parlament, oglinda ţării

Că suntem o populaţie angrenată într-un proces accelerat de desalfabetizare nu e un secret decât pentru cei incapabili să silabisească titlurile tembele din tabloide. Că fiecare an vede diminuându-se nivelul mediu de cultură generală e cuantificabil în tabelele cu audienţe ale emisiunilor hazna din televiziunile patriei. Că tot acest regres spiritual se reflectă în lipsa de maturitate a populaţiei, în superficialitatea ei, în incapacitatea de a mai asimila şi promova valori, de a discerne, de a înţelege, de a gândi independent de influenţele mediatice, iese la suprafaţă la fiecare rundă de alegeri sau la fiecare dezbatere publică a vreunui subiect controversat.

O posibilă explicaţie a acestui fenomen care pare să nu îngrijoreze prea multă lume şi sigur nu pe cei implicaţi în el, este abandonul şcolar din ţara noastră. Potrivit Comisiei Europene, anul trecut, acesta a fost de 17,4%, faţă de media europeană de 12,8%. Sigur, stăm mai bine ca Spania, care are o rată de 24,9%, ceea ce poate explica de ce mulţi muncitori de la noi sunt preferaţi acolo la culesul de căpşuni. În acelaşi timp, România înregistrează cel mai mic procent de absolvenţi de facultate, după Italia: 21,8%. Ceea ce, sincer, ar trebui diminuat mult, ţinând cont de modul în care universităţile private au scos licenţiaţi pe bandă rulantă!

Dar nici această realitate nu e cauza primordială a halului în care arată societatea noastră de azi. E doar un efect al altor tare care s-au accentuat cronic în ultimii 23 de ani. Una dintre ele a făcut posibilă ajungerea în Parlament a acestui… personaj. Urmăriţi-l şi comentăm după aceea.

V-aţi amuzat? Nu trebuia! :) Nenea ăsta vă poate schimba vieţile cu puterea votului său, dată de inconştienţa unor electori. Păi, la aşa exemplu de succes în viaţă, cui îi mai trebuie şcoală? La ce bun să-ţi pierzi cei mai frumoşi ani în bănci, citind şi scriind tot felul de compuneri, când calea spre high society (pentru cei care nu ştiu să cânte manele sau nu ajung să-şi arate chiloţii la televizor) merge prin altă parte? Cu asemenea modele, mă mir că se mai duce cineva la şcoală.

Ia uite ce zice Vasile Nistor, proaspătul lui şef din PC, partid în care deputatul a migrat imediat după alegeri: “Trebuie să recunosc că pentru noi nu contează din ce segment al populaţiei fac parte: mai puţini inteligenţi, foarte inteligenţi, mai puţini hoţi, foarte hoţi, deci, din electoratul român”. Cu alte cuvinte, nu vă plângeţi, Parlamentu-i oglinda ţării. Aşa-i, deşi n-ar trebui să fie. Că nu ăsta e rolul lui…

***

Ţi-a plăcut? Dă-l mai departe, folosind butoanele de mai jos. Şi te poţi înscrie la newsletter (în meniul din dreapta), dacă vrei să afli primul ce am mai postat pe blog.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Santem de rasul curcilor , batjocura europei , cu asemenea alesi vom fi ………………………….

  2. Vina nu e a lor, ca vor sa ajunga la un loc caldut si cu banut, ca vor sa mai faca de-o chifla in plus….vina e a unora dintre noi, destul de multi, care, la alegeri de oricare fel, ne se uita la individul care candideaza, ci voteaza cu partidul care i-a agatat sacosa de clanta usii….Asa ca, daca ne uitam la clanta, iacata ca luam clanta…..Zicea cineva ca astia sunt exponentii populatiei romaniei….gresit…fripturistii astia sunt slugile oamenilor “destepti” care conduc Romania, oricum ar fi si orine ar avea puterea, astia sunt cateii care latra si aduc foloase “partidului”. Dar stiti ce e mai de plans decat “spalatul de varza” al “marelui om de stat” pe care tocmai l-am ascultat? De plans e ca, oamenii formatori de opinii, ziaristi, realizatori de emisiuni, care stiu prea bine despre asemenea specimene, ca doar ei le-au facut campanii electorale, vin acum si ni-i arata, ii arunca pe “sticla”, ne fac sa ne dam palme si ne mai fac de ras si “pe afara”, ca doar emisiunilor sunt tari si se vad si prin alte tari! Una peste alta, sa ne fie rusine ca, atunci cand trebuie sa ne programam viitorul, cautand solutii si analizand oamenii care ar fi buni sa ne reprezinte, stam acasa si asteptam punga…..Ne trezim doar cand e “tardiv de tarziu” si facem polemici pe la TV si pe site-uri despre causes….. In rest, toate bune!

