Pe băsescu nu l-am votat niciodată! Pe antonescu, da, în primul tur al prezidenţialelor din 2009. Pe băsescu l-am “ghicit” din prima, pe antonescu, nu! Poate şi pentru că, atunci când a irupt el pe scena politică importantă, eu nu mai eram în centrul informaţiilor care-l ajută pe un jurnalist obiectiv şi capabil de analiză să aibă o viziune completă despre lume şi oameni. În 2011 am revenit acolo, iar detaliile au început să redevină clare. Coroborate cu ceea ce putea vedea oricine cu ochiul liber, au făcut ca ruperea USL-ului de către liderul liberal să nu fie o surpriză pentru mine. Recunosc, însă, că modul halucinant în care se comportă de atunci încoace m-a luat pe nepregătite. Fără să mă dezamăgească. Doar să mă dezguste.
De aceea, votul din 2009 a fost singurul din cele câteva zeci date de la Revoluţie încoace de care mi-e ruşine. Mă consolez cu gândul că el nu l-a ajutat să ajungă preşedinte şi, astfel, n-a apucat să facă tot răul de care e în stare. De altfel, în vara lui 2012 luasem decizia de a nu-l mai vota vreodată, chiar dacă rămâneam fidel USL-ului. Crucial a fost momentul în care şi-a încălcat promisiunea că se va retrage dacă eşuează referendumul de demitere a lui băsescu. “Ori tu, ori eu!” s-a transformat în “şi tu, şi eu!” Sigur, pretexte pentru a nu te ţine de cuvânt există mereu. Dar, atunci când nu te obligă nimeni să promiţi ceva şi o faci doar ca să câştigi, a nu-ţi respecta cuvântul e o dovadă de lipsă de caracter şi de valori pe care eu n-o văd compatibilă cu statutul de membru al comunităţii, darămite cu cea mai importantă funcţie din stat. Pentru că sunt un fraier idealist, pentru care, în sintagma “om politic”, prima parte trebuie întotdeauna să fie mai importantă decât a doua!
Multe şi relativ dese semne de întrebare mi-au suscitat acţiunile liderului liberal, mai ales după înfiinţarea USL. Primirea în partid a lui Frunzăverde şi a lui Stănişoară, doi vechi aghiotanţi ai locatarului de la Cotroceni. Modul în care s-a debarasat de toţi colegii care nu-i cântau în strună. Distanţarea faţă de semnarea protocolului de coabitare premier-preşedinte, deşi îl girase prin prezenţa sa. Încălcarea acordului încheiat cu UDMR. Modul în care se sucea de câte ori un subiect devenea prea fierbinte. Felul în care, de prea multe ori, a jucat la ofsaid, în defavoarea partenerului de guvernare. Evident, o mişcare năucitoare a fost propulsarea lui becali în Parlament. A urmat aducerea lui Johannis, nu ca o întărire a uniunii social-liberale ci, aşa cum se va dovedi, ca un factor de destabilizare şi, ulterior, de rupere a ei. Şi totul culminând nu cu distrugerea vehicolului electoral USL care-i devenise inutil, ci cu modul în care ironiile strecurate până atunci la adresa prietenului Ponta s-au transformat în atacuri halucinante la adresa acestuia. Dacă mai era nevoie (dar nu mai era), scuipatul unde ai pupat şi, acum, la reevaluarea fostelor marionete ale băsescului, linsul unde ai scuipat, au definitivat devoalarea caracterului acestui personaj. Viteza cu care se desfăşoară trecerea PNL la popularii europeni şi apropierea de PDL denotă un plan vechi, dar asta, deja, nu mai are importanţă, decât, poate, pentru votanţii liberali, care s-ar putea simţi trădaţi.
Ţinând cont că este singurul vot pe care îl regret în ultimii 25 de ani, m-aş putea declara dezamăgit de cel căruia i l-am dat. Dar, aşa cum spuneam mai demult, imaginea falsă pe care ne-o creăm despre un om e, mai degrabă, vina noastră decât a lui. Ca o circumstanţă atenunantă, pot spune doar că, în cazul antonescu, dacă nu m-am iluzionat niciodată că este un politician perfect, speram că se va dovedi de bun simţ, decent şi onest. Caracteristici pe care, de altfel, le prezum a exista la orice om, înainte de proba contrarie.
Şi-acum, după ce-a făcut tot ce-a făcut, se tirează! Halal să-i fie!
PS. Mesajul “să luptăm cu ciuma roşie” se adresează trepanaţilor. Poate că ăsta e electoratul ţintă al lui antonescu. Chiar dacă aş fi de dreapta, tot mi-aş simţi inteligenţa extrem de jignită de modul în care vrea liberalul-popular să-mi câştige votul!.
Initial m-am oprit la “fidel USL-lui”…dar totusi am continuat sa citesc pentru ca printre randuri am zarit “lipsa de caracter si vlaori” si am devenit curioasa.
