NU e OK, Ana!

Ana Maria Brânză, vicecampioană olimpică la spadă în 2008, a fost filmată de lucrătorii de la un tabloid, ieşind beată dintr-o crâşmă, abia putându-se ţine pe picioare. În mod normal, mi-aş fi înghiţit dezamăgirea în tăcere şi aş fi evitat să-i mai urmăresc vreun duel. În fond, fiecare e liber să-şi bată joc de el şi de numele lui cum crede de cuviinţă. M-a revoltat însă cum a înţeles Tolontan să-i sară în ajutor (?), spunându-le ei şi unui număr mare de oameni care-i citesc blogul că e OK să te îmbeţi! Mai mult, că asta face din tine un om! Că, iată, are un nou motiv s-o admire pe scrimeră! Ana, ştiu că îţi sunt mult mai dragi oamenii care-ţi cântă în strună (cui nu-i sunt?), dar dă-mi voie să-ţi spun şi umila mea părere: NU e OK!

Nu, nu e OK să torni în tine alcool până nu te mai poţi ţine pe picioare. Da, ştiu, sunt sexist când spun că un bărbat beat e grotesc iar o femeie beată e respingătoare. Aşa cum nu e OK să fii fotbalist şi să vomiţi pe geamul taxiului. Nu e OK să fii sportiv şi să tragi cocaină pe nas. Nu e OK să fii gimnastă şi să te laşi pozată dezbrăcată şi învelită în drapel. Nu, nu asta face din tine un om. Şi nici o fiinţă demnă de respect şi admiraţie. Dimpotrivă. Nu faci decât să-ţi baţi joc de ceea ce ai ajuns prin multă muncă şi de ceea ce văd ceilalţi în tine, chiar dacă tu nu ţi-ai dorit, poate, asta: un model.

Eu vreau să admir şi omul, nu doar performanţele lui sportive. Vreau să-l admir pentru caracterul său, pentru personalitatea sa, pentru valorile în care crede, nu doar pentru modul în care a fost dotat genetic de natură şi pentru cum a ştiut să-şi valorifice zestrea celulară. Vreau să îmi fie un model de ambiţie, de luptă, de rigoare, de perseverenţă, de corectitudine, de decenţă. Nu vreau să-mi doresc să ajung ca el, pentru că lui îi e permis orice, pentru că, nu-i aşa, e un mare sportiv. Nu vreau ca tinerii să creadă că talentul îi scuteşte de responsabilităţi, că ţine loc de valori, că le scuză greşelile! Nu poţi avea o viaţă sportivă doar când te urci pe planşă. Sau intri în teren. Aşa cum nu poţi fi cinstit doar când se uită un poliţist la tine. Sau bun şi generos doar când îţi faci cruce în dreptul unei biserici.

Vreau să se înţeleagă bine. Nu sunt supărat pe Ana, pentru că aşteptările mlee nu sunt responsabilitatea ei. Şi nici n-o vreau pusă la stâlpul infamiei. Sunt supărat pe mine, pentru că încă mai am naivităţile mele vis a vis de legătura dintre talent şi celelalte ingrediente ale unui om. Acest text este unul născut strict din revolta faţă de inconştienţa unui lider de opinie de a spune că e în regulă ce-a făcut Ana! Da, Tolontan, toţi suntem imperfecţi şi vulnerabili. Toţi greşim, toţi ne manifestăm defectele, uneori în public! Dar asta nu înseamnă că e OK. Nu înseamnă că suntem de admirat! Nu înseamnă că poţi spune unor generaţii debusolate, cărora nimeni nu le mai transmite vreo valoare, care are mai puţine repere decât un orb surd într-o pădure, că e OK să te-mbeţi, să te droghezi, să faci sex cu străini, doar pentru că astea, nu-i aşa, fac din tine un om!

Şi ştii de ce, Ana, nu e OK pentru mine? Pentru că data viitoare când vei mai pierde o medalie, nu te voi mai aplauda lăcrimând în picioare pentru că ai luptat până la capăt, ci mă voi întreba dacă nu cumva, vor fi fiind alte motive, mai “umane”, care explică eşecul tău.

