părinţii n-au niciodată nicio vină

S-au îngălbenit iar ecranele, s-au risipit iar tone de cuvinte, s-a bătut iar apa-n piuă. O fată de 15 ani a plecat de acasă ca să se călugărească. Părinţii sunt disperaţi, Facebook-ul ia foc, forţele statului intră în alertă. Adolescenta e găsită după 4 zile, într-un tren, venea frumuşel acasă. După tam-tam-ul iniţial, încet, încet, tabloidele şi analiştii lor se vor plictisi. În fond, n-a violat-o sau n-a omorât-o nimeni, n-a dat foc la casă. După ce se va stoarce şi ultima picătură de senzaţionalism, iar ultimele întrebări de genul “a făcut sau nu pipi între Suceava şi Fălticeni” vor fi fost puse cu litere de-o şchioapă, povestea va intra în uitare. Nu va exista nicio dezbatere serioasă despre circumstanţe şi motive, despre rolurile cam confuze pe care au ajuns să le aibă în societatea noastră familia, şcoala şi biserica.

Eu, unul, n-aş discuta foarte mult despre atitudinea duhovnicului, căruia i s-a părut firesc să nu atenţioneze părinţii că pasiunea pupilei sale pentru religie depăşeşte niţel stadiul făcutului crucii în dreptul bisericilor şi asezonării fiecărei propoziţii cu un “doamne-ajută!”. Nici despre cea a unui stareţ care primeşte într-o mănăstire de călugări o minoră neînsoţită de adulţi. Nici despre faptul că acelaşi servitor al domnului a minţit poliţiştii care întrebaseră de fată. Teoretic, oamenii aceştia au un şef care ar trebui să le evalueze performanţele umane şi să mai pună nişte trepte în scările lor de valori. Nu m-aş opri prea mult nici la noua imbecilitate a lui becali, care nu s-a putut abţine să nu ridice în slăvi gestul copilei şi să-i laude pe părinţii care au crescut aşa mândră mireasă a lui Hristos! Ăsta n-are niciun şef, ci doar pusee halucinante.

În schimb, mi-aş dori să se vorbească mai mult despre părinţi. Tatăl spune că habar n-avea că fata avea duhovnic, mama, în schimb, ştia şi-o încuraja. Evident, la televizor a afirmat că n-avea nici cea mai mică idee că religiozitatea fiică-sii luase o asemenea amploare. Asta în timp ce colegele acesteia spun că ştia toată lumea, încă din şcoala generală, cât de evlavioasă era Iulia. Ea a fugit singură de acasă, n-a răpit-o nimeni din faţa blocului, şi, totuşi, părinţii erau aşa de miraţi, de parcă le-ar fi spus cineva că fata lor nu e fata lor, ci o extraterestră care i-a furat corpul. Ca orice părinţi moderni şi iubitori, i-au luat smartphone de fiţe, dar n-au ştiut să descopere ce gol imens ascunde în suflet, de a avut nevoie de duhovnic la 12 ani!!! Nu i-a interesat ce citeşte sau la ce se uită la televizor, de a ajuns să vorbească despre Apocalipsă la vârsta la care colegele ei încă mai adorm cu animalele de pluş în braţe. Nu i-a preocupat că nu are prieteni, că se simte, probabil, înfiorător de singură, de a avut atâta nevoie de un amic imaginar. Nu, ei o duceau de mână la spovedanie. Erau, probabil, mulţumiţi că ceva o ţine ocupată şi cuminte, exact ca în cazul copiilor mici pe care-i laşi în faţa televizorului, să se uite liniştiţi la reclame!

Ca şi-n cazul şpăgilor la bac (sau în orice alt moment al anului şcolar), al obezităţii infantile sau al gradului ridicat de consum de alcool şi droguri printre tineri, al lipsei de educaţie şi bună-creştere, nici acum părinţii par să nu aibă vreo vină. Pentru că, nu-i aşa, e foarte greu să creşti copii. Şi adolescenţii, se ştie, sunt plini de surprize. Păi, fraţilor, dacă e aşa greu, nu vă apucaţi de meseria asta!

