Gică, tu nu eşti mai puţin vinovat. Dimpotrivă!

Ştiu că iar o să iau şuturi în fund şi înjurături de la naţionaliştii adevăraţi, dar ce să fac, nu mă pot abţine, înainte de a fi român sunt un om cu nişte valori, aşa că trebuie să spun că nu cred că talentul la fotbal ţine loc în viaţă de integritate, cinste şi onoare. Şi nici nu scuză lipsa acestora. Desigur, mă refer la Gică Popescu şi la condamnarea lui la puşcărie, într-o companie departe de a fi selectă, dar de care n-a avut probleme să se bucure atunci când asta aducea bani şi, peste ei, alţi bani!

După cum se poate observa cu ochiul liber, pe ceilalţi mahări trimişi la mititica nu-i prea căinează nimeni. Mulţi consideră că au primit exact ce merită, chiar dacă nu toţi au habar de detaliile dosarului în care au fost implicaţi. Dar erau personaje antipatizate din cauza parvenitismului, grobianismului, lipsei de decenţă şi bun simţ, agresivităţii manifestate indiferent de locul în care erau: pe stadion, pe stradă sau în studiourile de televiziune. Investitorii de tip nou, care s-au îmbogăţit dintr-un fotbal sărac, la a cărui prăbuşire valorică au contribuit din plin.

În schimb, pe Gică îl căinează mai toţi şi, pentru că dă bine la boborul sensibil şi patriot, politicieni de frunte se întrec în a-şi manifesta simpatia şi sprijinul pentru o eventuală graţiere. Toţi induc ideea că golurile date pe terenul de fotbal te pot face iertat de greşelile din viaţă. Că, dacă ai fost un sportiv bun şi muncitor, poţi, după retragere, să tragi statul în piept şi, odată cu el, pe toţi cei care s-au ridicat în picioare şi au ovaţionat reuşitele tale. Ei bine, aşa cum spuneam, iar mă trezesc în ipostaza nedorită de a avea o opinie contrară. Nu numai că performanţele sportive nu-l scuză pe Gică în ochii mei, dar îl fac mai vinovat! Să mă explic!

Toţi ceilalţi au făcut singurul lucru de care erau capabili: au minţit, au înşelat, au furat. În absenţa unor calităţi umane de excepţie sau a vreunui talent deosebit, asta a fost unica lor cale de a face ceva în viaţă, de a conta cât de cât pe lumea asta, de a fi băgaţi în seamă, datorită banilor şi influenţei. Cu acestea şi-au cumpărat la suprapreţ locul în loja unei pseudoelite financiar-sportive. Ei bine, spre deosebire de ei, Gică Popescu n-avea nevoie nici să încalce legea şi nici să se afunde în afaceri oneroase pentru a ajunge în vârf. O făcuse deja prin talentul, munca, seriozitatea şi devotamentul faţă de sportul căruia i se dedicase. Spre deosebire de ei, câştigase mulţi bani fără să fie nevoit să facă manevre oculte. Este singurul din cei 8 care ajunsese cineva pentru că făcuse ceva bun în viaţă! Ceilalţi au avut de ales între a rămâne nişte oameni obscuri şi banali şi a încălca legile. El n-a fost pus în această situaţie! El a trebuit să aleagă doar dacă rămâne corect!

Tocmai am dat o ştire cu tatăl lui Gică. Se plângea că fiul său a muncit aşa mult în străinătate să-şi facă un nume şi că acum nu-l mai are. Păi, nene, nu i l-a furat nimeni! I-a cam dat singur cu piciorul! Şi asta ar cam fi trebuit dumneata, ca părinte, să-l înveţi că nu se face…

PS. O să mă întrebaţi cui îi foloseşte statul lui Gică în puşcărie. Nimănui! A fost de-ajuns condamnarea! Care sper că i-a folosit şi lui, dar mai ales adolescenţilor care vor să devină cineva în viaţă prin fotbal! Să fie scos din închisoare, dar nu pentru ce-a făcut bun până acum, ci pentru ceea ce va fi în stare să facă bun de acum înainte!

Categorii: specimene şi mentalităţi, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Ideea este simpla, unii creaza anumite principii de reusita in afaceri, iar cele post decembriste sunt de natura evazionista. Adica in bussiness -ul romanesc post decembrie 89 toti au facut evziune, pentru ca de fapt afaceristii s-au format pe structura fostilor binitari care n-au platit la fisc ci dreptul la politaiul din coltul strazii. Necazul lui Gica a fost anturajul in care a avut incredere, nu cred ca si-ar fi dorit el sa castige ceva in plus prin evaziune, ci asa se faceau afcerile cu jucatori la vremea aceea, si nu ar fi fost el cel care sa schimbe regulile jocurilor. Pur si simplu a s-a bagat afaceri care-l depaseau -dovada sta faptul ca el si-a platit datoria fata de stat atunci cand a realizat ca incalca legea.

