Cum să schimbi puterea în 5 pași

Cât timp protestele au părut că au legătură cu abrogarea unei ordonanțe date de guvern, deși numai majoritatea celor din piețe nu vedea că e doar un pretext, m-am ferit ca de naiba să comentez ceva legat de manifestații sau de participanții la ele. În primul rând pentru că eu nu fac procese de intenție, chiar și când m-ar îndreptăți experiența mea de pasionat de istorie și de psihologia mulțimilor sau de specialist în identificarea tehnicilor de propagandă și manipulare. Desigur, inteligenții, ajutați și de oficinele dezinteresate, au tras concluzia din neutralitatea mea, ironică pe alocuri, că eu sunt pentru salvarea hoților și corupților și împotriva demersului legitim al nemulțumiților.

Să încep prin a spune că nu doar ca om de comunicare, ci și ca cetățean, consider că puterea a gestionat extrem de prost criza. N-am înțeles de ce era nevoie de ordonanță de urgență când exista o majoritate parlamentară confortabilă. De ce nu a fost explicată cum trebuie și de ce nu a fost combătută manipularea grosolană referitoare la motivația, conținutul și efectele ei. De ce nu s-au inițiat dezbateri publice și de ce, parcă, s-a făcut tot posibilul ca demersul să pară unul suspect și incorect. Ca analist, nu reușesc să pricep cum niște oameni cu multă experiență politică au fost incapabili să prevadă ce se va-ntâmpla (eu am o idee despre motive, dar, deocamdată, e doar o ipoteză). Cu modestie spun, dacă m-ar fi întrebat, le-aș fi putut descrie, pe puncte, succesiunea evenimentelor declanșate de inițiativa lor.

Acum, când nu se mai chinuie nimeni să ascundă adevăratul motiv al euromaidanului mioritic, deși se folosește în continuare tehnica ”pas cu pas”, mi se pare firesc să nu mai menajez sensibilitățile amicilor mei care, de bună credință, dar naivi, continuă să se lase purtați într-o direcție pe care o respingeau cu indignare acum 5 zile. Și să înșir pașii strategiei din ultimele două săptămâni. E târziu acum, pentru că bulgărele nu mai poate fi oprit, dar s-ar putea să-i ajute pe unii să înțeleagă cum s-au încadrat bunele lor intenții și credință în ”the big picture”.

Pasul 1 – semnalul de alarmă! L-a tras teatral președintele, mergând neinvitat la guvern pentru, spune Domnia sa, a opri in extremis o samavolnicie. Apar suspiciunile, crește tensiunea, se prefigurează convingerile, se bătătoresc căile neuronale spre anumite concluzii. Propaganda își reglează tirul.  Primul miting. Iohannis descalecă în piață pentru a da legitimitate mișcării și revendicărilor. Care, în acel moment, vizau forma, nu fondul. De ce OUG și nu lege,  lipsa de transparență și neconsultarea opiniei publice.  Se neagă insistent că ar fi vorba de o mișcare politică. ci doar de principii și valori civice și democratice, manifestanții și politicienii implicați susțin că nu se pune problema schimbării guvernului.

Pasul 2 – se adoptă ordonanța. Mitingurile iau amploare. Se menține încă iluzia că e vorba de o nemulțumire legată de formă, nu de fond. Se incriminează adoptarea ei noaptea, ”ca hoții”, cu un simulacru de dezbatere publică și cu o atitudine a ministrului justiției considerată arogantă.  Dar se înmulțesc vocile care spun că ordonanța îl ajută pe Dragnea să scape. Se cere, în principal, abrogarea ei. Apar câteva voci firave care leagă demersul de demisia guvernului. Sunt camuflate de poziția ”oficială” a propagandei: nu sunt manifestații politice, nu vizează răsturnarea puterii legitime, sunt doar expresii ale spiritului civic al unei părți a populației. Pentru a întări această imagine, se folosesc copii, căței, baloane, lasere flori, pizza, fructe, păpuși uriașe și iar copii. Totul începe să semene cu o serbare câmpenească, deci, nu-i așa, benignă din punct de vedere politic.

Pasul 3 – se abrogă ordonanța. Oamenii rămân în piață pentru obiectivul următor: demisia premierului și echipei sale care a greșit. Propaganda încă ține la iluzia ”nepoliticului”. Se susține cu tărie că e normal ca PSD-ul să aibă executivul, dar nu pe acesta. Ceea ce e, deja, un nonsens. Dacă nu ai încredere într-un guvern, înseamnă că nu ai nici în partidele majoritare în Parlament (”ciuma roșie”) pentru a-l valida. De ce ai avea într-un alt cabinet, emanație a aceleiași viziuni politice? Deja, oameni care, cu câteva zile în urmă, erau convinși că protestează împotriva unei ordonanțe și te făceau albie de porci dacă sugerai că nu ăsta e obiectivul real al manifestațiilor, strigă acum ”Jos guvernul”

De aici intrăm în previziuni:

Pasul 4 – pică cabinetul Grindeanu. Prin demisie sau prin acțiunea concertată DNA – dosar penal – președinte – suspendare premier. Mulțimea rămâne în stradă, spunând: Da, să pună tot PSD-ul guvernul, dar să fie format din oameni corecți și cinstiți. Foarte repede, se va ajunge la concluzia ”legitimă” că nu există așa ceva în ”ciuma roșie”. Strategia va fi dublată de atitudinea președintelui, care va pune și mai multe bețe în roate învestirii unui nou executiv. Cu aceleași argumente. În fața refuzului PSD de a numi persoane binecuvântate de Cotroceni și de stradă, aceasta din urmă va striga, în sfârșit, cu toată gura, ”alegeri anticipate!” Pe care, dacă nu va reuși coagularea unei alte majorități parlamentare, pe modelul predecesorului său, președintele le va provoca.