De mult vroiam sa rog pe cineva sa ma convinga ce e cu Basescu si de ce trebuie sa il uram atat de mult (mult mai mult decat pe iliescu cu i mic, care e vinovat de genocid printre altele si care mi-a omorat parintii prin actiunile lui), mai mult decat pe toti baronii si baietii destepti care fura fara limite si trag tara asta inapoi, mai mult decat pe formtorii de opinie care spala creierele celor cu IQul mai mic…
As vrea sa nu aud chestia cu flota, cu ne-a taiat salariile si nici ceva legat de Nuti, pe care ca majoritatea femeilor o detest, (nici despre Nana pentru ca astept sa se pronunte procuratura, instanta…)
In legatura cu salariile pot sa va spun clar ca lumina zilei ca pe vremea cand ne-a taiat Boc salariile, (avand salariul pe card pot sa apreciez corect) se golea cardul cu o saptamana inainte de leafa si acum se goleste cu doua saptamani inainte de leafa.
Nu ma plang, nu am probleme cu banii, dar asta este reperul clar.
Oricum sunt greu de convins avand in vedere ca detest PSD-ul si lipsa lui de “caracter si valori”, dar vreau sa mi se faca o lista cu “crimele” lui Basescu sa le vad negru pe alb.
Daca nu esti capabila sa le vezi singura, nu te poate convinge nimeni. Daca ar fi asa simplu, jegul de la Cotroceni n-ar fi supravietuit atat, pentru ca n-ar fi avut talibani care sa-l susitna. Eu pot doar sa-ti spun de ce il detest eu: http://raduherjeu.ro/motivele-mele-pentru-care-voi-vota-da/
Ce ai scris acolo este o destul de generala caracterizare a clasei (era sa zic noastre) politice din tara noastra….poate mai putin cu bautura si poate nu toti au o odrasla de scos in fata si o Udrea atat de tipatoare.
Eu am fost tot timpul anti – Iliescu si partidul lui. La inceput am fost liberalo-taranista si dupa sau din timpul lui Constantinescu-Ciorbea am ramas numai anti…
Ma gandeam pe cine as putea urî atat de mult si numi jeg…
In afara de Iliescu catre ne-a furat cu acte (vorbesc de familia mea) si a tinut cu dintii de interesele celor care l-au sprijinit… si poate de Voiculescu care este un exponent al profitorilor (si care in loc sa stea in umbra sa-si rumege furturile in liniste, mai vrea si intunece mintile deja incetosate ale multora)….. nu am urât cu atata inversunare niciun politician de la nici un partid.
Asta este de fapt dilema mea de ce atata ură?
E drept antonsecu trebuie scris cu litere mici, o asemenea noapte a mintii este greu de imaginat. Desi nu prea avea sanse ( PSD – ul nu l-ar fi votat presedinte) mai bine renunta simplu la candidatura prezidentiala mai de mult. Nu este de criticat o alianta cu PDL – ea fiind oarecum logica, insa trecerea la PPE, nesustinere lui Mircea Diaconu si excludere fara drept de apel pt Iliesiu si Tarcenu reprezinta elemente de paranoia. E bine ca ne-a ferit Dumnezeu de el. In ceea ce priveste Traian Basescu nu cred ca vreunul din politicieneii care au fost votati cu exceptia lui GHISE poate sa dea o explicatie coerenta, hai sa nu-l acuzam pe antonescu de evidenta mocirla in care se afla intreaga noastra clasa politica.
N-am mai citit pana la capat articolul dar ma surprinde faptul ca niciunul din “jurnalistii obiectivi si capabili de analiza … cu … viziune completa ” …. nu a analizat MOTIVELE pentru care Antonescu a rupt acest “anus contra naturii care se chema … usl ” . Pe mine ma intriga DE LA INCEPUT doar acest fapt concret : ce era in capul lor cand au intrat in aceasta combinatie cu discipolii lui Iliescu !?! Pe de alta parte , ati mai auzit in Romania ca vreun politician SA SE DEA LA O PARTE PENTRU A LASA LOCUL ALTUIA , MAI BINE COTAT !?! Asta nu va spune nimic , marilor analisti ….???
Datorită echipei Antonescu, Partidul National Liberal are zestrea cea mai mare de primari, consilieri, parlamentari, inclusivi euro, din toate timpurile. Postdecembriste. Văd, că nici un deontolog nu vorbește despre zestre !
Antonescu și-a făcut datoria, acum să vină alt lider care să ducă performanțele mai sus !
Pentru ca nu e adevarat! “Zestrea” PNL a fost creata de PSD, care a acceptat o paritate perfecta, desi raportul de forte, asa cum s-a vazut, e de 1 la 3. Daca PNL mergea singur in alegerile din decembrie 2012 sau la localele din 2012, avea cum cu jumatate mia putini primari, consilieri, presedinti de CJ si parlamentari
Pana la urna este si el un politician, o matrosca, care ”o intoarce” cum vrea … asa cum face si ponta si toti ceilalti. Oare nu suntem convinsi dupa 25 ani ca toti sunt la fel. ?! Avem cateva exceptii: Coposu si Ratiu
Pana la urma nu stiu cine este mai naiv, eu pt ca am crezut in Antonescu sau antonescu pt ca nu mai are inredere in oameni, astfel calcand peste valorile celor care l-au votat?
Deşi a luat-o razna de ceva timp, anunţul oficial despre afilierea cu PPE facut astazi nu m-a surprins deloc. Atat pot spune: Iata nebunul!
Totusi, ma intreb, problema personalităţii acestui individ aparţine domeniului psihologic sau spiritual?