mamă, ce m-am săturat!

Mamă, ce m-am săturat! De câte ori scriu vreun text despre situaţia învăţământului românesc, despre fundătura în care pare să fi ajuns şi despre efectele devastatoare pe care le are deja asupra societăţii, mă simt de parcă intru într-o cuşcă plină cu surzi şi orbi înarmaţi cu beţe! Spre deosebire de articolele despre religie sau maidanezi, unde există doar două părţi: talibanii şi ceilalţi, în cazul învăţământului sunt o grămadă de tabere. Şi, orice-ai face, cel puţin una te va ataca cu o agresivitate invers proporţională cu responsabilitatea pe care şi-o asumă pentru starea de fapt a lucrurilor.

Dacă spui că elevii sunt bâtă, sar părinţii răniţi în amorul propriu şi dau vina pe profesori, că sunt dezinteresaţi şi slab pregătiţi, că nu-şi dau interesul la ore, ca să aibă clienţi la meditaţii. Aceştia reacţionează, evident, şi arată cu degetul spre mame şi taţi, că nu vin la şcoală, că nu-i interesează dacă odraslele chiulesc sau învaţă, că s-au spălat pe mâini. Desigur, de vină mai sunt şi salariile, sistemul, ministrul, greaua moştenire. Şi, uneori, dar rar de tot, copiii care stau mai mult în curte, la fumoar, decât în bănci.

Dacă spui că nu e normal ca părinţii să dea şpăgi ca să-şi împingă urmaşii până-ntr-a 12-a şi pentru a-i căpătui cu o diplomă de bac, eşti întrebat de unde ştii tu ce greu e să creşti un copil? Şi, evident, se aruncă pisica în ograda cadrelor didactice care, vezi doamne, n-ar trece nici pe Einstein dacă n-ar primi ceva, o atenţie acolo. Acestea se arată oripilate că sunt tratate la grămadă, dar nu fac nimic pentru a scăpa de astfel de specimene din rândul lor!

Dacă susţii că hahalerele n-ar trebui ţinute în şcoală doar aşa, ca să dea la număr, îţi sar directorii de liceu în cap, care se plâng că finanţarea lor e per capita. Sar şi profesorii care spun că de vină sunt părinţii inconştienţi care-şi împing copiii să facă şcoli care le depăşesc posibilităţile intelectuale. Evident, se găsesc mulţi care strigă că nu e bine să laşi repetenţi, că se umple ţara de infractori. Că de vină sunt băsescu, ponta, tata mare, că nu le educă ei copiii, nu-i adună de prin mall-uri şi cluburi, şi nu se ocupă să aibă locuri de muncă plătite ca-n vest.

Dacă se simt lezaţi, hopa şi elevii. Care nu învaţă pentru că România nu e o meritocraţie şi degeaba îşi irosesc ei neuronii, nimeni n-o să aprecieze, şi tot la spălat farfurii în fast fooduri din Roma vor ajunge. Ei îşi vor apăra părinţii care le cumpără iphoane şi le dau bani de ţoale de firmă sau de mituit profesorii, pentru că, deh, aşa merg lucrurile. Şi-apoi, ăştia din învăţământ e oricum nişte nemernici, care le vrea răul la tineri şi le dă poiezie la bac, când se ştie că la tineri nu le place poiezia!

La unison nu sunt decât când incriminează mass-media, care, prin mijloace ticăloase, tâmpeşte boborul mai mult sau mai puţin major, legându-l în faţa televizoarelor, cu ochii blocaţi la gonflabile, ţigănisme, astrologisme şi becalisme. Iar presa, săraca de ea, promovează nulităţi şi jeguri, după care dă ochii peste cap şi se-ntreabă patetic unde va ajunge ţărişoara cu aşa tineret!

Pe scurt, responsabilitatea e, întotdeauna, dar întotdeauna, a altcuiva! Nu e nimeni de vină, poate doar tu, cel care atragi atenţia asupra unui fenomen şi asupra efectelor sale. Tu, de fapt, generalizezi, nu ştii ce dificil e să creşti un copil, nu ştii ce greu e să trăieşti din leafa de dascăl, nu ştii că televiziunea trăieşte din audienţă… în general nu ştii mai nimic decât să dai din gură şi să împarţi vinovăţii. Corect, aşa că, ura şi la gară!

