Suntem o țară de silvicultori isterici

ciotPentru că trăiesc mai ales din comenzile primite de la prieteni și alte relații din agenții de publicitate și de alt soi ca să vândă fanilor filme, cafea, bere, chipsuri, țoale, excursii și, desigur, candidați la președinție sau primărie, mulți dintre bloagării de succes din România au senzația că se și pricep. La orice. Politică, economie, industrie, minerit, mediu, transporturi, guvernarea unei țări, administrație locală etc.  Așa că, atunci când nu postează poze cu cadouașele primite de la nu știu ce firmă de șampoane sau ciocolată, sunt juriști, ecologiști, spcialiști în business și democrație, legislație și anticorupție. Mai nou sunt și silvicultori. Știu ei sigur că mulți dintre pomii tăiați mai deunăzi pe Kiseleff erau sănătoși tun, fiind vorba, de fapt, de o acțiune malefică a noului primar al capitalei.

Teoria a fost preluată și transformată în semnal  de alarmă de istericii de serviciu pe net. Știți voi, cei care înghit orice și urlă cât îi ține tastatura că comuniștii, plagiatul, frauda, corupția ucide, hoții, marțea neagră, vinerea bleu etc. Au apărut imediat și pozele cu cioatele rămase în urma ”ticăloșilor” care distrug plămânul orașului. Cum de ce? Ca să se îmbogățească Firea și ai ei, plantând copaci noi. S-au făcut auzite chemările la luptă: Acum, să ieșim, să ne punem piepturile goale în fața drujbelor criminale, să manifestăm, să mărșăluim, s-o dăm jos pe primăriță, așa vă trebuie dacă n-ați votat cu ”ăia buni”!

Un megainteligent notoriu a mers mai departe. A descoperit o conspirație machiavelică a Gabrielei Firea, care l-a numit pe viceprimarul porno (primarul nu-și numește adjuncții, ei sunt votați de consiliul local) special ca să deturneze atenția opiniei publice de la genocidul verde!

Eu habar n-am dacă toți arborii doborâți erau putrezi. Municipalitatea așa spune, în urma unei evaluări. E posibil să fi fost și câțiva tăiați din exces de zel sau ”profesionalism”. mioritic Dar știu sigur că eu nu sunt silvicultor sau botanist. Și n-am cum să evaluez, uitându-mă la niște lemne, starea de sănătate a organismului din care provin. Sigur, mi-aș dori să văd niște explicații ale specialiștilor care au girat acțiunea, și abia apoi să decid dacă e cazul să mă dau cu curul de pământ că vine apocalipsa!

Până atunci, propun ca gestionarea treburilor curente ale orașului (și ale țării, de ce nu?) să fie făcută prin consultarea celor două adunări experte în orice: cea a bloagărilor și cea a vedetelor civice de facebook.  Astfel, compoziția asfaltului pentru acoperirea unei gropi să fie agreată de primii. Oportunitatea acțiunii să fie stabilită de ceilalți. Instalarea unui semafor să fie făcută prin referendum pe net. Ruta unei piste de biciclete să fie aprobată de jumătate plus unu din primii 10 din Zelist. Iar pusul unui bec pentru luminarea statuii lui Mihai Viteazul… ei bine, să fie decis doar dacă inițiativa primește 100.000 de likeuri pe paginile personale ale liderilor din social media!

PS. Imaginați-vă un scenariu negru: București, iulie, seară, furtună puternică. Un copac de pe Kiseleff se prăbușește peste o mașină în care sunt mama și cei doi copii ai ei, de 3 și 6 ani. Se grăbeau să ajungă acasă. Mor toți trei. Știți cum ar fi sunat postările de pe facebook, nu-i așa? Credeți că revoltații de serviciu s-ar fi pus de acord în ce piață să se ridice ghilotina pentru cei vinovați?

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
  •  

    Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

    Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


    Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

    [fbcomments]

    Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


    1. Poate e corect ce scrii, dar cred că trebuie să ai în vedere că opinia ta poate fii folosită ușor de către “contra-revolutionari”, mai ales în următoare. Dacă vei considera necesar, vis-a-vis de relația arbore vs. specialist din primărie, caută pe net să afli povestea teilor din Iași și mai ales cum au pierdut meciul cu salcâmul japonez. Evaluatori de top au pierdut nopți la rând… Prin cluburi.

      1. Din cate stiu, la Iasi a fost o decizie de oridn “estetic”. Cineva a decis ca teii nu permiteau admirarea cladirilor de pe margine. Si eu nu dau credi 100% specialistilor, dar sigur nu dau credit istericilor de pe net. Trebuie sa existe un sistem de referinta, in guvernare, marcro sau micro, nu poti lasa lucrurile chiar la discretia tuturor.