da’ de ce trebuie toţi să termine 12 clase?

59%! Atâţia au trecut bacul. Uau! Să destupăm şampania! Unii sunt aproape orgasmatici! A crescut numărul absolvenţilor. Ura! Suntem pe calea cea bună! Suntem pe dracu! Nu spunem ce e mai important. Că, din cei aproape 200.000 de elevi care au terminat clasa a 12-a, un sfert nu s-a prezentat la examen! La nicio probă!

Eu, recunosc, am o problemă mai ales cu aceştia din urmă. Cu ei şi cu cei care îi ţin în şcoală “cu forţa” sau cu indolenţă, până când se pot spăla pe mâini de ei Cu toţi cei care joacă acest teatru penibil şi găunos “de-a şcoala”. Voi vă prefaceţi că ne predaţi şi că vă interesează dacă am înţeles şi asimilat ceva, noi ne prefacem că venim pe la liceu ca să fim atenţi la ce spuneţi voi acolo. Iar părinţii se prefac, la rândul lor, că-şi educă urmaşii şi au grijă ca trecerea acestora prin şcoală să nu fie ca al raţelor prin apă! Toată lumea iese în câştig: cadrele didactice îşi iau salariile, condiţionate aberant de numărul de elevi, şi dau meditaţii aceloraşi elevi pe care ar trebui să-i pregătească la clasă, directorii îşi fac relaţii printre rudele hahalerelor nelăsate repetente, părinţii pasează responsabilitatea şi au pe cine da vina pentru eşecurile odraslelor, iar acestea din urmă mai stau niţel prin cluburi şi malluri pe banii babacilor.

De ce? De ce trebuie trecuţi clasa, chiar dacă nu merită? De ce trebuie să închidem ochii şi să perpetuăm această şaradă falimentară pentru societatea românească? Ok, înţeleg, îi ţinem în şcoală până când cineva va fi în stare să le explice, şi ei vor ajunge la cvasimaturitatea necesară pentru a înţelege la ce e bună cartea. Dar la 16 ani, gata! Au depăşit vârsta la care încep să lucreze cu noţiuni, sau cel puţin aşa susţin psihologii, deci ar cam trebui să fie în stare să înţeleagă că ei nu fac un favor nimănui că se trezesc dimineaţa şi, din când în când, trec pe la liceu ca să-şi salute amicii, să defileze în noile ţoale de firmă, să se laude cu noul iphone şi să fumeze în vreun colţ.

Nu sunt în stare să asimileze un minim de informaţii? Asta e, cu genetica nu te joci! Nu vor s-o facă? La muncă! La săpat şanţuri! De ce trebuie finanţată nesimţirea? Mai mult. O astfel de abordare ar avea efecte benefice şi asupra celor care chiar vor să înveţe. Un număr mai mic de elevi ar duce la scăderea celui al dascălilor. Deci ar rămâne în sistem cei mai pregătiţi şi dedicaţi profesiei. Banii, veniţi din impozite, ar putea fi folosiţi mai judicios pentru salarii decente şi pentru dotări de secol 21. Iar cei care n-au ce căuta acolo să-şi găsească un loc în care să nu mai încurce pe nimeni, ci, dimpotrivă, să poată fi utili societăţii.

Statul ar trebui să-ţi garanteze accesul la educaţie, nu dreptul de a-ţi bate joc de sistemul de învăţământ şi de banii luaţi din taxele celor care muncesc pentru a-ţi crea ţie condiţii să înveţi. Nimeni n-ar trebui să fie obligat să cotizeze pentru ca emisiunile tabloide să se poată lăuda şi cu telespectatori “cu 12 clase”!

PS. Pentru că cineva m-a certat pentru PS-urile mele adresate proştilor, am renunţat. Dar se vede treaba că făceam bine. Aşadar: proştilor, nicăieri în textul de mai sus nu se spune că TOŢI profesorii sunt la fel, că TOŢI directorii de licee sunt la fel, că NICIUNUL din cei care nu s-au prezentat la examen n-o fi avut vreun motiv întemeiat, altul decât că n-a învăţat!

Categorii: timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
  •  

    Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

    Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


    Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

    [fbcomments]

    Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


    1. “Trebuie” sa termine toti 12 clase pentru ca inca se considera ca munca e o rusine,ca daca ai 10 clase si o meserie pe care sa o faci cu drag nu ai nici o valoare,ca trebuie sa ai o diploma sau mai multe-chiar daca tu nu ai nici o legatura cu acele “specializari”…..