Pasul 5 – alegeri anticipate! În cazul în care ies cum trebuie, mitingul ia sfârșit, manifestanții sunt obosiți dar fericiți că au scris un nou capitol în istoria democrației românești. Oameni care, cu o lună, două în urmă, se simțeau răniți de acuzațiile că urmăresc anularea rezultatului alegerilor din decembrie, sunt acum convinși că au îndeplinit o misie divină.

Pasul 5 bis – în cazul în care câștigă tot PSD-ul, se reia totul de la pasul 1.

PS. Ați observat, sper, că nu am introdus în discuție elementele parazitare: ambasade, multinaționale, DNA, CSM etc.

PS. Aș vorbi și despre pasul 6, dar chiar nu sufăr de scenarită. Așa că mă întorc la istoria recentă a unei țări vecine. Și, uitându-mă la acest filmuleț, nu vă ascund că mi s-a părut straniu de familiar. Si, vă spun sincer, mi-a cam dat fiori. Cred cu tărie că și cei mai mulți dintre tinerii din imagini erau idealiști și plini de intenții bune, dar sunt sigur că nu mulți dintre ei erau conștienți că, fără să vrea, deschid o cutie a Pandorei. Pe fundul căreia vor găsi, cu toții, un an mai târziu, războiul civil și ciopârțirea țării lor.

foto Cristian Munteanu

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Tot respectul pentru articolul dv. Citesc cu mare interes,detailarea evenimentelor din țara noastră, si cu tristete ,constat , ca aveți perfecta dreptate. Tinerii aceștia frumoși si deștepți, au impresia ca acest miting la care sunt ei prezenți, vor schimba Romania si susțin democrația. Manipularea prin minciuni si pretexte, dăunează enorm . Guvernul, adevărat , a greșit. Președintele tării, speculează aceste greșeli, si are un comportament neconstitutional , si agresiv împotriva Guvernului, si bine-nțeles , a romanilor care au votat. Nu are sens sa amintesc, ca de fapt domnia sa, trebuia sa fie un mediator, sa aplaneze derapajele prin dialog, între societate si instituțiile de Stat.. Dl Iohanis, are o doza de răutate , pe care nu poate sa o controleze,si încearcă sa instige partidele si simpatizanții , domniei sale , împotriva partidelor de guvernământ ,si a populației, care nu este de aceiași parte a baricadei..

  2. De asa oameni are nevoie aceasta tara.Cel mai mult imi pare rau ca nu avem nici o televiziune corecta se vede cine tine cu cine tine dar uni prea tine neaparat sa ne dezbine ma refer aici la Realitatea .

  3. Ma bucur ca mai sint oameni care gindesc …da ..sint total de acord cu analiza făcută( mai ales cînd poți face o paralela “live”).. Cam ciudata coincidenta …stiu ca mereu am fost singuri ..stiu ca suntem extrem de importanți in zona …dar mai stiu ca suntem (am fost si vom fi) terenul de joaca ptr copii mai mari …ca i mai frumos sa te joci cu noroi in curtea altuia decit la tine n curte …păcat …Patriotul care spune ca i aparținem ( romanii mei) ar fi trebuit de mult sa caute pacea ..dezbaterea ..nu ura si dezbinarea noastră …greșeli sint in ambele tabere …dar si buna voința de pace si înțelegere trebuie sa fie la fel …ambele tabere trebuie sa vadă ca suntem încercuiți de hiene si ca trebuie sa stam spate n spate ptr ca nu ne va ajuta nimeni …păcat ….păcat de noi…sau poate nu ..??? Omori un om in ziua de Crăciun ( ca si cadou poporului) …si vrei sa ti meargă bine !!!??? Pacat

  4. analiza corecta radu. sunt de acord cu ea. vreau sa semnalez ca in timp ce toata lumea “este cu ochii pe guvern” trece aproape noeobservata o actiune care pune grav in pericol tocmai statul de drept pe care toti il apara. procurorii se apuca sa ancheteze actul guvernamental. in tabara care sustine statul de drept vestea este primita cu urale si satisface cerinta pietei “DNA sa vina sa va ia!” abia acum si acest lucru ar trebui sa uneasca clasa politica pentru ca altfel procurorii vor ancheta de acum inainte activitatea de legiferare indiferent cine va fi la guvernare. separatia puterilor statului (premisa a statului de drept) va fi blurata si cei care astazi jubileaza bolnav la zanganitul de catuse vor descoperi ca au gresit. va fi deja prea tarziu. in fata casei a oprit duba. ia pe cine au stabilit procurorii. fara exceptie. degeaba o sa ii spui ca tu ai fost in Piata Victoriei si ai manifestat pentru statul de drept 10 zile. nu conteaza. procurorul a decis sa mergi la puscarie.

  5. salut , treaba cu ordonanta de urgenta este cu dus si intors , s-au eliminat niste pasi , cel al votului in parlament ( ei sunt cei care au votat legea vieti , cu postere pe toate masinile ) si pasul acela cand trebuie sa semneze presedintele ( aici sunt alte nelamuriri ale mele ) , simplificand treaba , iar in rest am aceeasi parere cu cele scrise in articol

   1. da, asa e.
    totusi mie nimeni nu-mi explica de ce, desi au o istorica majoritate in parlament, nu au mers cu legea in parlamentpentru dezbatere; s-a dovedit ca urgenta nu era asa mare pt o oug. in plus, nu ar mai fi existat atat de multe greseli in redactare (cine o fi facut-o, chiar secretara?)