expresii care mă scot din sărite!

Cred că toţi avem câteva expresii care ne enervează. Mai ales când sunt nişte şabloane lingvistice, fără nicio acoperire logică, preluate mecanic de la părinţi sau televizor. Dar pe care mulţi le folosesc mai ales când vor să iasă neşifonaţi dintr-o situaţie mai dificilă. Ei bine, iată-le pe cele care mă irită pe mine cel mai tare. Ordinea e aleatorie :)

Nu judeca (sau nu-i judeca pe ceilalţi)

Conform DEX-ului: A JUDECÁ, júdec, vb. I. 1. Tranz. A-și forma o opinie despre cineva sau ceva, examinând argumentele, luând în considerare împrejurările, urmările etc.; a discerne, a chîbzui. 2. Tranz. A aprecia, a prețui, a califica.
Îmi cer scuze dacă am senzaţia că exact acest proces mă deosebeşte de animale. Problema e că noi judecăm prea puţin, nu prea mult. Eu vreau să-i judec pe ceilalţi, adică să-i evaluez prin filtrul valorilor în care cred şi să trag anumite concluzii, pe baza cărora voi clădi (sau nu) raporturile mele cu ei. Toţi o facem. Unii, însă. sunt prea ipocriţi pentru a o recunoaşte.

Toţi suntem unici

Da, da. Noi şi cele câteva miliarde care s-au perindat pe Pământ de când au coborât din copaci”. Dacă am fi atât de “unici”, psihologii ar deveni neputincioşi în faţa catralioanelor de scheme mentale şi comportamentale. Şi munca lor n-ar putea fi bazată, în (prea) mare parte, pe aplicarea unor şabloane. Unici au fost Da Vinci, Beethoven, Van Gogh şi câţiva ca ei. Pentru restul s-au inventat moda şi Piramida lui Maslow!

Fiecare om merită respect

Respectul se câştigă, nu se primeşte ca dar de naştere. Simplul fapt că ai apărut pe lume nu e meritul tău şi, prin urmare, nu îţi garantează respectul nimănui. Iar faptul că, fără să te cunosc, aleg să te tratez cu respect se datorează bunului meu simţ şi nu vreunui drept inalienabil de-al tău.

Orice om are dreptul la o opinie care trebui respectată

Orice om e liber să aibă o opinie. Asta nu înseamnă că ea trebuie respectată doar pentru că există şi a fost emisă. Mai ales că, în majoritatea cazurilor, nici măcar nu e originală. Ca şi mai sus, opinia trebuie să aibă o valoare oarecare pentru a merita respectul celorlalţi.

Nu m-am gândit/N-am fost atent/N-am vrut să spun/fac asta

Şi asta ar trebui să mă facă să mă simt mai bine? Unei gândiri greşite (din punctul meu de vedere) i-aş putea opune un raţionament, un argument, un mecanism ideatic logic prin care să te conving s-o eviţi altădată. Unei “nongândiri” ce i-aş putea opune?

Şi-apoi, de când lipsa de atenţie, de grijă, de interes, de responsabilitate, de cunoaştere a semnificaţiilor cuvintelor/gesturilor, de evaluare a efectelor acestora, e considerată circumstanţă atenuantă?  Dimpotrivă, mi se pare cât se poate de agravantă!

Nu am făcut-o intenţionat

Oamenii îşi fac cel mai des şi cel mai mare rău din cauza lipsurilor de care am vorbit mai sus, nu intenţionat. Faptul că nu eşti un psihopat/sociopat care-mi face rău cu bună ştiinţă s-ar putea să nu mă consoleze prea mult! Şi sigur nu-ţi va anihila greşelile!

Fiecare face ce vrea cu banii săi.

Desigur, mai ales dacă i-a câştigat cinstit. Dar asta nu înseamnă că nu pot evalua (vezi capitolul “judecată” de mai sus) caracterul, personalitatea şi valorile cuiva (şi) în funcţie de cum îşi cheltuie banii.

…dacă pot să spun aşa.

Şi iată c-ai putut să spui chiar aşa, înainte de a te întreba dacă poţi!

*

Pe voi ce expresii vă enervează? :)

Categorii: anacronic
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Unele din expresiile de mai sus le folosesc si eu. Nu abuzez de ele, dar din cand in cand – atunci cand este cazul, spun “nu m-am gandit/n-am fost atenta”. Si nu spun asta ca o scuza, ci pentru ca exact asa s-a intamplat. Daca n-am fost atenta la ceva, de ce sa nu recunosc? Orice om, oricat de minunat ar fi, nu poate fi sclipitor 24/24 :)

   O expresie care ma enerveaza pe mine este “si asa mai departe…” Si asa mai departe, ce? Creaza cumva asteptare si, de cate ori o aud, ma gandesc ce naiba o fi mai departe.
   Chiar daca ma enerveaza, uneori o folosesc, pur si simplu ca sa reduc o enumerare care se poate subintelege (cred eu!).

