Facem noi mişto de tinerele speranţe ale ţării, care au deja drept de vot şi împerechere oficială, pentru cum se prezintă la terminarea liceului, dar parcă puţină atenţie merită şi cei care ar fi trebuit ori să-i convingă că merită să pună burta pe carte, ori să-i dea afară, mai devreme, din sistem. Nu de alta, dar văzând rezultatele examenului de definitivat, îţi vine să te-ntrebi cum s-ar fi descurcat unii dintre profesori dacă ar fi trebuit să dea probele de la bac.
Numai ce s-a domolit hohotul de râs naţional la aflarea noilor producţii literar-psihologico-filosofice, sau perle, în limbaj popular, ale candidaţilor la maturitate, că suntem puşi în situaţia de a ne mai scărpina o dată în creştet, cu ochii mari, neştiind dacă să ne amuzăm copios sau să plângem. Pentru că, de data asta, nu mai putem plimba responsabilitatea de la părinţi la elevi, de la ei la şcoală, apoi la guvern şi la regimul ceauşescu. Căci dacă nici aşa numiţii dascăli nu sunt singurii vinovaţi pentru halul în care s-au prezentat la definitivat, nu ştiu cine e…
Aşadar, din 7.400 de candidaţi la proba scrisă de limba română, doar 6.651 au fost în stare să predea lucrarea. Restul s-au gândit, probabil, că e mai bine s-o şteargă cu coada-ntre picioare, decât să ia unu. Ei bine, mai puţin de jumătate dintre aceştia au şi promovat! Adică doar 3.181, ceea ce înseamnă 47,83%. E adevărat că profesorii au fost nevoiţi să ia 8, nu 6, ca elevii lor, dar chiar şi aşa, rezultatele sunt îngrijorătoare şi le explică, într-o oarecare măsură, pe cele ale generaţiilor de aur din ultimii ani.
Şi, ca să avem un tablou complet al nivelului unora dintre cei chemaţi să educe viitorimea ţării, să citim câteva din perlele lor, de data aceasta :)
– Eminescu era prieten cu Creangă. Geniu la geniu trage. Eminescu și Creangă mergeau la puștoaice, după miere, erau iubitori de frumos prin satele Moldovei, unde se dezvoltau în mod absolut natural femei splendide, neştiutoare de carte. Din mierea iubirii lor cu Eminescu se trage cele mai frumoase poezii de dragoste…
– În istoria românilor mişună specii târâtoare de politicieni. Au împuşcat, au jefuit şi pe toţi ia unit furăciunea. Dar niciunul nu a avut ce să facă pentru ţară, se rostogoleşte în groapă Burebista de ruşine…
– Râurile şi apele care îşi desfăşoară curgerea pe teritoriul României vin din subteran către suprafaţă şi au locuri bine stabilite prin care susură, numite bazine. Accea e matca lor…
– Munţii Carpaţi se împart în mai multe bucăţi. Au ape şi podişuri şi ţin până unde începe câmpia.
– The poet was extremely (nu ştiu cum se zice precoce) shy…
– Avea o privire în ochi care te făcea să nu te aţinteşti spre ea, să nu te uiţi direct în direcţia ei, ci pe lângă ea, pe lângă conturul ei.
– A desenat excremente lângă diploma de Bacalaureat. Atât de lipsită de valoare e bucata de hârtie care te bagă în facultate
– … că Mihail Cogâlniceanu a dat drumu la ţigani din lesă, că părea la vremea aia o idee bună, nu ca azi. I-a zis şi Alexandru Ioan Cuza: “Bă, nu e bine”.
– … deoarece Eminescu era sensibil fatalmente şi evisceramente din naştere, avea o boabă din măreţia divină, era Isusul poeziei româneşti, ne-a mântuit pe toţi cu poezia lui
Mai e ceva de spus? :)
PS. Dacă vreţi să vă amuzaţi, citiţi aici, aici şi aici, perlele elevilor.
