cinismul prezidenţial

Ştiam, şi cred că nu mai e un secret pentru nimeni, că Băsescu e… Şi aici completaţi voi caracterizările care vă vin în minte. Eu aş pune lipsit de scrupule şi de responsabilitate, grobian, mincinos, duplicitar şi inconsecvent. Dar, deşi îl bănuiam şi de cinism, nu l-am văzut niciodată manifestându-l deschis. A fost nevoie de 10 ani în care o parte a românilor să-l păstreze în fruntea ţării, pentru ca el să-şi permită libertatea de a face mişto de toţi cei care l-au votat în 2004.

Aflat la CSM cu alte treburi (să arate că, în continuare, el e jupânul justiţiei din România), s-a amuzat când şi-a amintit cam cum i-a păcălit pe cei care abia aşteptau asta în 2004: “Eu am mai făcut o urare românilor, ”să trăiți bine”, iar ei au înțeles că le-am promis asta.” Adică naivilor care sunteţi voi proşti, dacă atât v-a dus mintea, să fiţi sănătoşi, doar nu era el să vă rănească sentimentele, spunându-vă în faţă că n-aţi fost în stare să pricepeţi ce-a vrut el să zică!

Cu alte cuvinte, a făcut pipi cu boltă (aşa cum s-ar exprima eufemistic locuitorii din zonele cu care cadrează cel mai mult atitudinea locatarului de la Cotroceni) pe toţi cei care au crezut în promisiunile lui electorale şi în modul agresiv-justiţiar în care le-a făcut.

Poate că m-aş fi bucurat că susnumiţii au parte de acest duş tardiv. Deşi sunt convins că vor fi rămânând câţiva care vor spune că e vorba, de fapt, de o ploaie prezidenţial-providenţial-binefăcătoare, ce le va ajuta încrederea în judecata proprie să crească şi mai mare şi să rodească şi mai dramatic pe viitor. De aceştia nu-mi pare rău, dar de naivitatea celorlalţi aş râde. Doar că, din păcate, stropi din jetul acid au căzut peste toată România, otrăvind şi vieţile milioanelor de români care nu l-au votat niciodată pe TB. Şi care se trezesc acum, după un deceniu, cu o ţară pustiită şi o societate în colaps: neîncredere totală în justiţie, lipsă cronică de autoritate a instituţiilor statului, conflicte acute ilogice între componente ale comunităţii, deznădejde şi resemnare în faţa “blestemului” de a se naşte pe acest pământ.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
  •  

    Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

    Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


    Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

    [fbcomments]

    Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


    1. Va respect pentru activitatea de jurnalist si pentru articolele de bun simt pe care le publicati, dar pentru acesta nu este cazul.
      Nu inteleg cum de in tara asta intoarsa pe toate partile de neo-comunisti, dvs. considerati ca Basescu este un blestem. As rade daca n-ar fi de plans. Eu l-am votat pe Basescu si as vota din nou cu el daca cealalta varianta ar fi Ponta, Voiculescu sau..cum il cheama.. asa, Antonescu.
      Basescu este cel mai bun presedinte pe care l-a avut tara asta. Iar daca pe dvs va reprezinta cei pe care i-am numit mai sus, va compatimesc.
      Si analiza pe text: “stropi de jet acid”? “pipi cu bolta”? “aşa cum s-ar exprima eufemistic locuitorii din zonele cu care cadrează cel mai mult atitudinea locatarului de la Cotroceni”. Dar de ce jigniti, stimate domn? Presupun ca, mai intai de toate, nu sunteti decat un om obisnuit.
      Va salut.

      1. V-as raspunde, dar eu credeam ca e clar ca nu ma adresez credinciosilor de rit basist, acestia fiind, prin definitie, impermeabili la orice argument. Zeul lor este perfect, asa cum trebuie sa fie orice zeu.

        1. Este prima data cand intru pe site-ul dvs. V-am mai vazut postarile pe Facebook, dar nu mai mult de atat. Eu sunt apolitica prin natura, nici unii din cei aflati la putere nu ma determina nici macar sa dau sonorul mai tare la tv. Dar atitudinea dvs ce rezida din acest articol si din comentarii are acelasi iz de “pontism”: Basescu e de vina. Mi-e atat de sila cand aud fraza asta… Este o scuza stupida pentru o natiune care merge doar in jos, in speranta ca va atinge odata minimul, pentru a incepe sa “creasca”. Suntem un popor care n-am ucis conducatorii in zilele de Craciun, cum am putea crede ca ne-am dezvoltat in timp macar un minim de decenta in legatura cu acest subiect?

          1. In gura unei “apolitice”, sintagma “pontism” suna intr-un mare fel.
            Iar faptul ca n-ati inteles ce-am scris eu in text demonstreaza ca simpatiile politice obtureaza canalele logice.

        2. Credeam ca sunteti in stare de un raspuns inteligent. M-am inselat. Dintre noi doi, dvs aveti “ochelari de cal”.
          O zi buna!

          1. cand dupa 10 ani in care tara a fost distrusa, poporul umilit, batjocorit, indemnat la emigrare, etc cineva e capabil sa spuna ca responsabilul pt toate astea e cel mai bun presedinte, acel cineva nu are dreptul sa puna la indoiala inteligenta altor persoane. acel cineva ar trebui sa consulte un psihiatru mai degraba…

    2. E o certitudine tot ce scrie acest ziarist.Cu naivitate,…. am crezut in ceea ce a spus si a promis Basescu si a lui basisti….si am ramas cu un gust tare amar,cind am vazut ca s-a folosit de voturile noastre, a celor prosti,ca nu pot sa zic altfel.Ne-a taiat pensiile ,salariile,a inchis scoli si spitale ,asta doar la noi, omul de rind ,ca, EI mai marii, mincau carne de vita platita in mii de euro kg,mergeau si merg in masini scumpe,si-au facut tunuri in bugetul statului de sute de mii de euro.Acum ar trebuii sa strigam in gura mare “UNDE ESTI TU TEPES DOAMNE!”si asa ar disparea toata clica asta de hoti ,de spagari,de inginfati ,de inselatori .

