“mortul” de la Siliştea, manipulare de manual

Ieri, naţiunea a fost cutremurată de ştirea că un ţăran ca toţi ţăranii, muncitor şi ecologist, care a ieşit în stradă cu furca pentru a apăra glia strămoşilor şi bogăţiile subterane ale acesteia, a murit din cauza, directă sau indirectă, a jandarmilor veniţi să apere o companie imperialistă americană care a cumpărat guvernul României şi, la pachet cu el, gazele de şist din zona Vasluiului. Informaţiile s-au rostogolit incendiar la televizor şi, mai ales, pe reţelele de socializare! Ponta a devenit responsabil de uciderea unui român, pentru un pumn de arginţi! Bucureştenii, deja activi împotriva exploatării de la Roşia Montană, n-au avut nevoie de mai mult pentru a ieşi din nou în piaţă, deşi nu era duminică!

Las la o parte toate discuţiile pe fond legate de oportunitatea exploatării aurului prin cianurare sau a gazelor de şist prin fracturare, pentru că eu cred că ar trebui purtate de specialişti, nu de oameni obişnuiţi, fie ei şi oneşti, dar prea puţin pregătiţi să asculte de argumente raţionale şi ştiinţifice, şi nu de cele emoţionale. Şi mă rezum la episodul de manipulare grosieră în cazul aşa zisului mort.

Care, ca să o lămurim din start, nici n-a fost omorât de jandarmi, nici n-a fost bătut, nici nu i s-a refuzat ajutorul medical. Hei, nici măcar nu e mort, dacă vă vine să credeţi! Pur şi simplu, i s-a făcut rău, a fost dus la spital şi ţinut sub observaţie, cunoscute fiind afecţiunile lui cardiace. N-a vrut să rămână peste noapte internat, aşa că a plecat acasă. O, dar ce furtună a creat nepetrecutul său deces!

Când am scris “Tehnicile de manipulare în televiziune” m-am orientat către cele subtile, mai greu de descifrat de către telespectatorii chiar mai avizaţi. Nu m-a preocupat minciuna brută, grosolană. Nu mi se părea nimic interesant la ea. E simplu: cineva te minte în faţă şi tu îl crezi pentru că asta vrei să faci. Pentru că ţi-ai dori ca ce spune el să fie adevărat. Pentru că asta ţi-ar hrăni ţie convingerile deja formate şi ţi-ar justifica acţiunile trecute sau viitoare. E cea mai simplă formă de manipulare, nu necesită nicio tehnică şi niciun “talent” din partea celui care o aplică. De multe ori, chiar iniţiatorul nu este decât o victimă a propriilor idei, a propriei stări de surescitare nervoasă, emoţională sau ideatică. Cu alte cuvinte, vede lucrurile în aşa fel încât să corespundă justificărilor pe care le dă gesturilor sau deciziilor sale.

Acesta a fost şi cazul Siliştea. Deşi nu pot exclude definitiv varianta intenţiei, înclin să cred că cineva din mulţime, aflat, aşa cum e firesc într-un astfel de moment, într-o stare de maximă tensiune, a văzut un om prăbuşindu-se. Evident, cea mai “convenabilă” explicaţie era că acela a fost agresat de jandarmi. În fond, asta e reacţia oricărui protestatar faţă de reprezentanţii autorităţii. Chiar dacă unul zâmbeşte, va decoda mişcările muşchilor faciali ca pe un rictus ameninţător. Ei bine, a fost suficient să exprime vocal constatarea sa, că bulgărele de zăpadă a şi luat-o la vale. Fie s-a ajuns la moartea victimei din cauza loviturilor, fie la cea survenită în urma acţiunii jandarmilor de a-i refuza primul ajutor. Cineva ar fi putut să jure că a auzit un “ticălos din forţele de opresiune” cum urla “lăsaţi-l să moară”! Nu e nevoie de mai mult pentru a trezi reacţii puternice de susţinere din partea celor care, până atunci, nu erau dispuşi să acţioneze. Astfel, probabil, multor români cu oareşce cunoştinţe de istorie le va fi venit spontan în cap imaginea ţăranului alergând pe câmp, fugărit de guvernul criminal, ca în 1907.

PS. Pentru cei care n-au priceput şi se vor avânta să comenteze pe lângă subiect. Textul tratează exclusiv manipularea şi nu este o judeactă de valoare asupra exploatării resurselor.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. In fine, ca veni vorba despre manipulare: ”Potrivit declaraţiei managerului Serviciului Judeţean de Ambulanţă, Aurora Popa, patru persoane au suferit atacuri de panică, şi o persoană a fost transportată la spital în urma unor probleme cardiace după ce ar fi fost lovită în altercaţiile cu jandarmii.