  3. Cine a facut bani in mod cinstit, dupa `90, munceste din greu astazi ca sa-si pastreze afacerea viabila, nu are timp de politica si nu-si permite sa arunce banii castigati cu multe sacrificii, in campanii electorale. Cine a castigat din invarteli si furtisaguri, isi joaca banii ca la ruleta avand ca miza venituri mai mari din afaceri mai dubioase si mai oneroase. Problema este, de fat, calitatea celor care candideaza. Sunt prea putini cei care au principii morale si competente profesionale si bani sa -i “investeasca” in campanii, fara sa doreasca a-i recupera ulterior. Ar insemna sa aiba prea multa dragoste de tara, sa fie calauziti de idealuiri si constransi de principii. Din pacate aceste notiuni, devin din ce in ce mai golite de continut si singurul argument care conteaza este BANUL. Cand ne intoarcem fata de la Dumnezeu si ne lasam calauziti de ochiul diavolului, avem ceea ce avem. Prea trist si din pacate prea adevarat.

  4. Sunt de acord ca au ajuns in Parlament si oameni slab pregatiti,cu putina scoala,cu preocupari limitate si de multe ori legate de a obtine averi.Sa nu uitam insa ca acestia au fost sustinuti,propusi de catre partidele politice si votati de oameni,sau unii intrati pe usa din dos,la redistribuire,datorita unei legi electorale cu multe carente…Dar nu acestia sunt majoritatea si sa nu uitam ca Parlamentul reprezinta instanta democratica suprema a tarii.Sunt multi,intre care si si TB ,care vor sa discrediteze institutia parlamentara,sa o reduca la o singura camera,pentru a fi mai usor de manipulat,deinfluentat.Este normal sa ne intereseze pe toti calitatea parlamentarilor dar sa nu luptam pentru discreditarea parlamentului.Unii abia asteapta sa cadem in aceasta capcana.

  5. Da, am ras , pentruca in fata unui asemenea imbecil om normal nu poate avea alta reactie. Rasul insa era amar, amar de tot cu atat mai mult cu cat, intotdeauna am considerat si am convingerea ca si Parlamentul, ca orice alta institutie publica – inclusiv presedintele – sunt oglinda perfecta a natiei ca doar nu de pe Marte au fost catapultati acesti indivizi !?! ei se trag din randul populatiei si , pe cale de consecinta , reprezinta caracteristicile sale. Putina istorie …
   O pleiada numita in scoala comunista ” monstruoasa coalitie ” a inteles ca e nevoie de o shimbare radicala si a adus un rege neamt, care sa faca ordine intre romani. Ei au si reusit o vreme , noi avand parlamentari de talia unui Iorga, Madgea ru, Goga ,etc …
   A venit comunismul , i-a adus pe toti marlanii la functii de conducere si … dupa 45 de ani, in care nu puteau face tot ce voiau , doar ce li se dicta de sus ……
   Majoritatea lor , eliberati de constrangerile comuniste , si-au fabricat locuri caldute si banoase cu sprijinul ignorantei si prostiei celor care i-am votat , iar acum , vorba romanului , isi dau in petec sau , altfel spus , iese la iveala adevarata lor valoare . Si atunci de unde parlamentari, cand de fapt noi suntem plini de … ” marlamentari ” !?!