    2. Scriu în dublă ipostază: de mamă a unui tânăr care a dat BAC-ul și de învățătoare. Acum scriu ca mamă. Am tremurat pe toată durata examenelor din toți rărunchii! De ce?! Că așa-s unele mame, mai disperate! Ce-aș fi făcut dacă nu l-ar fi luat?! M-aș fi necăjit, clar, dar aveam și planul B, acela cu munca. Fiu-meu a terminat un liceu vocațional, de muzică, deci și-ar fi găsit poate ceva de lucru în acest domeniu, fiind calificat. Problema ar fi fost etichetarea! Nebunia asta cu BAC-ul a fost indusă de societate, ajunsă de-o înfumurare și-un snobism de neimaginat, care se grăbește să eticheteze! Sunt perfect de acord că foarte mulți elevi, poate chiar prea mulți, sunt târâți prin școală, deși nu le place și nici nu fac față. Aceștia îngroașă rândurile celor care nu iau Bac-ul și contribuie la etichetarea unei întregi generații, la scăderea stimei de sine a tuturor celor implicați, la scăderea interesului pentru calitatea vieții, pur și simplu. Fiu-meu povestea că în sală cu el era un copil care la ex. de română a început să plângă. M-a impresionat! Ce căuta tânărul acela acolo?! Era din împrejurimile orașului, de la țară de undeva, deci poate era un bun muncitor, un priceput fermier, ce căuta el acolo să vorbească despre Eminescu?! Cum pornește el în viață?! Cu eticheta că este un prost,pentru că n-a luat Bac-ul! Deși este un examen important, faptul că nu l-ai luat nu te împiedică să-ți continui viața, și chiar în mod onorabil! Mărturisesc că și eu mă tem de etichetare. Dacă fiu-meu n-ar fi luat ex. ce s-ar fi spus:„uite, mamă-sa e învățătoare, și el nu e în stare…” Da, mă tem de etichetare, deși știu și susțin că tocmai această teamă o hrănește. Dacă am privi totul cu o lejeritate firească, nu soră cu nesimțirea sau indolența, etichetarea ar pierde teren. Nu putem fi toți de 10 la examene, nu putem fi toți intelectuali, dar asta nu ne face mai puțin demni de respect. Nici mie nu-mi place să fiu măcelar, sau strungar, dar alții îndrăgesc tocmai aceste meserii, sunt chiar păstrători de tradiții. Cred că ar fi mult mai bine să ne asigurăm că un procent cât mai mare din populația țării urmează acele 10 clase obligatorii, pentru a avea necesarul acela de educație, să dezvoltăm învățământul profesional și cel seral. Pe așa ceva ar trebui cheltuiți banii, nu pe camere de luat vederi, cum bine spunea cineva! Sunt de acord că educația prin muncă nu e deloc înjositoare, ba din contră, e foarte eficientă! În ceea ce-i privește pe profesori, sunt perfect de acord că n-au ce căuta în acest domeniu decât cei cu vocație! O spune învățătorul din mine, cu 27 de ani vechime la clasă. Aceasta nu este o simplă meserie! Cine urmărește doar banul, e o cauză pierdută! Asta neînsemnând că trebuie să acceptăm să fim neglijați sub acest aspect! Populația de cadre didactice este îmbătrânită, tocmai pentru că nu oricine poate face asta, iar tinerii nu sunt atrași în număr mare de această meserie.

    3. Subscriu! Integral si pe puncte, inclusiv PS (ca am citit postarea lui Shaolin)…nesimtitii cu bani, care isi trimit copii la scoala cu “o hainuta de firma”, isi pot permite si sa-i tina casa. Pana se hotarasc sa le continue “biznisul”, si-asa mediul de afaceri e 75% plin cu semi-analfabeti, mitocani si neamuri proaste. Si poate, POATE, unul la o mie, sau unul la zece mii, din copiii astia va intelege ca trebuie sa invete, ca sa traiasca mai bine. Si isi va relua studiile.

    4. am citit aici toate intrebarile pe care mi le pun de peste 15 ani! :) cam de atunci ma intreb DE CE? dar eu am gasit raspunsul. cu cat mai multi idioti cu diploma cu atat mai mare haosul in tara. cu cat mai multi care n-au invatat dar si-au cumparat diplome cu atat mai usor ii strangi cu usa si-i faci sa joace cand le canti. prostii sunt carne de tun, iar cand au pretentii de marire sunt SANTAJABILI ce-si poate dori mai mult politicianul roman? tot haosul in care ne zbatem nu este intamplator ci premeditat. :( stiu copii care au 200 de cuvinte in vocabular la 18 ani. :( si cu astea 200 MOR! vor fi angajati, vor vota, vor fi parinti, vor educa! :( bine ca pana atunci eu voi fi murit!

    5. Profesorii sunt de vina. Sa ne ia banii din buzunare sub forma de salarii scot rebutiri. Cel care nu stie materia de clasa a 4a NU TREBUIE SA TREACA niciodata in clasa a 5a. Nicdecum sa ajunga la liceu! Daca i-ar lasa cu 4 si 8 clase sa vedeti cum ar pune mana pe carte stiind ca nimeni nu-i angajeaza nicaieri cu 4 sau 8 clase. Practic nu ar putea sa-si cstige painea! E cerc vicios insa este alimentat de sistem si sistemul este gandit de PROFESORI. Lor sa le intre bani in buzunar. Caci de rezultatele slabe nu dau socoteala ei, nu?