justiția, între circul mediatic și blândețea față de criminali și violatori

Spune-le oamenilor ce vor s-audă și repetă-le-o de foarte multe ori. Două tehnici de manipulare care, combinate, asigură succesul în majoritatea cazurilor în care vrei să ”convingi” o masă mare de cetățeni de ”adevărurile” tale. După care, stai relaxat pe spate, pentru că ei le vor duce mai departe și le vor apăra virulent, ca și când ar fi emanația propriei gândiri argumentate. Cam așa a făcut regimul ultimilor 10 ani cu Justiția. Folosită ca armă împotriva adversarilor și sprijin pentru păstrarea funcțiilor și a privilegiilor. Dar, mai ales, utilizată ca fetiș în propaganda deșănțată a fabricii de zgomote cotroceniste.

Ei bine, dublată de senzația că toți fură și, prin rotație, încearcă să se protejeze reciproc, ideea că ”justiția” e singura care poate ține piept haosului a prins foarte bine. Ceea ce nu e rău, în sine. Doar că aici intervine perversitatea manipulării. În ochii românilor, justiția nu (mai) e făcută de instanțe, ci de procurori. Suspiciunile au devenit verdicte, iar acuzațiile, sentințe definitive. Plimbatul cu cătușe în fața camerelor de filmat echivalează cu ciocănelul judecătorului dat la finalul unui proces. Prezumția de nevinovăție a dispărut complet, toți sunt culpabili din start. Iar gradul lor de implicare e direct proporțional cu cantitatea de galben de pe ecranele televizoarelor. Pe nimeni nu mai interesează deznodământul unui proces care durează prea mulți ani. Nimeni nu se simte vinovat dacă un om tratat ca un infractor se dovedește a nu fi încălcat legea. Justiția s-a mutat, în asentimentul cvasigeneral, din sala de tribunal în birourile procurorilor. Unii spun chiar că în cele ale serviciilor secrete, dar, în lipsa dovezilor, nu vom introduce acest element în ecuație.

Un efect pervers al circului mediatic și al folosirii lui în scopuri politice este dezinteresul față de toate acele infracțiuni care, deși afectează grav siguranța unei comunități, nu sunt, de obicei, decât subiect de can-can. Se iese în stradă pentru a se protesta împotriva neridicării imunității unui parlamentar, dar nu se dă nimeni jos din pat dacă un criminal este eliberat după câțiva ani de închisoare. Se consumă multă tastatură și mult aer în studiouri comentându-se ”obstrucționarea justiției”, dar nu interesează pe nimeni aberațiile legislative prin care un violator primește cam aceeași pedeapsă ca un hoț de mașini. Obsedați să-i vadă la mititica pe cei pe care tot ei i-au trimis în parlament, în guvern, la primărie sau la Consiliul Județean, românii nu par preocupați de pedepsirea serioasă a ucigașilor de pe șosele, a demenților care violează și omoară fetițe, a alcoolicilor care-și mutilează soțiile sau copiii.

Vreți să știți ce m-a apucat? Tocmai am aflat cum un biped a fost condamnat la doar 5 ani de închisoare pentru că, acum câțiva ani, conducând mort de beat și, desigur, fără permis, a omorât o adolescentă de 15 ani care mergea pe marginea drumului, pe cealaltă parte a acestuia. Credeți că-l veți vedea pe președintele țării preocupat de acest lucru? Vă așteptați să citiți vreun rând indignat scris de liderii de opinie angajați în apărarea statului de drept și a aplicării severe a legii? Aveți senzația că vreun jurnalist va da doi lei pe informație, în cazul în care nu lucrează la vreun jurnal de la ora 5? Vă iluzionați. Va fi trecută la ”și altele”, în timp ce noi ne vom simți mai în siguranță dacă vom vedea la televizor, desigur, cum un alt demnitar este arestat pentru c-a fost denunțat de vreun fost partener de hoție.

Categorii: timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Poate ca sunt cam pesimist dar … aceasta si multe alte situatii existente in tara ma duc tot mai mult spre ideea ca cineva ne doreste lichidati ca tara !?! “Biped” sa fie cumva”asistatul ” Rozaliei Biro !?!

  2. Nu sint de acord cu arestarile preventive si cu plimbatul prin fata camerelor de vederi a unor oameni care inca nu sint declarati vinovati de justitie.
   Parerea mea e urmatoarea: daca fapta nu e comisa cu violenta,nu exista flagrant iar presupusele fapte s-au savirsit au o vechime mai mare de 1 an,nu vad de ce e necesara arestarea preventiva. Sa stea acasa pe banii lor si sa li se stabileasca mai multe restrictii.Dar inghesuaiala de acolo,conditiile inumane din arest,lipsa apei reci,a apei calde,lipsa perdelei de la toaleta…etc…nu fac decit sa umileasca niste oameni care inca sint nevinovati pina la pronuntarea justitiei. De ce ? Cui foloseste acest lucru? Justitia nu e a unor oameni care platesc polite unora cu care nu mai sint prieteni,justitia e a noastra,a tarii,si acest lucru trebuie sa ne intereseze. Pt ca tara noastra si noi ca popor vom avea de suferit,nu o mina de oameni care de indata ce ajung la putere isi fac un scop din a plati polite adeversarilor.Cu orice risc,prin orice metoda. Vreau ca oamenii din sistem sa fie corecti,transparenti,sa respecte drepturile fiecaruia si ii condamne pe cei vinovati numai dupa o atenta si intensa cercetare.Pt ca cu libertatea omului nu trebuie sa se joace nimeni. Ma gindesc la urmatorul lucru: daca macar o persoana si ar fi indeajuns,va fi declarata nevinovata dupa toata umilinta la care a fost supusa? I-a distrus viata,cariera,imaginea,profesia,….tot…de ce? Nu pledez decit pt un minim de respect si corectitudine.Sa se faca in asa fel incit atunci cind cineva e arestat sau condamnat sa-mi dea mie ca cetatean convingerea ca asa e…altfel,ne vom transforma toti in niste mici procurori sau judecatori si nu numai ca ne vom face rau unul altuia,dar vom face rau tarii….

  3. Sunt intrutotul de acord cu ideile dvs. Si eu ma intreb : cui foloseste acest circ ? Sa denigreze aceasta tara si popor ? Sa nu ami avem incredere in nimeni ? La ce sa ne asteptam ? Sa vina strainii si sa ” mulga ” vaca ? Dambla.