mea, pe marginea articolului tau si a ceea ce se intampla in legatura cu “scandalul” (esti sigur ca e scandal pe bune? – referitor la “there is no such thing as bad publicity”):
Cred ca Turcescu s-a referit la faptul ca Unilever s-a folosit de Nadia, intr-o scoala, pentru a face reclama produsului Rama (margarina). Aici, orice ar spune unul sau altul, Turcescu a avut si are dreptate.
1. Nadia Comaneci este un model de urmat. Automat ca si copii vor fi influentati psihologic de faptul ca Nadia a ajuns ce a ajuns si a fost campioana si etc… Unilever s-a folosit inteligent de fosta campioana, orice spui tu sau altii. Pentru ca, copiilor le-a fost intiparit “pattern-ul” – Nadia Comaneci, campioana mondiala la gimnastica, consuma acest produs, deci e bun si poate daca o sa mananc si eu margarina aia, o sa ajung ca ea. Ai fost si tu copil Radule, stii (sper ca iti mai aduci aminte) cat de usor puteai fi influentat.
2. Traian Basescu este deja un MODEL NEGATIV in Romania, plus faptul ca B1 este o televiziune care raspunde comenzilor venite din dreapta (adica PDL & comp.).
P.S. Lucrezi in televiziune, si cred ca stii cuvinte cheie (poate nu toate, dar multe) folosite in cadrul unui mesaj si care actioneaza ca un “trigger” asupra creierului. Le folosesc toti cei care lucreaza in marketing si publicitate…
Am scris un manual de manipulare, propaganda si persuasiune. Asa ca stiu cum stau lucrurile. Eu, desigur, vorbeam despre cu totul altceva in articolul meu.
Nu am stiu de faptul ca ai scris o carte despre manipulare si imi cer scuze pentru acest fapt. M-ai facut curios. Poti sa imi spui unde pot sa o cumpar? Vorbesc serios.
Despre articol:
Atunci despre ce este vorba?
Daca nu era vorba despre “scandalul” Turcescu – Nadia – Unilever, atunci scuza-ma… despre ce vorbim?
Daca era vorba despre margarina in general si despre parerea specialistilor nutritionisti in legatura cu acest produs, atunci ce cauta “scandalul” in acest articol? Mai ales ca jumatate din articol este ocupat de acest subiect?
Am gasit linkul catre Scribd. Mersi mult, ma pun pe studiat.
O gasesti pe net.
Era vorba despre ipocrizia lui Turcescu. Si a celor ca el. daca tot il preocupa atat ce invata copiii de la cei mari, ar fi trebuit sa fie mai atent cu ce oameni a sprijinit sa ajunga in functii inalte.