seară de film

E timpul pentru o premieră pe blog. Astăzi nu vă voi recomanda un film, ci 3. De fapt, o mini-serie, cu 3 episoade, a câte 90 de minute fiecare. O producţie germană despre al doilea război mondial. Ei bine, da, cele mai multe filme sau seriale pe această temă erau făcute de învingători, americani, britanici sau ruşi sau de victimele nazismului. Pentru mine e pentru prima dată când văd dramele cumplitei conflagraţii prin ochii nemţilor. Care, credeţi-mă, nu se menajează deloc. Dimpotrivă, surprinzător, poate, serialul aruncă o privire obiectivă şi echilibrată asupra vieţii a cinci prieteni care-şi văd existenţele date peste cap de război.

Slăbiciunile, superficialităţile, laşităţile, fricile, trădările care au făcut posibilă, la alt nivel, desigur, tragedia mondială. Dar şi curajul, sentimentele, onestitatea, corectitudinea unora care au rămas oameni, chiar dacă lumea se prăbuşea în jurul lor. Eu cred că nicio istorie a acelor vremuri nu e completă şi nici înţelegerea a “cum a fost posibil” nu poate fi profundă, fără să ştim cum a ajuns un popor ca cel german să fie târât în nebunia hitleristă. Serialul încearcă să dea câteva răspunsuri. Folosindu-se de o poveste interesantă şi personaje bine conturate, de al căror destin te trezeşti, fără să-ţi dai seama, interesat. Căutaţi-l şi priviţi-l. Probabil, televiziunile româneşti nu vor înlocui prea curând suleymanul cu astfel de producţii de calitate.

Unsere Mütter, unsere Väter (2013)

Iată şi trailerul. Desigur, dacă nu ştiţi germana, n-o să pricepeţi vorbele. Dar îl postez ca să vă faceţi o idee despre calitatea artistică a seriei. Care este extrem de bună.


***

Te invit să vezi toate recomandările mele făcute aici.

Categorii: filme
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular: