Facem cum facem şi vorbim iarăşi despre suspendarea locatarului de la Cotroceni. Aşa cum se aşteptau şi iniţiatorii, ideea a început deja să facă valuri şi să împingă în plan secund orice altă temă actuală sau previzibilă în apropiata campanie prezidenţială. Unora li se pare o obsesie găunoasă a “fanilor” Antenei 3. Altora, un demers inutil acum, cu 3 luni înainte ca TB să-şi termine mandatul. Cei mai mulţi l-ar putea considera, însă, un gest reparatoriu pentru umilinţa de acum doi ani, când votul lor a fost aruncat la coş, nu înainte de a fi înfieraţi zgomotos ca participanţi la o lovitură de stat. Pentru mult mai puţini, va fi un act simbolic necesar nu doar pentru cel vizat, ci şi oricui i-ar mai trece prin cap să “traducă”, în maniera google, Constituţia ţării.
Ca să fim sinceri, ea e, înainte de toate, o pură şi nu foarte elaborată strategie electorală. Cu nimic diferită faţă de cea aplicată de TB în 2009, când a inventat un referendum pe tema parlamentului unicameral doar pentru a obţine un avantaj în alegerile prezidenţiale. Evident că aceia care vor înfiera “găselniţa” puterii actuale, acum 5 ani ridicau în slăvi aceeaşi manevră, căreia, desigur, nu-i găseau nici cea mai mică intenţie manipulatorie.
Ca să nu intru în polemici inutile, n-o să abordez aici legitimitatea demersului sau fundamentul său constituţional. Ca şi în 2012, unii zic că da, alţii zic că ba, în tradiţia noastră mioritică, în care legile sunt nişte eseuri poetice, din care fiecare înţelege ce vrea şi ce poate din tot ce-a vrut să spună autorul. O să mă rezum la a vedea cine câştigă şi cine pierde, dacă procesul demarat de Tăriceanu continuă. Chiar dacă nu e dus la bun sfârşit.
Cine câştigă:
– Tăriceanu, care, privat de un partid puternic, a găsit un cal electoral cu mulţi simpatizanţi în rândul spectatorilor, care să-l poarte, dacă nu spre victorie, măcar spre un rezultat în alegeri care să-i permită recucerirea PNL-ului şi, poate, ocuparea poziţiei de premier.
– Victor Ponta, care va transforma orice dezbatere din campanie într-o evaluare a poziţionării adversarilor vizavi de TB. În loc să fie ţinta evidentă a tuturor contracandidaţilor săi (datorită, în primul rând, avantajului pe care îl are ca premier şi ca favorit în alegeri), va muta ostilităţile în curtea altcuiva şi, mai mult, îi va obliga pe toţi ceilalţi să facă la fel.
– Elena Udrea, care se va putea pune în fruntea cruciadei de apărare a mentorului ei, poziţie de care a fost văduvită în urmă cu doi ani. Ea va capitaliza toate energiile renăscute de atacarea lui TB şi va atrage voturile fanilor acestuia care se vor îndepărta de probabila indecizie în chestiune a celuilalt candidat al “dreptei”, Iohannis. Pentru că, după cum s-a văzut, “programul” Duduii se rezumă la identificarea ei ca “urmaşă a lui Traian”, introducerea acestuia în campanie o va legitima ca mâna lui dreaptă politică.
Cine pierde:
– Iohannis, care va fi obligat să tranşeze disputele legate de relaţia sa cu TB şi să răspundă clar acuzaţiei că ar fi, într-o măsură mai mică sau mai mare, un candidat convenabil acestuia. După ce a criticat referendumul de acum doi ani, o poziţie incertă îi va aduce hemoragii de voturi atât spre Ponta cât şi spre Udrea. Spre primul se vor îndrepta cei care nu-l plac pe premier, dar îl antipatizează pe băsescu. Spre ea se vor duce cei care n-o simpatizează, dar îl admiră pe cel care a inventat-o.
– Monica Macovei, care cu greu ar putea fi avantajată de amintirea scenei penibile cu fluturatul isteric al steagului pe geamul de la baie, în noaptea “victoriei” .
Şi, dacă iniţiativa se va încheia cu demitere, TB va fi marele perdant. Nu doar că va fi o penibilă ieşire din scenă a unuia care s-a crezut purtătorul misiei mesianice de salvare a românilor, nu doar că îi va îngropa definitiv orice tentativă de a mai influenţa politica autohtonă, dar cred că îl va priva şi de atât de vânturatele pe surse poziţii internaţionale care să-i asigure imunitatea, extrem de necesară după părăsirea Cotrocenilor. Şi, cel mai important, va fi umilit, ceea ce, pentru un “animal” politic aşa cum a fost el mereu considerat, e o pedeapsă mai mare decât trimiterea după gratii.
