de inimă albastră

Astăzi e zi istorică pentru România. Au dat mână cu mână toţi cu inima… pe dreapta. După ce i-a închis tătucul într-o cameră şi i-a ameninţat că nu le mai dă de mâncare, au decis să se coaguleze şi s-o emane pentru a o propune electorilor români pe Măria cu facelift şi pălărie nouă. Care Mărie se pregăteşte să ne îndemne, până la alegeri, cu patos şi multă dragoste pentru ţărişoară “Români, sus inima!”

Se ştie că românii au o fire sensibilă şi naturelul simţitor. Au un corason mare, mare de tot, cât să intre în el toate suferinţele omenirii. De aceea i-am lăsat pe toţi să-şi facă mendrele pe aici, pe la noi şi cu noi, că suntem nişte altruişti empatici, care punem mai presus de orice binele altora. Acestea fiind aproape axiomatice, am, totuşi, o mică nelămurire: despre care inimă e vorba?

Despre cea cu care am lăcrimat şi sângerat (interior, desigur) la fiecare telenovelă importată de peste ocean, până când am descoperit că putem scoate şi noi bani din nevoia românilor ca personajele din televizor să trăiască în locul lor?

Inima cu care urmărim poveştile nemuritoare pepe cu zăvoranca, columbeanu cu columbeanca, truică cu truica, borcea cu borcea, prigoană cu bahmuţeanca, drăguşanca cu botezatu, drăguşanca cu cristea, drăguşanca cu… ?

Despre inima în dreptul căreia se fac zeci de cruci, pe drumurile între amantă, crâşmă şi casa în care nevasta aşteaptă bătaia ruptă din rai?

Cea din care ţăşnesc nestăvilite lacrimile profund umezitoare ale miilor de euroi lipite pe frunţile maneliştilor?

Inima cu care dăm cerşetorului 2 lei, mulţumiţi că ne-am mai achitat puţin din taxa de accedere în Rai? Sau cea cu care bunii samariteni cadorisesc nişte amărâţi, în cadrul unor reality-show-ri de televiziune?

Despre inima cu care plângem pentru câinii vagabonzi şi în care n-au loc toţi copiii bătuţi, violaţi, exploataţi, părăsiţi, ucişi de adulţii sufletişti?

Sau inima de care vorbeşte marele (cum altfel?) “intelectual” de dreapta, Patapievici? Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării.”

În sfârşit! Indiferent de care dintre ele este vorba, e bine că e pe bază de inimă! E foarte bine! Mă întreb şi eu, doar aşa, oare n-ar fi bine ca, din când în când, just for a change, românul să-şi folosească şi creierul?

PS: Şi-apoi, nu e uşor straniu sloganul-îndemn? Nu de alta, dar e ciudat să vrei să conduci o naţiune de români cu inima în gât! Că acolo se înţepeneşte, dacă te forţezi s-o urci mai sus!.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Sufletul meu plange/Pentru toate durerile si bucuriile/Amaratei,bietei Romanii./Lacrimi mari,negre si amare/Precum necazurile plaiurilor natale./Mii de safire,topaze,margaritare/Pentru emotiile neesentiale./Bobite rosii,galbene,albastrii/Pentru rarele si trecatoarele bucurii./Da-mi,Doamne,o lacrima ca lumea/Tricolora,fierbinte,stralucitoare/Si apoi priponeste Pamantul,in timp,/In clipa bucuriei corespunzatoare!

  2. Minunat articol!E perfect,nu mai e nimic de adugat sau de comentat.Eu as intreba doar atit:care inima?Portocaliii nu par sa aiba asa ceva!Nici pe stinga nici pe dreapta!Sau,mai bine zis-par sa aiba inima de piatra,nesimtitoare la emotiile si supararile a 7400000 de alegatori…

  3. Se tot vorbeste de primenirea clasei politice, ce primenire Radu? Asa zisa formatiune care s-a format azi? Doamne fereste! Ce intamplare si am luat la cina pizza, nu in forma de inima dar buna rau. Cand vii in Oradea te duc acolo.