să i-o spuneţi lu’ mutu!

Şi spuneţi aşa, rupeţi USL-ul din cauza lui Sorin Roşca Stănescu? Asta să i-o spuneți lu’ Mutu, deși cred că nici el nu vă crede, dacă nu a prizat ceva înainte. Adică ați trecut peste povestea cu ungurii refuzaţi la guvernare, peste acordul de coabitare, peste împărțeala latifundiilor ministeriale, peste nominalizarea lui Kovesi la șefia DNA și peste câte alte momente despre care presa n-o fi aflat, şi brusc, din cauza unui guraliv neofit politic, cu o agendă personală mult prea încărcată, puneți căruța pe butuci? V-a dus prea departe? Aveţi senzaţia că toţi sacii sunt în ea şi rămân ai ăluia de se ţine mai băţos?

Mi-e greu să cred că pe premier l-au apucat brusc orgoliile și, lovit în amorul propriu de aberațiile jurnalistului devenit politician peste noapte, a decis să arunce totul la coș, cu riscul de a pierde nu doar puterea cucerită atât de greu, ci și încrederea unei bune părți a celor care l-au votat la pachet cu Antonescu. De ce-ar arunca țara în haos neguvernabil, cu perspectiva unor lungi luni de instabilitate politică, și, implicit, economică, de renegocieri şi trocuri pentru o nouă majoritate? De ce ar apela, unii sau alții, la rămășițele debusolate ale PDL-ului sau, și mai rău, la gașca lui DD, instabilă și mercantilă? De ce l-ar face pe Băsescu arbitru al luptelor subterane, oferindu-i satisfactia de a învârti iar pe degete guvernarea și pârghiile de putere?

De cealaltă parte, de ce ar trece PNL-ul în opoziție de dragul unui nou venit în partid, unul care până mai ieri, îi ținea companie lui Traian Băsescu? Chiar e dispus Crin să riște o revoltă de amploare în rândul colegilor sacrifiucați pentru SRS? Excluși de la masa cu bunătăţi, mulți dintre ei ar putea vedea în Tăriceanu o alternativă pentru rămânerea la guvernare alături de pesedişti. De ce şi-ar distruge şansele de a ajunge în scaunul de la Cotroceni, devenit inaccesibil în orice altă combinaţie politică?

Mă-ndoiesc. În schimb, sunt tentat să cred că e vorba de o tentativă de redefinire a raporturilor de putere din interiorul alianței. Sătul, probabil, de cărcotelile unor fruntași penelişti și, mai ales, de modul în care uneori uită că nu sunt în opoziție, ca să voteze împotriva executivului, presat și de unii colegi din PSD, lipsiţi de sentimentalisme şi dispuși să sacrifice alianța, dacă asta le-ar aduce (chiar şi pe termen scurt) mai multe beneficii și funcții, Ponta a ridicat tonul. A dat un semnal că, până una alta, PSD-ul e partidul cel mai puternic şi că statutul de egali acordat liberalilor implică şi o solidaritate a acestora cu social democraţii şi un efort ceva mai susţinut în atenuarea asperităţilor raporturilor din cadrul alianţei.

PS. Din păcate, Antonescu a creat premizele acutizării crizei, refuzând să-l sancţioneze pe senator. L-a forţat pe premier să apese pedala şi, poate pripit, să lanseze un ultimatum. Acum va fi mult mai greu de reparat stricăciunea. Dacă preşedintele liberal cedează, va fi considerată o dovadă de slăbiciune şi un posibil precedent periculos. Dacă nu… îl pune pe Ponta într-o poziţie ingrată, greu de gestionat. Iar deznodământul devine imprevizibil.

PPS. Dacă, totuşi, lucrurile vor degenera până la rupere, SRS va fi fost doar un pretext subţire, care nu va putea camufla mult timp adevăratele motive.

***

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. De 23 de ani tot aşteptăm democraţia, pe înţelesul omului de rând bine pentru toţi care muncesc sau au muncit şi de drept au voie la adihnă.
   Dar avem parte de contrariu, am avut la guvernare toate partidele şi toate au slujit interesului oligarhic de partid şi intereselor externe care le-au adus foloase, au avut şi tupeul să schimbe voinţa populară prin schimbarea polilor de putere din parlament. Mai nou au mărit numărul de parlamentari că nu mai aveau oamenii poziţie de influienţă, ce dacă noi am dorit micşorarea numărului acestora.
   Dreptul nu mai este drept, statul nu mai este stat de drept, hoţii sunt persoane stimabile, facem norme juridice pentru hoţi şi politruci, să poată fura cu acte în regulă, morala nu mai este morală şi toate obligă democraţia să servească oligarhiei odată la patru ani. Nu mai avem dreptul să ne manifestăm dreptul de a nu fi de acord cu cei de pe listele electorale, oricum ai vota sau oricâţi ar vota, se pot duce la vot numai ei, alegerile sunt validate, ca şi în comunism, practicile sunt asemănătoare. Nu vorbesc din cărţi ci din viaţa trăită. Şi atunci dar şi acum suntem conduşi de acelaşi tip de oameni, idei puţine şi tupeu cât cuprinde.
   Cine a răspuns pentru pierderea avuţiei naţionale aşa pe nesimţite şi adăugată la conturile super mari ale marilor ,,afacerişti”?
   Vai de noi şi bine de ei cei două – trei mii de politruci de frunte.

  2. Buna dimineata,
   Un pact de coabitare cu “dusmanu”poate pana la un punct sa creeze echilibru si stabilitate,impunand reguli ce trebuie respectate de ambele parti.Daca nu poti elimina “inamicul public nr.1”,inavata sa -l tii aproape.Va stii ca e spravegheat ,totul tine de diplomatie.Individul de la Cotroceni nu mai e ce-a fost si asta e de bine.Intai incet se va vedea ca ceva se misca in tara asta.Mi-a placut mult emisiunea d-lui Mihai Gadea cu Ionut Budisteanu, vorba acestui tanar de geniu,nu-i trebuie decat un calculator restul lasa pe globalizare,e important ca se simte roman oriunde s-ar afla,asta conteaza.Invatand sa scapam de aceasta inchistare aproape seculara vom putea fii competitivi si culmea avem cu ce.

  3. USLtrebuie să rămână unit, iar tămbălăul SRS este supradimensionat datorită presei. Lideri USL, TREZIȚI-VĂ! Sunteți la conducerea unei țări și nu la un joc de grădiniță!