PS. Pentru cei care vor dori să mă pună la punct, întrebându-mă ce am făcut eu ca să schimb lucrurile… Acum mai mulţi ani, pe când, printre multe alte activităţi idealiste, pusesem bazele unui Centru de resurse pentru tineret, în care, împreună cu mai mulţi prieteni, ţineam cursuri gratuite de mate, info, română, chimie, chitară, desen etc, pentru elevi fără posibilităţi materiale, un părinte mi-a comunicat ritos că el nu crede că noi facem treabă serioasă, pentru că, altfel, am fi cerut bani :)))

Categorii: anacronic, timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
  •  

    Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

    Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


    Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

    [fbcomments]

    Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


    1. Eu sunt in tabara care spune ca lucrurile stau prost din cauza meritocratiei. In general, tarile sarace sunt tari in care dreptul la proprietate, siguranta personala, sociala si la libera exprimare sunt ignorate zilnic. Romania are cel mai mare serviciu de informatii secrete ca numar de agenti din Europa, are cele mai multe servicii secrete, cele mai multe procese pierdute la curtea drepturilor omului pentru incalcari regulate ale drepturilor noastre fundamentale, presedintele Romaniei este declarat imun si macar la urmarire penala, iar o mare parte a presei are surse inexistente de venit(deci face propaganda).

      Noi suntem o economie extractiva care este in special preocupata de vanzarea bunurilor naturale ale Romaniei in cel mai scurt timp posibil la pretul cel mai mare. In conditiile unei clase politice slabe(acum fostul USL are inca peste 50% din sufragii este clar ca nu exista pluralism) inseamna ca daca ajungi la putere castigurile sunt enorme. Deci are mai mult sens sa impiedici dezvoltarea economica si sa scazi calitatea educatiei(sau sa o lasi sa decada) pentru a-ti limita nr de luptatori pentru conducerea averii personale numita Romania.

      Singura diferenta este ca pe timpul comunismului exista un sistem foarte ineficient de producere de bunuri si de extractie de minereuri sau taieri de paduri. Sisteme ineficiente inseamna un numar masiv de oameni care lucreaza. In zilele noastre, companii private folosesc masinarii de ultima generatie si pot face munca a 100 de oameni cu un om. Deci oamenii sunt irelevanti pentru cel care se afla la putere, cu exceptia votului, unde cu siguranta nu are nevoie de oameni informati, cu judecata sanatoasa.

      Ne este greu sa admitem…dar daca nu te afli intr-un oras mare unde si asa competitia este enorma la privat si salariile de la buget sunt mizerabile, educatia nu te ajuta la nimic.

    2. da….la noi daca cineva nu-ti cere bani pt un serviciu pe care il face atunci nu-i lucru bun!!! si cu bac-ul…..si eu am facut liceul la seral si in acelasi timp munceam si nu am avut parinti care sa-mi cumpere profesorii sau iphone cum este acum….si totusi am reusit sa trec bac-ul si dupa aceea sa urmez o alta scoala si in acelasi timp sa si lucrez!!!! ….bravo d-nei Mihaela care a luat examenul cu o nota asa de mare!!!! sper ca si fata ei , avind un asa exemplu, va face la fel!!!!

    3. Înainte de a fi atât de supărat pe toată lumea poate ar fi mai bine să te liniștești puțin și să realizezi că, de fapt, bubele sistemului educațional sunt TOATE acelea pe care le-ai enumerat în acest articol: salarii mici, indiferența părinților, dascălii incompetenți, organizarea defectuoasă a școlilor, mass-media șamd.

      Problema este una complexă. FOARTE complexă și nu are o soluție atât de ușoară.

      Și cu soluțiile, în principiu, trebuie să vină executivul și legislativul. Că d-aia sunt plătiți. Nu tu, nu eu, nu Vasile din vârful dealului.

      Felicitări pentru Centrul tău! Mă bucur, sincer, să văd că mai există oameni care se implică activ în societate. Dar din păcate un Centru (oricât de mare ar fi) nu are cum să facă vreo diferență majoră. Schimbarea trebuie să vină de sus.