    3. Asta-i bună … pentru cine crede ca Basescu n-a fost comunist îl rog să-şi amintească faptul că a fost comandant de navă . Chiar credeţi că putea fi fără a fi un comunist ( mai mult sau mai puţin convins ) ? !!!
      Pe mama mea nu au lăsat-o comuniştii să facă haine până nu a intrat în partid . Cum apa în 1970 ne-a luat tot ( casă , alimente , haine , oale … ) mama a fot nevoită să se inscrie în PCR , a plătit leul lunar , n-a fost în funcţii importante . Eu nu cred ca tovăşul Băsescu nu a cotizat la PCR , nu i-am studiat CV-ul dar nu pot crede aşa ceva . Şi până la urmă nu cred că ar fi chiar o ruşine faptul că ai fost sau nu comunist deoarece în urma comuniştilor au rămas multe fabrici , blocuri …
      Ce rămâne în urma regimulul Băsescu ? 25 % la salarii , pensii , şcoli şi spitale închise şi lista rămâne deschisă .
      Poate că nu e relevant însă până şi eu a trebuit să-mi schimb locul de muncă . Deoarece nu am făcut politică oamenii lui Băsescu m-au dat la o parte !

    4. In 2004, era Bas contra lui Nas.
      Nu cred ca e mister de ce a fost ales in 2004. Am pus stampila impotriva ‘UTC-istului de alaltaieri’.

      Acum, nu mai am cu cine sa votez.

      Da, corect, a otravit vietile a milione de r[r]omani, de acord, insa nici acum nu regret ca l-am votat acum 10 ani. Trebuia sa fiu ori un dobitoc degenerat ori un taran/pauper care se multumeste cu plasa care avea ulei, orez, faina…

      Atata vreme cat socialistii sunt pe locul doi in R[r]omania, nu as vota cu ei niciodata.
      Pana la urma… “te-ai nascut comunist, vei muri comunist”.

      1. In 2004 nu am votat cu Nastase din simpatie , am votat in turul doi din ratiune , am preferat un ingamfat unei jigodii , e o chestie de apreciere a unor oameni ………Din pacate viitorul mi-a confirmat ca nu am gresit !

        1. Si aproppo …….In legatura cu postarea partenerului meu de dialog…….Basescu nu a fost comunist !…Normal ca nu , a venit pe un cal alb , imaculat , de pe Sfantul Munte Athos in viata politica

      2. Rila, esti aprins rau! Hai, ca merge si o plasa cu malai, doar faci o mamaliga. Am refuzat un candidat cu plasa si acum imi pare rau, trebuia sa-i vars faina in cap.

    5. Urmaresc cu placere blogul pentru ca ma regasesc in multe opinii din cele pe care le expuneti aici.
      Insa in materia lui Basescu cred ca va inselati. Ati spus ca este inconsecvent si lipsit de reponsabilitate.
      Eu cred ca este exact invers fata de ceea ce credeti. Este singurul politician care a avut curajul sa isi asume faptele rele. Este cel in mandatul caruia politicienii sunt condamnati penru coruptie si aruncati in inchisori.
      In calitatea dvs de ziarist cred ca ar trebui sa puteti discerne intre vorbe si fapte cu obiectivitate.

      1. S-o luam pe rand.
        Ca este inconsecvent se sustine prin nenumarate exemple, de care basistii se fac ca uita. Mentionez doar pe cel cu criza economica din 2009-2010. Dupa ce afirmase ritos in fata ziaristilor ca Romania nu e amenintata de criza economica mondiala de care se vorbea de ceva timp, brusc, la cateva zile dupa aceea anunta la fel de ritos ca din cauza crizei sunt necesare sacrificiile poporului, prin diminuarea salariilor si pensiilor.
        Ca a fost singurul politician care a avut curaj sa-si asume faptele rele – asa o fi, dar de fiecare data le-a prezentat ca fiind bune, vezi doamne, ca asa trebuia procedat, altfel ar fi fost mult mai rau. Curajul lui se numeste tupeu si este specific unei anumite categorii de oameni, care au primit la noi denumirea generica de “cocalari”.
        Sunt de acord si cu asertiunea ca “in mandatul lui politicienii sunt condamnati pentru coruptie si aruncati in inchisori”, cu precizarea “politicienii care sunt adversarii lui”.
        Discernamantul ziaristului si omului Radu Herjeu sunt impecabile, pot spune ca bunul sau simt si moderatia sunt exemple pentru oricine, daca intr-adevar urmaresti blogul sau nu se poate sa nu observi asta.

      2. Are mare dreptate autorul articolului din ziar. D-tra nu stiti sa cititi oamenii si va spun asta cu cea mai mare convingere-atentie in viata la oamenii care ii alegeti in colaborare. Eu am avut aceasta impresie despre Basescu de la a doua aparitie pe ecran. Principiu lui este sa-si apropie oamenii ca sa le castige increderea iar dupa ce s-a servit de ei sa-i injunghie pe la spate (metaforic vorbind ). Nu l-am votat niciodata, pe mine nu ma poate pacali acest om (daca se poate numi om !). Sunt apolitic dar nici cu riscul vietii nu asi putea fi basist.