  2. Daca acest infractor va fi gratiat,este ca si cum aruncam tot progresul din justitie la gunoi.Si exact asta isi doresc dragii nostri politicieni,crearea unui precedent.Nu pentru Popescu,ci pentru alti infractori care merg la biserica dupa o licitatie trucata si dau 2 mici de ziua lor in parcul din localitate,ceea ce ar trebui sa insemne ca fac mult bine pentru popor.

   1. Adica se face confuzie, gratierea nu este achitare, se acepta idea ca GICA a gresit, ca si-a recunoscut greseala – a platit la fisc – si este iertat. Gica a fost un FAZAN, al afaceristilor romani, care-s fosti bisnitari si n-au platit decat protectie la politai si securisti. Daca va bucura nespus ca Gica face puscarie, ce pot sa zic io de placerile oamenilor ????? Parerea mea – dar ea nu conteaza – ar fi minunat ca toti cei care au facut evaziune, sa-si plateasca darile neplatite si sa primeasca ulterior gratiere. Nu ma incanta sa platesc 30 milioane pe luna ca sa-l tina pe Gica in puscarie, pentru ca a avut incredere intr-un anturaj de proasta calitate, iar minunata noastra justitie sa mi-l lase pe alde vantu si gasca de excroci sa ne prostesca pe fata pentru ca banii lor nimeni nu stie pe unde si i-au pitit.

  3. Te contradici in ce scrii. Un singur lucru ai omis, ar fi caul sa revizuiesti. Pentru ca actele, contractele au fost facute de avocati.Acestia niciodata nu sunt sanctionati pentru ca fac ilegalitati. Asa ca ar fi cazul sa te apuci foarte serios sa investighezi fiecare ,,vina,,inparte. Nu amesteca lucrurile, incat sa fie vinovat in mod egal cu ceilalti. Tu in viata asta traita in Romania ai avut nevoie de avocat? Daca da, inseamna ca ai semnat si acte prin care erai asigurat ca sunt legale. Inainte de a arata spre vinovat….daca este cazul, informeazate.De procurorii care se lauda si vor cariera nenorocind oameni atrasi fara voia lor in tot felul de mecanisme juridice ai auzit Acestia nu dau socoteala in fata legii, pentru faradelegile care le comit. Vad ca-ti face placere sa ai aceasi parere ca ei.Rusine.Justitie asta care se face la comanda politico-securista? DIMPOTRIVA A FOST ALES SA VIE VINOVAT CA TOTI CEILALTI ( cum se spune ,,si batut si cu banii luati,, doar ca sa arate ca nu a stiut ce se ascunde in spatele altor aranjamente facute de altii)

   1. domsoara lori,n are de ce a mi fi rusine este punctul meu de vedere ,cum si altii au puncte de vedere ,chiar si domnia ta pina la un anumit punct,dupa care i mi aduci acuzatii nu ma cred in fata instantei iar dumneta pe post de acuzator din ce stiu seara pun linistit capul pe perna asa ma invatat tata mereu cand plecam din vacante la scoala mi spunea sa nu ne faci numele de ras ,am facut tot posibilul din cate mi amintesc pe la varsta asta destul de multa ,ai grija cu cine te iei asa te cheama .salut viata sportiva a respectivului,pentru care a avut satisfactii ,dar aici este vorba de alceva,fapta facuta pe masura pedepsa,adevarat a dat prejudiciul inapoi,dar ramane fapta pentru ea esti pedepsit,ceilal ti pe masura faptei au primit pedeapsa ,nedand prejudiciul inapoi va fi recuperat de ce in drept,cand se vor termina cu aceste partinitati ? avoctii domnisoara fac actele pe care le ceri,n au nici o legatura cu relatiil lor de inpartire a sumelor i ar procurorii i si fac meseria cum si o fac uneori stim doar base a numit vre o 2000,dar de acolo si pina a mi fi mie rusine nu vad legatura…

  4. intrutot de acord cu articolul,dupa fapta si rasplata,nu conteaza ca un cetatean a facut ceva pentru tara sa in principal a facut pentru el ,conditie de viata mai buna relatii mai bune si mai sus puse,iar ca natiunea sa te pretuiasca trebuie sa fii exemplu , fotbalistul Popescu nu si a dus exemplul pozitiv pana la capat ,a calcat stramb,aratand tinerilor viitori fotbalisti ca si frauda este un exemplu pozitiv cam fals,multi sant cei cei deplang fapta cerand gratiere e ste o regula romaneasca ,propie acestui popor pupincurist al orcarui sistem care a trecut peste el ,nu este o regula cinstita ,,fara onoare ,devotament ,si demnitate cei ces cer gratiere ,prin toate mijloacele gen gigi becali,dau dovada de lasitate ,lipsa de demnitate,si nici cu pupatul icoanelor nu mai merge se mai desteapta natia…..