magistraţii îşi cam vor justiţia înapoi

Abia acum începe adevăratul declin al locatarului de la Cotroceni. Supravieţuitorul a două tentative de demitere şi învingătorul (chiar dacă pe muchie) în două alegeri prezidenţiale începe să piardă controlul asupra uneia din cele două pârghii cu care şi-a exercitat puterea în ultimii 8 ani: justiţia. După eşecul parţial al tentativei de rocadă din vară, între Morar şi Kovesi, strategii de la Cotroceni s-au gândit să aplice acelaşi scenariu şi la Consiliul Superior al Magistraturii, acolo unde lucrurile nu depind decât de membrii organismului, unii dintre ei aleşi şi plantaţi acolo cu grijă, de mult timp.

Prima parte a funcţionat, fosta vicepreşedintă, Hăineală, devenind şefa CSM, în pofida unui vot cel puţin dubios din punctul de vedere al legii şi regulamentelor (cel al procurorului general interimar, acelaşi Morar) şi a cutumelor care prevedeau ca funcţia să revină unui judecător, nu unui procuror. Surpriză, însă! A doua, în care fosta preşedintă, Alina Ghica, trebuia să devină vice… a dat chix. Iar întinderea corzii mai mult decât o permit decenţa şi noile realităţi din ţară a făcut ca atât Ghica cât şi Dănileţ, acest fanfaron narcisist şi caraghios, mare simpatizant al cârmaciului, să fie în pragul excluderii din forul pe care, ani buni, l-au controlat întru slava independenţei justiţiei, atât de clamate de TB şi de goarnele lui isterice.

Votul covârşitor al colegilor celor doi, din judecătorii, în cazul lui Dănileţ, şi din Curţile de Apel, în cazul lui Ghica, au arătat că aceştia nu numai că nu reprezintă casta magistraţilor, dar s-au dovedit incompatibili cu misiunea dată la alegerea lor. Şi-atunci, pe cine au reprezentat ei toţi aceşti ani, dacă cei care i-au trimis acolo îi reneagă în modul acesta categoric? Sigur, răspunsul e evident. Chiar dacă el fusese intuit de mult, în mod subiectiv, în vâltorile luptelor politice din ultimii ani, acum el dă măsura exactă a hiatusului dintre oamenii puşi de TB să conducă justiţia şi cei care, în mod firesc, sunt chemaţi să o înfăptuiască acolo, la bază, în tribunalele din ţară.

Îi va fi greu gărzii prezidenţiale să pună cutremurul din justiţie pe seama noii puteri, deşi va încerca. Şi să dea un răspuns coerent întrebărilor fireşti care se vor naşte în cabinetele europene care au înghiţit prostiile de astă vară, de la referendum. Ştiţi voi, alea cu hoardele de comunişti care dau asaltul asupra ultimei redute independente a statului de drept! Îi mai rămâne lui TB, deocamdată, cealaltă pârghie: serviciile secrete. E de văzut dacă acestea vor putea umple golul lăsat de CSM, DNA şi Parchetul general în strategia lui de a păstra un oarecare control asupra mersului treburilor prin ţărişoară.

***

Dacă vrei, poţi primi direct prin mail informaţii despre orice postare nouă de pe blog. Nu trebuie decât să te abonezi la newsletter (în meniul din dreapta).

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Justitia sa-si faca datoria, candva (daca e posibil) inclusiv in ceea ce-l priveste pe basescu… pentru ca desi dosarul cu flota se va prescrie pana in 2014 (de-aia si tine cu dintii de functie pana atunci, probabil), mai umbla zvon ca ar trebui sa dea explicatii legat de niste bani spalati, de el si de alti membri ai familiei sale. E total aiurea sa arunci cu acuze marsave, de ani de zile si in toate directiile, iar tu sa te fofilezi, cu maxim tupeu, cand vine vorba de explicat averi sau afaceri dubioase. Sa dea Domnu sa apucam si ziua aia in care basescu va da socoteala pentru MULTELE facute in timp. De clica de pedelisti nu mai spun, cu aia cred ca se poate scrie un tratat de drept penal nou-nout.