Categorii: timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. De ce parintii? Fata si-a vandut telefonul si bijuteriile ptr. a ajunge la manastire.De ce?Simplu fiindca stia cu cata greutate financiara o cresc parintii si daca le spunea,un refuz categoric venea din partea lor! Biserica Ortodoxa ca desprea ea vorbim nu indeamna la abandon scolar,la fuga de acasa,etc.dincontra prin spovedanie si marturisire ajungi la mantuire.De ce e importanta mantuirea?Deschideti biblia sau orice carticica bisericeasca si aflati daca curiozitatea nu are margini! Sa fii pregatit in orice clipa a vietii ptr. judecata in fata Domnului,ce va venii.Asta este calea cea dreapta ptr. enoriasii ortodoxi si cred ca si la cei catolici! ce este de condamnat?Scoala,Biserica sau parintii? Scoala este limitata si-ti indreapta pasii catre stiinta,Biserica te indeamna la apropierea catre Dumnezeu si la mantuirea sufleteasca,iar parintii la buna crestere(cei 7 ani de acasa,hranirea ta,cheltuieli cu scoala si aici sant multe de discutat…Scoala nu mai este obligatorie dar e necesara,folositoare.Dar ce facem cu Iubirea? A aproapelui tau,a lui Dumnezeu? Trebuie ea neglijata?Sau este aproape esentiala! Aici trebuie discutat si dezbatut cat mai mult!Asta este parerea mea a unui simplu om de pe acest pamant!

   1. Te invarti de trei ori intr-un loc si o data la mijloc, unde, bineinteles, e doar dzeu cu biserica si mantuirea :))

    Ori esti preot, ori evlavios pana la dzeu :))

  2. O intreaga insiruire de lucruri anormale pentru un copil, pentru o societate…Un lucru a lipsit din aceasta ecuatie: niste palme date la funduletul cui trebuia si la timpul potrivit,daca avea cine.Dar se pare ca n-a prea avut.

   1. Eu nu sunt de acord cu palmele, decat daca si le dau parintii. Copilul n-are nicio vina ca a fost educat prost. Nu el trebuie pedepsit pentru ca parintii n-au stiut ce si cum sa-i transmita.

  3. Multumesc, Radu, pentru acest articol si sper sa fie cat mai citit. Cu toate ca avem o legislatie stufoasa, ea nu prea este de ajutor societatii. Parintii Iuliei, ca si parintii lui Ionut nu au raspunderea pe care ar trebui s-o aiba, in fata legii – pentru ca de morala nici nu poate fi vorba in societatea noastra confuza in care se imbina, la paritate, rigorile evului mediu cu idei \”la moda\” adunate la repezeala si pe apucate de pe internet si din reviste colorate. In acest haos, orice plan ticalos se poate cuibari ca sa scoata pui, dar tot asa de bine ignoranta poate triumfa spre pierderea fizica sau morala a unui copil. Spre exemplu: in cazul lui Ionut si al Iuliei, ramne neclar: parintii au avut un plan sau a fost doar o mare prostie? Oricat de talentati ar fi investigatorii, daca se misca doar in limitele regulamentelor si al legilor actuale, nu vor descoperi niciodata daca a fost una sau alta. Si, prin nesolutionare justa, asemenea cazuri, in loc sa responsabilizeze parintii, vor face loc la mai multe inscenari ale caror victime vor fi dintre cei nevinovati si neajutorati, in paralel va creste in oameni sentimentul nenorocit ca \”altcineva/altceva e de vina\”. In cazul Iuliei, nu preotii in general sunt vinovati ca nu au respectat ad-literam regulamentele (ca legi despre adapostirea in manastire nu stiu sa fie), nici ca au primit copilul la spovedanie, nici ca au corespondat sau au vorbit la telefon cu fata, iar in cazul Ionut nu cainii in general sunt de vina, nici macar cainii de pe proprietatea privata nu sunt de vina. Este clar ca in fiecare caz a existat o pregatire a situatiei, pregatire a carei responsabilitate o au parintii/tutorii. Acestia sunt adevaratii responsabili iar ceilalti faptasi care au \”intervenit\” pe succesiunea faptelor au fost pusi in situatii extreme in care au actionat sub presiunea momentului conform propriei lor gandiri sau naturi.

  4. Am citit si eu articolele (cateva) aparute in presa pe aceasta tema insa sunt ceva mai “rau” si ca atare comentariile mele s-au referit la doua aspecte :
   – fata a sunat acasa si , pe baza acelui apel , “organele” au localizat-o imediat si au putut s-o aduca acasa ….. De ce n-or fi reusit mai repede aceeasi performanata cu localizarea celor prabusiti cu avionul in Apuseni !?!
   – n-am citit nicaieri vreo stire despre cuantumul sumei imputate unor parinti habotnici , care au pus politia pe drumuri degeaba , timp in care puteau face altceva , mai de folos ……

  5. Pentru ca a luat-o razna, programul meu antispam a decis sa blocheze TOATE comentariile postate in perioada 16-18 februarie. De asemenea, a blocat si toate inscrierile la newsletter. Imi pare rau si va rog sa va repostati comentariile si, eventual, sa va reinscrieti la newsletter!
   Sper ca acum s-a rezolvat problema, dar, daca vedeti ca nu va apare comentariul in cateva ore, dati-mi de stire prin intermediul formularului de la contact.
   Va multumesc!