Categorii: anacronic, specimene şi mentalităţi, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Ma-ntreb cati s-au ostenit sa-nteleaga in profunzime invataturile biblice pe care le invoca aici cu dezinvoltura pentru a pune la colt un om care are o opinie ! De ex. ” cine se stie fara de pacat , sa ridice primul piatra ” a deveni tun mod curent de a ne scuza greselile , ale noastre ori ale celorlalti . Asa ne arataml lumii ” superiori ” prin ” toleranta ” . De fapt suntem mult prea ingaduitori cu noi insine si , poate , nu ne permitem sa fim exigenti cu cei cu care ne asemanam .Cam tot atata ipocrizie cat la babele care se duc la spovedit , ca apoi s=o ia de la zero ! Daca tot li s-au sters pacatele , mai pot face cateva acolo si inca cateva , si inca cateva , ca doar urmeaza iar sa mearga la popa !
   Si mai spune Mantuitorul ” nu judeca , caci cu masura cu care judeci , vei fi judecat ” Deci cine a-draznit sa spuna ” nu e ok ” s-a abatut de la un adevar fundamental ! Insa tot EL , Mantuitorul mai spune ca nu pacatosul trebuie incriminat , ci pacatul lui , caci , nu-i asa , nu vrem moartea pacatosului , ci indreptarea pacatului .
   Si , iata , vin unii dintre voi acum , sa-mi spuna ca e ok sa te-mbeti si sa mergi pe sapte carari , e ok sa te afisezi intr-o postura umilitoare si in general e ok cu orice greseala , ca doar errare humanum est !
   Daca ai gresit , constientizeaza si indreapta greseala , dar nu-mi spuneti mie ca e ok , indiferemt de cauze si motive .
   Atata toleranta ipocrita ( pentru ca de fapt ascunde autoingaduinta si doar pare ca se adreseaza altora ) e una din cauzele profunde ale degradarii societatii , cu consecinte dezastruoase in sistemul de educatie mai ales . Elevii au inteles foarte repede cum sta chestia cu toleranta fata de greseli , ca nu cumva sa fie stanjeniti in dezvoltarea lor , au inteles la fel de bine ca profesorul e doar un instrument menit sa-l slujeasca si sa nu se atinga de ” drepturile si libertatile lor ” , nelimitate desigur in mintea lor .
   Deci pur si simplu betia si autodegradarea nu sunt ok , cum naiba vreti sa cred ca e ok ?
   As mai zice ca nu e niciun strop de iubire in a tolera raul . Se cheama ca pui umarul la adancirea lui sau si mai simplu , nu faci decat sa-i dai aluia un branci in prapastie .

  2. Stie vre unul din Voi cate sacrifici a facut Fata asta sa ajunga la olimpiada?
   tie cineva cate ore de munca si sacrificiu fizic a facut fata asta sa ajunga o campioana?
   iar acei “Ziaristi” paparzzi ce au surprinso nu aveau alta treaba de cat sa mearga sa o surprinda pe fata respctiva iesind dintro” crasma” in care a fost sa-si inece amarul dupa ce Politicieni romani si-au batut joc de meritele ei?
   de ce nu s-au dus sa vada politicieni romani care sarbatoreau ca niste sportivi romani au adus in tara cateva medali si au facut performanca cand ei stateau si se scobeau in nas in parlament iar la scoala siau luat diplomele pe bani si doctoratele pe cunostinte politice.

   1. webday, tu o cunosti bine si stii cate sacrificii a facut, sau doar zici din auzite sau din banuieli ? Si care e legatura cu politicienii, cand subiectul era jurnalistul Tolontan si atitudineai lui vis-a-vis de postura Anei ?

    Si daca tot esti tu echidistant, de ce pe finalul comentariului generalizezi ?

  3. Ideea era că este păcat ca cineva care a obținut rezultate remarcabile prin muncă intensă și efort, care a trezit admirația și respectul oamenilor prin aceste rezultate, să nu fie atent la modul cum se manifestă, indiferent de motivul pentru care s-a îmbătat. Adevărul este că nu le stă bine bărbaților beți, dar femeilor și mai și. Cum nu sunt o sportivă și n-am obținut rezultate ca această sportivă și ca alții ca ea, nici nu pot decât să presupun, bucuria sau tristețea se pot manifesta altfel, să sperăm că a fost o întâmplare nu un obicei, de regulă sportivii pe lângă muncă și efort mai au și organizare și voință, altfel n-ar obține rezultate. Probabil a vrut pentru moment să facă ceva altfel…

  4. De acord.E o rusine pentru o celebritate sa ajunga in acest hal.Dar inseamna si ca are o mare suferinta de a ajuns sa se inece in alcool.Sugerati-i un psiholog.

  5. Nu e ok sa se bea peste masura. Aia e cert. Nu am facut-o, si nu o voi face niciodata.