  2. Indivizii se bazau pe faptul că procedura revocării fiind complicată, sunt la adăpost de asemenea eveniment. Nu au realizat că datorită comportamentului de-a dreptul sfidător la adresa populaţiei pot stârni reacţia celor care servesc cu adevărat justiţia, nemulţumiţi de modul scandalos în care sunt reprezentaţi. Dacă procedura revocării va fi finalizată vom putea spune că s-a făcut, în sfârşit, dreptate.

   1. Vom putea spune ca se face dreptate si cand magistratii corupti vor fi pedepsiti de CSM.Ultimul scandal de la Iasi este revoltator.Un judecator il invata pe seful liberal proaspat numit cum sa fenteze statul.Sa ajunga afacerea la el in justitie(pt.intabularea unei proprietati ilicite) ca “fetele lui”il vor face proprietar.

  3. Ca intotdeauna si de data aceasta impartasesc intrutotul opiniile dumneavoastra.Astept si eu,ca toti romanii de bunacredinta sa avem o justitie independenta si corecta.Sper din toata inima ca nu visez la o utopie.

  4. “Justitia lui Basescvu” a facut ca Vantu sa fie in puscarie, Viorel Popa la fel, Adrian Nastase, asisderea. Justitia precedenta tocmai ii cocolosise ani in sir, caci de la prabusirea FNI si pana la anchetarea banditilor din prezent sunt foarte multi ani. Nu e de asteptat ca justitia “post Basescu” sa-i bage dupa gratii pe marii banditi inca liberi, ci dimpotriva, vor fi lasati sa ne faca semne obscene din fotoliile parlamentare. Justitia se recunoaste dupa rezultate. Acum, banditii sunt mai la vedere ca oricand. Ii vedem in parlament in primul rand. E de sperat ca acestia sa isi primeasca de la noii veniti pedepsele meritate, sau sa fie protejati de acestia? Oare de cinstit ce este, Voiculescu striga in gura mare ca esentialul e preluarea justitiei? As fi extrem de incantat ca schimbarile la varf din justitie sa duca macar la incarcerarea banditilor ocrotiti de Basescu.

   1. Exemplele sunt hilare. Si Vanti si Nastase sunt cazuri eminamente politice. Au fost condamnati pentru cu totul altceva decat erau acuzati. Vantu, in loc de FNI, a ajuns in inchisoare pt ca-i trimitea bani lui Popa. Iar Nastase… hai sa fim seriosi. In loc de miliardul ala de dolari pe care cica-l avea din comisioane, a fost condamnat pentru niste termopane. Asa ca…
    Si da, sper ca justitia iesita de sub comanda lui TB sa aiba grija de videanu, udrea, anastase si altii ca ei. Indiferent de partid.

    1. Eu nu asa as pune problema.N-a pierdut “garda prezidentiala”,ci noi cetatenii acestei tari.La CSM functiile sunt limitate in timp pentru 1 an de zile,insa,suficient pentru grupurile de influenta mai ales pentru putere unde s-a instalat min.justitiei “independenta”Mona Pivniceru.Impreuna cu judecatoare Costiniu(nemultumita de decizia luata impotriva sotului,au un cuvant greu de spus in hotararile instantelor judecatoresti.De la pozitia celor doua ar fi trebuit demarata analiza. De la cine au pornit adunarile de revocare a celor 2 judecatori din CSM.Daca s-au respectat regulile democratice,n-am ce comenta,dar ma indoiesc ca s-a intamplat asa.

     1. Nu te opreste nimeni sa te indoiesti.Hai sa lasam judecatorii sa-si hotarasca soarta si sa le cerem sa judece independent de dorintele unui Base sau chiar Ponta! DE acord?

     2. Sigur ca am acest drept,sa nu cred ce mi se serveste pe tava.Sunt convinsa,insa,ca siguranta si controlul exercitat de organismele europene(in materie) vor avea ultimul cuvant.Sustin neinterventia politicului in actul de justitie,este totusi este gresit sa-i comparam pe cei doi demnitari. Primul are atributii constitutionale,PM., NU!