  2. prietene..te citesc de mult..esti super tare..da aici ai cam ars-o pe langa. si desi pana sa ajungi la a doua propozitie deja ma judeci grozav in gandul tau..vreau numa sa mentionez ca la expresiile cu “nu m-am gandit” si “nu am facut-o intentionat” esti putin cam prea subiectiv si daca vrei sa dai impresia ca tu of all people esti cel perfect..nu iese..pentru ca de prea multe ori in viata ta ai gresit fara intentie..da..e posibil si tu stii asta! si toti stim asta! de multe ori pana si simpla lipsa de informatie te poate conduce la decizii gresite! cat despre faza cu fac ce vreau cu banii..ii ok.cu mentiunea ca daca un om X ii catalogat drept manelist sau ceva de genu pentru ca are BMW X6 pe baza ca la el in sat asa e moda, atunci am ajuns mult prea rau ca natie de penibili..pentru ca se poate intampla sa-ti treaca prin sat CEO-ul BMW intr-un X6 si atunci iar ai ars-o big time! remember..nu toti is ca tine si nu toti care nu-s ca tine is prosti..sta scris ca sfat ca sa nu te socoti singur intelept..[ca sa nu ajungi ca Badea]

   1. Ma bucur ca ma citesti, mi-ar placea sa intelegi mereu ce scriu :) Nu reiese de nicaieri ca sunt perfect. Am spus cu subiect si predicat ca “nu m-am gandit”nu e o scuza, ci o circumstanta agravanta. Si eu n-o folosesc atunci cand gresesc.
    Si nicaieri n-am legat cheltuitul banilor de categorii sociale, ci de parvenitism, snobism si dezinteres fata de ceilalti.

  3. “Respectul se câştigă, nu se primeşte”??
   Serios? Cum?
   Oare Iisus de ce nu o fi câștigat respectul celor care, conform tradiției biblice, l-au batjocorit și l-au ucis? Ce anume a făcut de a fost astfel disprețuit?
   Unii oameni nu știu, pur și simplu, ce e respectul; de la un astfel de om nu poți obține niciun respect. Dar, un asemenea om poate învăța foarte ușor să te scuipe și apoi să îți spună batjocoritor: “Sorry, știi, respectul se câștigă …”.

   1. Imi pare rau, dar e atat de ilogic comentariul tau, incat n-am ce sa raspund.

    1. Un scoțian primește scrisoare de la fiul său, care e student. Scrisoarea se încheie cu cuvintele: “Dragă tată, îmi este atât de rușine că sunt nevoit să-ți cer din nou bani, încât mă rog lui Dumnezeu să nu primești această scrisoare.”
     Tatăl răspunde: “Fiule, Dumnezeu te-a ascultat: n-am primit scrisoarea.”

     ” … n-am ce să răspund”.

  4. Mi-au placut toate comentariile pentru ca nivelul lor este cel la care ma astept citind postarile de pe acest blog.
   Expresia care ma irita si ma exaspereaza este “a servi masa” in loc de “a lua masa” sau “a minca”.Detest pretiozitatile ridicole.

  5. Am intrat sa vad expresiile care te scot din sarite. (ce expresie mai e si asta, “scoaterea din sarite”?)
   Am constatat ca ai si tu o opinie formata de altii, si am sa ma explic:
   -“Nu judeca” e o expresie preluata dintr-un citat de-al lui Hristos, cu 2000 de ani in urma cand nu exista DEX-ul. (ev Matei cap 5-7 -predica de pe munte) El zicea ‘Nu judecati ca sa nu fiti judecati’ in sensul de a nu te compara cu altii avand o prea buna parere despre tine,
   scotand la iveala greselile lor. Marea masa stie expresia asta (macar atat daca ne consideram o natie crestina) si nu a consultat DEX-ul, care ar putea tine cont de originea expresiei inainte de a da o definitie.

   -‘Toti suntem unici’ in sensul ca avem o personalitate si un potential care ne poate distanta de oricine. Expresia e folosita ca o incurajare de-al scoate pe omul manipulabil din cercul lui inchis in sabloane trasate de media si opinia ‘publica’. Ciar si tu esti unic, si stii bine asta. Sabloanele psihologilor nu se vor potrivi perfect la nimeni.

   Fiecare om merita respect, in sensul ca e o fiinta cu un potential mare, si chiar daca n-ar fi, merita respect macar pentru curajul de-asi spune opinia, cum fac eu aici. Respectul pe care omul vrea sa si-l impuna e alta poveste, care depinde in mare parte de educatia (sau lipsa ei) pe care a mostenit-o de le parinti si prin munca proprie. Neacordand respect unei fiinte demonstreaza ca suntem victime ale doctrinei marxiste, neo-naziste…

   Orice om are dreptul la opinie care ar trebui respectata, iarasi ne intoarcem in cerc… Opinia lui e respectata ca opinie, nu ca autoritate sau dictatura. Respectam OPINIA omului, daca nu o facem, nu-i dam voie sa se exprime ci il punem la zid precum a facut Hitler sau Stalin…

   “Nu m-am gandit / n-am fost atent / n-am vrut sa spun e un fel de-a cere iertare intr-un mod mai elegant, dar e o recunoastere a propriei slabiciuni. Daca am folosi mai des expresia asta n-ar fi atatea razboaie…

   ‘N’am facut-o intentionat’ e un alt fel de-a cere iertare. Nu vad unde e problema expresiei.

   Opinia ta e formata de o gandire individualista, independenta. Nu suntem toti la fel.