Sunt profesor la un colegiu tehnic din Bucuresti. Sunt doi profesori cu gradul I, unul cu doctorat si doi cu gradul II. Credeti ca asta ar ajuta ca promovabilitatea sa fie mai mare de 25% atata timp cat 50% din elevi au considerat ca ar fi benefic pentru ei sa vina la pregatirea suplimentara GRATUITA care s-a facut in toata luna iunie? (de fapt tot semestru al II-lea). Credeti ca pe dvs. v-ar putea determina cineva sa va realizati indatoririle de servici daca dvs nu ati dori??? Cred ca vorbiti despre ceva ce nu cunoasteti. Atata timp cat nu isi doresc sa ia bacul profesorii parintii, profesorii si copiii, iar ultimii sa si poata – pentru ca daca vin cu medii intre 3 si 4 din scoala generala e clar ca nu au cum chiar daca vor – nu vor reusi niciodata. Eu nu inteleg de ce trebuie sa ia bacul cei care nu pot. Titularizarile care se fac din 2011 sunt doar pe baza de cunostiinte. Inca sunt in sistem profesori bine pregatiti. O sa aveti timp sa vorbiti in viitor si despre tema aceasta. Daca insa nu aveti idee ce se intampla in sistem va rog sa va abtineti. Este destul de “reformat” sistemul dupa bunul plac al fiecarui partid politic.
Sunt mai mult decat informat despre sistemul de invatamant roamnesc. Nu stiu ce legatura poate avea asta cu “perlele” asa-numitilor “profesori”. Sau cu nivelul din ce in ce mai scazut al pregatirii si interesului cadrelor didactice.
Credeti ca doctorat si gradele I si II inseamna un nivel scazut de pregatire al cadrelor didactice? Eu vorbesc concret de situatia de la un colegiu tehnic din bucuresti. Dumneavoastra ce pregatire aveti de credeti ca aveti dreptul sa vorbiti ingeneral despre toti profesorii? Uitati ca aceste “perle” la care dvs faceti referire, daca ele au fost, au fost facute de pretendenti la sistemul de invatamant. Dvs ar trebui sa va ingrijorati de ceea ce va urma daca titularizarile nu vor mai fi la nivel national ci la nivel de scoala. Daca ati fi informat despre sistemul de invatamant, asta v-ar ingrijora. Cei despre care faceti referire inca nu sunt profesori, nu le puteti atribui esecurile la BAC nici macar in proportie de 1%. Ganditiva insa ce se va intampla cand proportia acestora va fi de 99%. O seara buna.
Hai ca devine hilar sa vorbesc cu un asa numit profesor, care scrie “ganditiva”. Stiu foarte bine cum se iau si doctoratele, si gradele. Iar eu nu vorbesc nicaieri de “toti” profesorii. Asa ca… mult succes in cariera!
Dvs. ce ati urmat? Jurnalisti ies pe banda rulanta de la toate facultatile particulare. Eu nu sunt de lb.romana. Imi cer scuze pentru gresala, dar mi se pare ca judecati de undeva de sus. Sunteti un mic Dumnezeu pe blogul dvs. E usor sa critici si sa judeci. Ati spus profesori in general. Nu mai aruncati cu vorbe in vant. Presa a indus copiilor ideea ca se poate castiga si fara munca si acum faceti pe judecatorii supremi. Presa a prezentat modelele pe care copii sa le urmeze (Becali, Copilul Minune si altii asemenea). Colega mea nu are doctoraul luat in Romania ci in Londra. Nu mai judecati ceea ce nu cunoasteti. Dumneavoastra la ce facultate ati urmat jurnalismul? Este plina media de jurnalisti care au “terminat” diverse facultati particulare iar acum se cred judecatori supremi. Este ultimul mesaj si ultima tangenta cu dvs. Judecati mai intai greselile dvs si apoi pe altii. Nu aveti dreptul sa judecati munca altora daca nu o cunoasteti.!!!
Nici eu nu sunt de limba romana. Dar stiu sa scriu “ganditi-va” si “greseala” chiar si trezit din somn. Si daca n-as fi in stare, chiar nu mi-as permite sa cert pe cineva care ii critica pe unii profesori.
N-am facut nicio facultate de jurnalism, ba chiar sunt profesor, la baza.
Si da, pe blogul meu scriu ce vreau si astept decenta si argumente din partea celor care comenteaza. Si, cand nu inteleg ce scriu, astept sa taca. Nicidecum sa-si permita obraznicia de a presupune ca am terminat vreo facultate particulara e jurnalism. Si de aceea, vezi doamne, am o parere proasta despre unii “profesori”.
Din elevii care pica bacalaureatul si candva intra la facultate apar profesorii pe care ii mentionati.