   De asemenea, au avut nevoie de îngrijiri medicale o serie de persoane care au refuzat să meargă la spital.

   “În compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui au ajuns patru persoane care au suferit atacuri de panică la protestul de la Pungeşti. O altă persoană cunoscută cu afecţiuni cardiace se află acum internată în spitalul vasluian şi starea sa de sănătate este stabilă”, a declarat Aurora Popa.”

   Deci se pare totusi ca omul nu ”a plecat mai linistit, pe picioarele sale” de la spital, si nici ca ar fi suferit si el de atac de panica, mai curand atac de cord, caruia, din fericire, i-a supravietuit.

   1. Nicaieri n-a declarat Aurora ca o persoana a fost lovita. Comunicatul e acesta: “În cursul zilei de miercuri, în timpul protestelor care au loc la Siliştea, au fost preluate cinci persoane care s-au simţit rău, acestea fiind transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, trei fiind duse cu o ambulanţă a Ministerului Afacerilor Interne, iar două cu autospeciale ale SAJ.
    În momentul de faţă, cele cinci persoane sunt internate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, patru dintre ele fiind în stare stabilă, iar cea de-a cincea, un bărbat de 57 de ani, are probleme cardiace, având în vedere antecedentele medicale, dar şi el este în stare stabilă, fiind în afara oricărui pericol”, a declarat managerul SAJ Vaslui, Aurora Popa.

    Deci, dupa cum spuneam, hai sa nu mai bagam de la noi, doar ca sa ne justificam actiunile.

  2. Totul este manipulare in tara aceasta cu ocupanti de rahat turcesc,neinformati,panicati,si mai stiu ceva cind cineva are o autorizatie de constructie,de cercetare ,forare are dreptul sa si execute lucrarile,ca in acest caz au toate actele in regula ndar manipularea ecologista a ajuns si acolo unde a intarcat dracu iapa,iar pe un teren particular alta este situatia ,cat despre mort poate era alcoolizat,punanduise drojdia tulburelului pe ecrane,iar cateii abia asteptau sa faca o emisiune le posturi,,putin a zis Brucan2o de inca de cateva ori pentru un popor lingau al unui sistem inca egzistent…

  3. Si de unde sti tu toate astea?? Baga o poza cu nenea ala cum bea o tuica de pruna acasa linistit, cu data si ora scrise pe poza si pe urma poti spune ca e manipulare.

   1. Pentru ca, spre deosebire de multi, eu ma informez. Fa-o si tu inainte de a comenta aiurea!

    1. Asa cum spui tu ca te informezi, asa pot sa spun si eu ca sunt Mos Craciun.
     Exploatarea cu cianuri, si extragerea de gaze cu fracturare nu trebuie discutata de noi, “ecologistii” ? (mie expresia asta mi se pare mai mult a fi echivalenta cu “prostii”)
     Discutiile astea trebuie purtate numai de “specialisti”, ha? Pentru ca ei au argumentele rationale,…, cumparate de RMGC si Chevron, nu-i asa…?

     Stii care e problema?
     23 de ani, am fost jefuiti pe baza de “argumente rationale” de la “specialisti adevarati”. Asta e problema.
     NU mai am incredere in nici un specialist de carton care vine sa-mi spuna mie cum sa fiu furat mai bine.
     Si nu mai am incredere nici in tine, ca vad ca vii la mine cu “ecologistii si specialistii”.

     Asa se numeste mai nou, un om care mai vrea sa bea o apa curata, ha? Ecologist, ha?

  4. Manipularea, ca sa functioneze, trebuie sa se adreseze unor oameni care sa “puna botul”. Si din pacate la noi sint destui. Da, stiu despre eveniment si am auzit si parerile unora care “pusesera botul”. Nu parerile impartite m-au pus pe ginduri (unii erau “pro” exploatare, ca sa mai faca si tara asta un ban cinstit, iar altii erau “contra”, din motive eco), ci faptul nu se informasera in prealabil daca acel om chiar murise in pretinsele circumstante. Si iata si al doilea aspect, lipsa de informare, care participa la manipularea asta. Care informare ne sta la indemina, nu trebuie decit s-o luam, s-o rumegam si in final sa tragem concluziile corecte.

  5. Trist. Nici un comentariu. Probabil din cauza ca se apropie iarna si lumea este mai preocupata de gasirea un loc de munca dacat de manipulare. Pacat. Se dezbateau lucruri interesante. Liviu