Prostii nu are nici o importanta cine castiga, important e:
sa se terminne odata cu:
1. asa zis-a imunitate pe care astia ar fi in stare sa i-o prelungeasca pe viata
2. tooate privilegiile pe care si le-a luat deja inainte de a i se fi terminat mandatul
3. dreptul de a se ranji si hahai cu aer doct la poporul pe care la praduit impreuna cu gasca lui de smenari
Corect,sa terminam odata cu hahaitorul asta penibil si ordinar.Si-a batut joc de tara asta si de oamenii din ea.Auzi,sa aiba privilegii si imunitate !!! La parnaie poate sa aiba privilegii.Abia astept sa il vad umilit de popor si apoi bagat la racoare si sa plateasca el si toata familia lui pentru cat a furat din tara asta,securistu’ lu’ peste.
De acord, grosso modo, cu discursul tău.
Însă, ce mă interesează pe mine foarte mult sunt aliniatele 1 și 6 (primul și ultimul).
Acest pesonaj malefic merită cu prisosință umilit. Deși probabil este relativ tardiv procesul și de natură a dezechilibra raporturile de șanse ale candidaților, demiterea lui Traian Băsescu, chiar așa, cu iz de placebo, ar fi de natură să liniștească sufletele a milioane și milioane de români. …
Ar fi o lecție extraordinară, atât pentru români, cât și pentru mulți europeni (cu ifose de prima donna).
Pe de altă parte, „apa de ploaie” a programelor, în cazul alegerilor prezidențiale, este un subiect de-a dreptul hilar, pentru cei care citesc cu atenție litera și spiritul constituției noastre. (Am făcut acestă precizare, fiindcă mulți acuză schimbarea centrului de greutate al confruntărilor electorale de la cursul firesc, în cazul declanșării procedurii de suspendare a actualului președinte.)
Cu cât un candidat va aduce mai multe proiecte în programul său, cu atât mai mult va trebui să-l suspectăm de necunoșterea prerogativelor constituționale ale funcției prezidențiale (și de riscul „înscăunării” unui nou violator al Constituției). …
Noi avem nevoie de un președinte care trebuie să fie în primul rând om. Nu unul care să ne semene în ceea ce avem urât în caracterul nostru, aproape fiecare, ci în ceea ce, ca aspirație, ne-am dori noi (majoritatea) să fim. Adică, moral, demn, onest, integru, cu bun simț, altruist …
O initiativa total inutila si nefundamentata. Nu cred ca ar avea vreun succes. Chiar si Ponta isi da seama ca mai marii din PSD sunt impotriva. Daca nu are alta treaba Tariceanu vrea cu orice chip sa se bage in seama si spera sa prinda un post de Prim Ministru ca remorca a lui Ponta.. Dovada sunt si ultimele sale actiuni. Ce important s-a dat la moartea lui Dinu Patriciu. O declaratie penibila (…eu impreuna cu Patriciu….) cand el a fost doar portavocea lui Patriciu. Va amintiti cand era Prim Ministru si Patriciu a facut remarca “Ia uite ai inceput si tu sa ai pareri” Mai nou si-a adaugat functia de “Candidat la Presedentie” Jenant..Nici motivele suspendarii nu sunt solid fundamentate . A luat de bune afirmatiile facute de Ponta fara sa astepte sa se confirme. Si daca nu este adevarat cine trebuie sa-si ceara scuze ? Deja Ponta are mari probleme. Dar presupunand ca reuseste sa mearga inainte cu suspendarea si in final da gres cine va raspunde de cheltuirea inutila miliardelor din banii publici ? Nu sunt fan Basescu sau basist dar nu pot sa nu observ ca toata treaba cu suspendarea este o bazaconie.
sa-l suspendam pe TB , ca sa invete mine toti care fura banii nostrii ,ca toate lumea poate fi pedepsit ,nimen nu este mai presus de lege! Pe langa aceasta ,ne a furat atat famulia lui TB cat si clanul lui , ca nu merita sa primeasca beneficiile ce ar primii daca duce pana la capat mandatul. EI ne a scurtat la pensii ,salarii bugetarilor etc ,noi ii luam inapoi prin indepartarea de pe “tron’ cu toate consecintele. JOS BASISMUL!
nu stiu cum ar fi in castig victor viorel in conditiile in care parlamentarii psd vor vota IMPOTRIVA suspendarii – tare`mi e ca o sa-i vina fix pe invers.